19 svibnja, 2024 4:39 pm

Panasonic Lumix DMC-GH4

Autor: Mladen Popović

Panasonic Lumix DMC-GH4

Foto ili video kamera?

Evo podosta vremena od predstavljanja, ovaj mališan je dolutao i u naše ruke.

Danas mu je cijena nešto niža, a performanse i dalje osvajaju. Panasonic je i sa prošlim modelom GH3 napravio krš i lom na tržištu koje je prije pripadalo Canonu i njihovom 5Dm2 i 3 modelu. GH4 je u tom smislu otišao još korak dalje i oduševljava video entuzijaste i profesionalce širom svijeta.

U relativno malom pakiranju, dolazi ozbiljan foto aparat, i još bolja video kamera. Cijena od 16.000,00 kn u kompletu sa 14-140mm objektivom, svakako nije mala, i u startu odvaja fotografe od videografa. Jednostavno računajući za te novce se može nabaviti bolji fotoaparat, no teško i bolja video kamera.

U nastavku nekoliko video primjera sa vimeo.com,

New York – Paris – Kupres

https://vimeo.com/107694556

Louis du Mont, NYC GH4

https://vimeo.com/95519345

Emeric, Paris Awakening | PANASONIC GH4 | 4K

https://vimeo.com/117781587

Marko Butraković, CRAFT : KUPRES WINTER DRAFT

Očito je da su ljudi u Panasonicu nakon što su uvidjeli da je Canon sa 5Dm2 stvorio jedno potpuno novo tržište reagirali na način da tom tržištu daju sve ono što mu je veliki Canon uskratio. Kako kod 5Dm2, tako i kod njegovog nasljednika 5Dm3. Tako u GH4 dobivamo odličan dinamički raspon, 4k rezoluciju, zebre, focus peaking, synchro scan…

Panasonic Lumix DMC-GH4 backPodručje na kojem Panasonic, pa samim tim i model GH4 zaostaje, je u objektivima. Iako na tržištu postoje vrlo dobri objektivi za 4/3 format, oni ipak nisu toliko raznoliki i kvalitetni kao što je ponuda u 35mm formatu. Većina potencijalnih kupaca GH4 su vjerojatno dugogodišnji profesionalci, koji su u svom radu sakupili popriličnu kilažu kvalitetnog stakla, pa ih i ponuda 4/3 objektiva manje zanima. Za kompatibilnost njihovog arsenala sa novim GH4 postoji više rješenja u vidu aktivnih adaptera, od kojih su vjerojatno najpoznatiji oni tvrtke Metabones. Njihov model Speed Booster nije sasvim običan adapter, pravi je to mali dragulj, koji će laički rečeno, napraviti da slika sa 4/3 izgleda kao da je Super 35 formata, a uz to će velikodušno dodati i jednu blendu svjetla.

Panasonic Lumix DMC-GH4 upObzirom da nam je Panasonic ovaj primjerak GH4 ustupio na test nekih 8-9 mjeseci od predstavljanja, nema smisla posebno pisati o foto performansama, jer vjerojatno ne postoji ozbiljan site koji već nije i bolje i detaljnije pisao o istom. Ako krenemo od ergonomije i dimenzija GH4 je manji od većine full frame aparata, no odlično leži u ruci, ergonomski su kontrole dobro raspoređene, i općeniti dojam nakon početnog privikavanja tijekom upotrebe je pozitivan. Kao nedostatak tek bih izdvojio da slika koju vidimo kroz viewfinder ipak nije ni blizu one na jednom 5Dm3 ili d800. Dinamički raspon je odličan, kontrole i programi se ne razlikuju bitno od konkurencije, AF je iskoristiv, ISO raspon je u skladu sa današnjim standardima na tržištu. Kit objektiv koji dolazi u kompletu sa aparatom je solidnih performansi, iako nije u klasi bržih objektiva. Dojam je da je i on zapravo namjenjen videografima, gdje pokriva široki raspon uz stabilizaciju slike. Nešto kao all in one rješenje za snimatelje vjenčanja J . No iako će sporost objektiva (f 3.5-5.6) ćešće tjerati na podizanje ISO vrijednosti, spomenuti objektiv može osigurati da samo njega nosite na put, a ipak zabilježite većinu stvari koje želite. Ostatak prostora po torbama iskoristite za druge stvari. Osobno bih volio da smo imali priliku isprobati ga i sa 12-35mm f2.8, ili odličnim Nocticronom 42.5mm f1.2, no možda neki drugi put.

Ustupio na test:

Panasonic Hrvatska

Cijena testtnog modela:

16.000,00 kn

Ocjena - 9.5

9.5

Ukupan dojam

Došli smo i do mjesta gdje se u tekstu obično daje nekakav zaključak, što će reći da smo blizu kraja. Cijena i performanse kada se u obzir uzmu samo fotografske mogućnosti daje poprilično negativan omjer i postoje bolje opcije. Kada u jednadžbu ubacimo i video mogućnosti, dojam se drastično mijenja i to na bolje. Dodatno korištenjem Metabones adaptera na GH4 zadržava se i proširuje upotreba i vrijednost postojećih objektiva raznih proizvođača te je profićima zapravo potrebna samo investicija u tijelo, ne i u objektive. No profići to ionako sve znaju, a za one amatere koji su zainteresirani za kupnju ovog modela, ako vam treba samo fotoaparat postoje i bolja a jeftinija rješenja.

User Rating: 4.73 ( 3 votes)

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

OLYMPUS PEN E-P2

Autor: Nebojša Slijepčević OLYMPUS PEN E-P2 PEN E-P2 drugi je izdanak Olympusove serije fotoaparata micro4/3 …