19 svibnja, 2024 3:53 pm

Canon PowerShot N2

Autor: Mladen Popović

Canon PowerShot N2

Interesantan koncept, oblikom i namjenom Canon Powershot N2 pomalo odstupa od tradicionalnih kompaktinih „džepnih“ fotoaparata. Možda bismo mogli reći „fotić uzvraća udarac“, koliko uspješno vidjet će se.

Sve od kad je kroz upotrebu pametnih telefona fotografija postala dio svačije svakodnevice, korisnici istih su postali izuzetno kreativni u stvaranju vlastitih portreta. Nešto što je trebalo biti namjenjeno video pozivima (koji hvala bogu nikada nisu previše zaživjeli) prednja kamera, stvorilo je jedan sasvim novi trend u fotografiji nazvan Selfie! Na valu te popularnosti vjerojatno surfa i Powershot N2. Koliko znam Canon proizvodi sve i svašta no ne i pametne telefone. Kako kompanija te veličine ima mogućnost pratiti trendove i nuditi svoja rješenja dobili smo Powershot N. Powershot N2 je druga generacija koja nam naravno donosi određena poboljšanja u odnosu na prijašnji model. Tako imamo novi procesor, senzor, stražnji zakretni ekran i još koju sitnicu.

Canon PowerShot N2_4U malom metalnom kvadratnom kućištu imamo pristojan fotoaparat sa nekim jedinstvenim rješenjima od Canona. I tu zapravo odmah dolazimo do prve primjedbe. Za većinu odraslih muških korisnika držanje, kontroliranje i upravljanje biti će otežano, iz jednostavnog razloga da je sve preosjetljivo ili presitno. Za većinu ženske populacije koja je i inače nešto manje „rukatija“ navedeni problemi će biti minimalni.

Što se tiče samih komponenti ugrađenih u aparat sve je na razini koja će vam omogućiti izvanredne fotografije na dnevnom svjetlu, te zadovoljavajuće fotografije u uvjetima smanjene količine svjetla. Kao i kod drugih proizvođača i sličnih kompaktnih modela, kombinacija malog senzora ne baš brzih objektiva i visokih ISO vrijednosti, nije kombinacija koja će vas očarati kvalitetom kad fotkate u mraku.

Kad se smanji razina svjetla u pomoć uskače ugrađena bljeskalica, koja također i kod dnevnog svjetla obavlja dosta dobar posao kao fill light u određenim situacijama, i to čak na auto postavkama.

Same postavke aparata su dosta ograničene čak i kada ih uspoređujemo sa sličnim modelima Canon fotoaparata. Odmah na početku, ne postoji raw format, bez obzira koji mod fotografiranja odaberete, a i tu ste dosta ograničeni pa praktično imate P (program) i A (auto) mod. U P modu imate opcije utjecaja na ekspoziciju, no i to je dosta siromašno. No kako Canon smatra da se ne želite previše baviti manualnim postavkama ekspozicije za fotografiju, imate mod Smart Auto koji će za zadanu scenu odabrati neki od 58 predinstaliranih postavki kako bi omogućio najbolju ekspoziciju. Hybrid Auto snima 4 sekunde videa prije fotografije i radi HD filmić, nekoliko „kreativnih“ postavki (tilt shift efekt koji se ovdje naziva miniature, zatim crno bijelo, i sl.). Creative Shot nasumično bira 5 od 30 efekata i sprema ih zajedno sa originalnom fotkom na karticu. Uglavnom nije da nema opcija, koliko će vam one biti korisne to je nešto o čemu ćete odlučiti sami.

N2 backObjektiv je sastavni dio svakog fotoaparata (mada ima iznimki) i u ovom slučaju ako gledamo na Powershot N2 kao selfie aparat i jedna primjedba. Raspon objektiva je 28-224mm (u 35mm svijetu) i dojma sam da mu sa šire strane fali koji milimetar u širinu. Jednostavno prilikom okidanja selfija uvijek je bio dojam da je bar 20 ili 24 ova početna vrijednost. Tome možete doskočiti sa selfie štapom, N2 ima mogućnost postavljanja na standardne stative te odgodu okidanja i okidanje više fotografija za redom.

Sa prednje strane uz objektiv se nalaze dva prstena od kojih svaki ima svoju funkciju, i zapravo je odlično rješenje od Canona. Vanjski glatki prsten služi kao okidač, dok je rebrasti prsten kontrola zuma.

NFC i WiFi se podrazumjevaju, kao i lako i brzo povezivanje sa telefonom (mobitelom) i postavljanje fotki na Face, Twitter i slično. Video postavke su standardne, Powershot N2 omogućuje snimanje Full HD videa 1080p/30, uz optičku stabilizaciju slike. Iso osjetljivost je u rasponu 100-3200. Rezolucija senzora je dosta velikih 16Mpx uz uzastopno okidanje do 2,7 fotografija u sekundi.

 

Ustupio: Canon Hrvatska

Ocjena - 8

8

Ukupan dojam

Canon Powershot N2 sa cijenom od 2.499,00kn (canon.hr) ne spada u red jeftinijih fotoaparata, no to nije ni kvalitetom izrade i fotografija. Prestiž kakav god, pa makar i to da imate neobičan fotoaparat košta. Ovdje u cijeni ipak dobivate kvalitetan uređaj koji nadmašuje današnje pametne telefone po pitanju kvalitete fotografija.

User Rating: 4.7 ( 1 votes)

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

OLYMPUS PEN E-P2

Autor: Nebojša Slijepčević OLYMPUS PEN E-P2 PEN E-P2 drugi je izdanak Olympusove serije fotoaparata micro4/3 …