srpanj 15, 2020 2:51 pm

Dubrovniku dobio prvu pametnu svjetiljku

Dubrovnik 1
·         Upaljena prva demo svjetiljka s integriranim multifunkcionalnim senzorskim sklopom koji javnu rasvjetu pretvara u infrastrukturu „pametnog grada“
·         Sustav je jedinstven u Europi, a razvio ga je Hrvatski Telekom u suradnji sa Ciscom

Hrvatski Telekom implementirao je u Dubrovniku prvo rješenje pametne rasvjete kao dijela infrastrukture pametnog grada. U Parku Luja Šoletića 8. svibnja upaljena je prva demo svjetiljka u Europi koja u sebi ima integrirani multifunkcionalni senzorski sklop.
Svjetiljka koja je probno uključena u Dubrovniku razlikuje se od svih u Europi po tome što se u njoj nalaze senzori pokreta, zagađenosti zraka, temperature i zvuka, a na sklop se dodatno moľe spojiti i video kamera. Cijelim senzorski sklopom upravlja se s jednog mjesta, što pruža mogućnost razvoja mnogobrojnih rješenja pametnog grada bez potrebe da se svaki put iznova instaliraju senzori.
Na ovaj način omogućuje se ubrzana izgradnja multifunkcionalne senzorske mreže kao temeljne infrastrukture pametnog grada, koja tako postaje otvorena platforma za mnogobrojne pružatelje različitih rješenja. Svjetiljka koju smo upalili prva je takva instalirana u Europi, a Dubrovnik je prvi grad koji na bazi javne rasvjete planira izgraditi vlastitu senzorsku mrežu upravljanu s jednog mjesta”, pojasnio je Renato Totić, HT-ov menadžer za korporativne korisnike.

Svjetiljka koja je probno uključena u Dubrovniku razlikuje se od svih u Europi po tome što se u njoj nalaze senzori pokreta, zagađenosti zraka, temperature i zvuka, a na sklop se dodatno može spojiti i video kamera. Cijelim senzorski sklopom upravlja se s jednog mjesta, ąto pruža mogućnost razvoja mnogobrojnih rješenja „pametnog grada“ bez potrebe da se svaki put iznova instaliraju senzori.
Na ovaj način omogućuje se ubrzana izgradnja multifunkcionalne senzorske mreže kao temeljne infrastrukture pametnog grada, koja tako postaje otvorena platforma za mnogobrojne pruľatelje različitih rješenja. Svjetiljka koju smo danas upalili prva je takva instalirana u Europi, a Dubrovnik je prvi grad koji na bazi javne rasvjete planira izgraditi vlastitu senzorsku mrežu upravljanu s jednog mjesta“, pojasnio je Renato Totić, menadžer za korporativne korisnike Hrvatskog Telekoma.

Ovaj iskorak HT-a s renomiranim globalnim partnerom Ciscom potvrđuje da je HT na globalnoj razini prepoznat kao vodeći telekom operator u Hrvatskoj. HT jedini posjeduje kompletnu, cjelovitu i otvorenu infrastrukturu spremnu za integraciju s bilo kojim sustavom ili platformom, a koja nuľno mora povezivati građane sa svim uslugama i servisima pametnog grada, prioritetno vodeći računa o nuľnosti integracije svih čimbenika sustava u jedinstven eko sustav inteligentnog grada.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Američke firme mogu poslovati sa Huawei-jem

Vlada SAD-a počela je da popušta sankcije prema kineskoj kompaniji Huawei. Odeljenje za trgovinu donelo …