19 svibnja, 2024 5:28 pm

OLYMPUS PEN E-P2

Autor: Nebojša Slijepčević

ep2_all_1

OLYMPUS PEN E-P2

PEN E-P2 drugi je izdanak Olympusove serije fotoaparata micro4/3 formata. Riječ je o prilično novoj vrsti digitalaca: odlikuje ih veliki senzor i izmjenjivi objektivi, baš kao na DSLR-ovima, no u mnogo manjem kućištu. Ušteda prostora postignuta je izbacivanjem mehanizma ogledala koja nam kod SLR-ova omogućuje da u tražilu vidimo točno onu sliku koju ćemo i zabilježiti. Zato kod EVIL aparata kadriramo gledajući sliku na LCD zaslonu: bilo na leđima aparata, ili u elektronskom tražilu. Od tuda i kratica EVIL – Electronic Viewfinder, Interchangeable Lenses (Elektronsko tražilo – izmjenjivi objektivi).

Kad je Olympus, prije nešto više od godinu dana, svijetu pokazao elegantnu maketu ovog potpuno novog tipa fotoaparata, u foto-zajednici zavladalo je poprilično uzbuđenje. Naime, digitalna revolucija donijela je štošta dobro fotografiji, no ostala nam je dužna male aparate s dobrom kvalitetom slike. Malih, kvalitetnih filmskih aparata ima koliko hoćeš: od legendarnih Leica rangefindera, do serije prekrasnih Nikonovih „idiota“ od titana. No u svijetu digitalaca do nedavno nije postojalo ništa slično; kvaliteta fotki iz džepnih aparata bila je razočaravajuća.

Olympus Pen EP1
Olympus Pen EP1
USPOREDBA E-P1 – E-P2  U odnosu na starijeg i jeftinijeg brata, najbitnija novost koju nam donosi E-P2 je priključak za dodatnu opremu, koji omogućava spajanje elektronskog tražila. Tu su i dva nova ART filtera, mogućnost ručnog podešavanja postavki pri snimanju videa, poboljšani auto-fokus koji omogućava praćenje objekta po kadru, te nova funkcija nazvana iEnhance: aparat sam pokušava prepoznati motiv koji snimamo, pa onda automatski podešava zasićenost boja izdvajajući tako subjekt od pozadine.
Olympus je bio predodređen da to promijeni. Oni su se oduvijek na tržištu isticali inovativnim rješenjima u malim pakovanjima.

Kada se konačno prošlog ljeta E-P1 pojavio na tržištu dočekan je s oduševljenjem, no i s čuđenjem zbog brojnih propusta. No, baš kao što smo i sumnjali, Olympus se poslužio poznatom taktikom postepenog doziranja funkcija. Ako sve daš u prvom modelu, tko će kupiti drugi? Još se E-P1 nije pravo ni smjestio na police dućana, već je najavljen nasljednik E-P2, jači i skuplji model.

E-P2 osvaja izgledom; mnogi će se složiti da je to trenutno najljepši fotić na tržištu. Kućište je metalno, crno i sjajno, u retro stilu. Djeluje vrlo skladno, iz aparata ništa ne strši: kotačić za izbor režima rada uvučen je u tijelo aparata, a grip je ispupčen tek nekoliko milimetara. Nažalost, kako to obično bude, zbog elegancije trpi ergonomija. Aparat najbolje leži u malim šakama. E-P2 je i teži nego što izgleda. Šezdeset deka i nije puno, ali se zbog nespretnog držanja ruka brzo umori.

Kao ni prethodnik, ni E-P2 nema ugrađen ni blic, ni tražilo. Izostanak bljeskalice neki neće ni primijetiti, a nekima će to biti neoprostivi nedostatak. Meni osobno više smeta izostanak lampice za auto-fokus. Auto-fokus je ionako bolna točka EVIL aparata. S izbacivanjem ogledala i optičkog tražila, nestao je i prostor za pravi auto-fokusni senzor, pa EVIL aparati koriste sistem detekcije kontrasta. Problem s tim sistemom fokusiranja je da je prilično spor i neprecizan, pogotovo pri slabom svjetlu. U takvim slučajevima pomaže fleš, ili AF lampica – no eto, E-P2 nema ni jedno ni drugo. Pa tako ponekad izoštri sliku iz prve, a nekad se muči i traži, dok vi gubite živce.

Nedostatak ugrađenog tražila riješen je jednostavno: u paketu sa aparatom dobijete (ili, točnije, prisiljeni ste kupiti) i vanjsko elektronsko tražilo, koje se smješta u ležište za bljeskalicu, i spaja na port za proširenja. Riječ je o vrlo kvalitetnoj spravici koja bitno povećava upotrebljivost aparata u ekstremnim uvjetima, na primjer na jakom suncu, kad lcd postaje gotovo nevidljiv. No kad koristite tražilo – ostajete bez mogućnosti korištenja vanjskog fleša. Opet, mene to ne smeta jer ionako ne volim koristiti blic, no vjerujem da će mnogi ostati razočarani.

U unutrašnjosti aparata skriva se već dobro poznati Panasonicov LiveMOS senzor od 12 megapiksela. Nije baš riječ o zadnjem kriku tehnologije, no Olympus iz njega cijedi maksimum. Slike su oštre, i s podnošljivim šumom i na višim osjetljivostima – ako baš niste cjepidlaka. Boje su priča za sebe, zasićene i dopadljive: u tome su Olympusovi inženjeri pravi majstori.

Aparat nudi uobičajene PASM režime rada, i cijelo mnoštvo takozvanih scenskih postavki. E-P2 naprosto pršti od funkcija i opcija. Jedna od najkorisnijih je elektronska libela, koja će vam pomoći da izbjegnete nehotično naginjanje aparata.

Poseban štos u Olympusovim aparatima zadnje generacije su ART filteri, efekti koje možete primijeniti kod snimanja. E-P2 ih ima čak osam, više od ijednog do sada. To su, redom: POP ART – prezasiti boje preko svake granice i pojača kontraste; SOFT FOCUS – simulira filter koji raspršuje svjetlo i omekšava sliku, idealno za peglanje bora sujetnih modela; PALE & LIGHT COLOR – izblijedi boje, tako da fotke izgledaju staro; LIGHT TONE – smanjuje kontrast; GRAINY FILM – daje crno-bijele slike jakog kontrasta i naglašenog zrna; PIN HOLE – simulira izgled fotografija iz Loma, Holge i sličnih igrački – dodaje tamnu vinjetu i stilizira boje.

Dva nova filtera, dosad neviđena u prijašnjim modelima su CROSS PROCESSING, koji simulira pomaknute boje koje se dobiju kad razvijemo film u krivim kemikalijama, i DIORAMA, koja zablura vrh i dno slike da bi se dobio efekt za koji je inače potreban tilt-shift objektiv. Koliko god „ozbiljni“ fotografi frktali nosom – ART filteri vrlo su zabavan dodatak.

E-P2 snima i video, i to u rezoluciji 720p, bilježeći 30 frameova u sekundi. Raduje mogućnost ručnog namještanja postavki kod snimanja videa – to je dosad bila privilegija vlasnika puno skupljih aparata, kao što su Canon 7d ili Nikon D3s. I kod snimanja videa možemo koristiti ART filtere, no onda framerate pada, ovisno o procesorskoj zahtjevnosti pojedinog filtera. Olympus ima višegodišnje iskustvo u proizvodnji snimača zvuka, pa se hvali da je i u E-P2 ugradio kvalitetan stereo mikrofon. Ipak, za ozbiljno snimanje zvuka čekamo najavljeni dodatak koji će nam omogućiti spajanje vanjskog mikrofona.

 

MICRO 4/3

Micro 4/3 (M43) naziv je standarda kompaktnih fotoaparata koji su definirali Olympus i Panasonic. Tim standardom određen je navoj objektiva, veličina senzora, te udaljenost objektiva od senzora, tako da su svi objektivi i tijela u standardu međusobno kompatibilni. Veličina senzora je 17,3 x 13mm, što je manje nego kod većine DSLR-ova, no mnogo više nego u kompaktnim aparatima. Zahvaljujući izostanku zrcala, razmak od objektiva do senzora je vrlo mali. To omogućava korištenje praktički svih foto objektiva ikad proizvedenih – naravno, uz odgovarajući adapter. Tu su u posebnoj prednosti Olympusovi aparati, koji, za razliku od Panasonicovih imaju u tijelu ugrađenu stabilizaciju slike, pa tako smiruju ruku i kod korištenja starih objektiva. Dosad su Panasonic i Olympus izdali po tri M43 aparata.

Review Overview

Dizajn
Lakoća korištenja
Kvaliteta slike
Karakteristike
Vrijednost za cijenu

OCJENE

Olympus E-P2 vrlo je zabavan aparat, koji je teško ispustiti iz ruke. Ponekad će vas i iznervirati zbrkanim sučeljem i sporim odazivom, no zahvaljujući svojem šarmu i ljepoti - natjerati će mnoge da mu oproste sve mane.

User Rating: 4.35 ( 2 votes)

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Sony ILCE-5100L A5100 E-mount

Autor: Mladen Popović   Sony ILCE-5100L A5100 E-mount Nasljednik posljednjeg iz NEX serije popularnog NEX-5T, …