24 srpnja, 2024 2:09 pm

PHILIPS 55OLED818 -TEST

Piše: Darko Brlečić

GOOGLE TV

OLED  zaslon je uređaj u čvrstom stanju koji se sastoji od tankog sloja poluvodiča na bazi ugljika koji emitira svjetlost kada se elektricitet primjenjuje preko susjednih elektroda. Da bi svjetlost izlazila iz uređaja, barem jedna od elektroda mora biti prozirna. Global OLED Technology LLC razvijanje i upravljanje intelektualnim vlasništvom otkupila  je korejska LG Grupa od Eastman Kodak Company za 100 milijuna USD u prosincu 2009. Time se zapravo pokrenula mala revolucija u razvoju zaslona.

Trenutačno su OLED televizori nejeftini, a potražnja je vjerojatno dovoljna da zaokupi jednog proizvođača panela. LG je prvi počeo masovnu proizvodnju OLED-a i nastavio je ulagati u tehnologiju; do sada nitko drugi to nije vidio kao dovoljnu tržišnu priliku za uskočiti. Drugi OLED proizvođači odlučili su se usredotočiti na manje ploče za telefone, tablete, prijenosna računala. Nizozemski Philips je tvrka koja se među prvima  uspjela izboriti za korištenje unaprijeđenih OLED zaslona iz LG portfelja.

Estetska komponenta

Philips 55OLED818 dolazi u prepoznatljivom crno/sivom dizajnu bez oštrih rubova, sa ambilight dekorativnim osvjetljenjem. Navedeno osvjetljenje upotpunjuje ne samo estetski dojam nego i dojam gledanja tv i video zapisa. Aluminijski stalak je pozicioniran na sredini tv uređaja kako bi bez problema održava ravnotežu  same mase tv uređaja.

Tehnička komponenta

55OLED 818 koristi OLED-EX kao zaslon. OLED EX je izdanak koji je razvio LG Display i nudi svjetlije, učinkovitije i stabilnije panele od tradicionalne OLED proizvodnje. Ono što OLED EX čini jedinstvenim je njegova upotreba deuterija, izotopa vodika koji poboljšava performanse OLED zaslona. Kada se EX uspoređuje s običnim OLED-om, postoje četiri ključne prednosti. OLED EX daje svjetlije slike, ima dulji životni vijek, pruža stabilniju kvalitetu slike i ima tanji okvir. EX tehnologija proizvodi do 30% svjetlije slike uz manju potrošnju energije. To znači da možete uživati u živopisnijem i realističnijem iskustvu gledanja, a istovremeno ste energetski učinkovitiji. Korištenje manje energije obično znači i duži životni vijek: jedinstvena stabilizacijska svojstva deuterija mogu produžiti životni vijek OLED komponenti za faktor od pet do 20, rješavajući značajan nedostatak starije OLED tehnologije. Osvježenje slike je 120Hz uz pomoć implementiranog P5 AI perfect picture sustava. Navedeni sustav koristi algoritam umjetne inteligencije s dubinskim učenjem slike koje funkcionira slično ljudskom mozgu za percipiranje slike. Novi P5 AI procesor sedme generacije i MediaTekov Pentonic 1000 SoC. Zapraov riječ je o SoC-u dizajniranom za 4K 120Hz HDR ekrane u tv segmentu. P5 AI procesor posjeduje četverojezgreni CPU, dvojezgreni GPU i dediciranu AI računsku jedinicu.

Za kvalitetu tv zvuka brinu se četiri zvučničke jedinice s pojačalom 4×10 watta i jednim dubokotonce s pojačalom od 1×30 watta u 2.1 sustavu.

Zvučnici na pozadinskoj plohi

Opremljenost

Svi tv priključci se nalaze sa stražnje bočne strane.  Tu nalazimo četiri HDMI (1xHDMI 2.1  s podrškom za eARC, VRR i ALLM te maksimalne brzine prijenosa od 48 Gbps), tri USB ulaza, zatim Common Interface Plus (CI+), Ethernet-LAN RJ-45, digitalni audioizlaz (optički), izlaz za slušalice, servisni priključak i DVB-T2/S2 i priključke. Osim žičane ethernet veze, tu je i dual band Wi-Fi 802.11ac (2×2) s podrškom za Bluetooth 5.0. Tu je i EasyLink (HDMI-CEC) podrška s opcijama za slanje komandi s daljinskog upravljača putem mreže, kontrolom zvuka sustava, stanja pripravnosti sustava i reprodukcije jednim dodirom. Dakle, opremljenost na visokoj razini.

Operativni sustav

Za razliku od prethodnih iteracija, ovdje je implementiran Google TV koji integrira i Google pomoćnika, a radi i s Alexa uslugom. On podržava dosadašnje verzije aplikacija koje smo navikli vidjeti kod Android sustava. Bitna razlika je ta što je došlo do optimizacija rada na televizoru gdje su izbjegnuti razni bugovi. No, ljubitelji piratskih IPTV opcija bit će razočarani jer Google Tv po najavama neće to podržavati, samo oficijelne izvedbe. Također ne manje važno je mogućnost podešavanje Google TV-a i Basic TV-a. Za Google TV je potrebno imati račun, a nude nam se streaming aplikacije, personalizirane preporuke (For you). Dakle, za svakog  ponešto .

Klasični tv prijem

Testirani model 55OLED 818 posjeduje DVB-T/T2/T2-HD/C/S/S2. Ono što smo prvo primijetili kod ugrađenih receivera je stara softwerska iteracija bez ikakvih nadogradnji. Naime, još uvijek postoje ljudi koji nisu spremni dati pozamašan iznos za pakete koje nude telekom operateri, nego preferiraju standardnih 14 hrvatskih zemaljskih programa, dok ljubitelji satelitske televizije mogu uživati u raznim formama HD, FHD, UHD programima. Satelitski prijem još uvijek ima prednost pred raznim internetskim televizijama zbog kontinuiranog signala u visokoj razlučivosti, a o šarolikosti svjetskih informacija da i ne govorimo.

 

Sustav pretraživanja aplikacija, video servisa, medijskih reproduktora

Performanse

Testirani model televizora 55OLED818 koristi OLED-EX zaslon koji u praksi zaista nudi bolju učinkovitost kod svjetline i cjelokupne detaljnosti .Između ostaloga vidljiva je ta inovativnost posebice kod video zapisa gdje dominiraju radnje snimljene u toku dana. Bore kod ljudskih likova su prepoznatljive do najmanjih detalja, te tekstura odjevnih predmeta i fino nijansiranje također. No, kada se radnja odvija u uvjetima tame i slabije svjetlosti, razlučivost vidljivo opada. Također ako je video zapis nešto stariji, vidljiv je gubitka detalja i čistoće slike.

Scene snimljene u toku dana obiluju finesama

Gubitak detalja i teksture kod scena snimljenih u  uvjetima slabije svjetlosti

Držim da u gore navedenoj situaciji dobar dio zasluga ima implementirani P5 AI Perfect Picture Engine. Čini mi se da je starija iteracija Philips procesora nešto bolje odrađivala posao s ne tako jakim OLED panelom. U usporedbi s modelom LG OLED C1 koji posjeduje LG α9 Gen4 procesor.

Philips 55OLED 818 ne djeluje kao novi superioran proizvod, vidljivo je to bilo tijekom testiranja, isprobavanja raznih vrsta video signala.

Tehničke specifikacije:
Ekran: Ravni 137cm (55“)
Panel: OLED-EX

Rezolucija: 3840×2160
Osvježenje slike: 40-120Hz
Processor: P5 Perfect Picture Engine Gen 7 +AI
4K UHD : DA
HDR10/10+/HLG : DA
OS : Google TV ( Android   11)
DVB-T/T2/DVB-C/DVB-S2 : DA
DLNA/Wi-Fi/Bluetooth : DA
Priključci: 2xHDMI 2.0(ARC,)2×2.1xUSB 2.0 ,1Xusb3.0, 1xTOSLINK, 1xHeadphones,1xCI
Ambilight +Hue 3 strane
Pilot: Classic Remote

Prosječna maloprodajna cijena : Na upit

Ustupio: TP VISION

Ocjena

Dizajn i kvaliteta izrade - 9
Kvaliteta zvuka - 8
Kvaliteta SD slike - 8
Kvaliteta HD slike - 8
Kvaliteta UHD slike - 8.5
Kvaliteta streaminga - 8.5
Mogućnosti - 8.5
Uloženo/Dobiveno - 8.5

8.4

Ukupan dojam

Plus: Philips 55OLED818 predstavlja zalog bolje budućnosti tv uređaja. Testirani model nudi vrlo dobru kvalitetu slike. Ugrađeni zvučni sustav prati kvalitetu slike, nešto su dominantniji gornji srednji tonovi i visokotonsko područje. Google TV sučelje jednostavno i efikasno. Optimizacija operativnog sustava je daleko višem nivou nego li je to bilo kod prethodnih modela. Minus: Philips 55OLED 818 ne djeluje kao novi superioran proizvod, vidljivo je to bilo tijekom testiranja, isprobavanja raznih vrsta video signala. Razlog tomu leži u činjenici da zanimljiv skup novih sklopova i softwerskih iteracija nije sasvim do kraja optimiziran. Možda je u pitanju žurba izlaska na tržište i ambicija da se krene u tržišnu borbu, ili možda nešto sasvim drugo. Također u satelitskom dijelu softvera nema napretka i vrlo je nepraktičan za i za iskusne tehničare. Vrijeme će pokazati svoje...

User Rating: Be the first one !

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

AGON AGM 600 – kad nisi gamer

  Marina Barić Iako se radi o mišu za gaming, ovaj je test napravljen u …