17 travnja, 2024 3:14 pm

UK – OFCOM izvješće o utjecaju WS-a na DTT

Autor: Andrija Jovicevic

ofcom

UK –  OFCOM izvješće o utjecaju WS-a na DTT

OFCOM je 17. prosinca  ove godine objavio izvješće o provedenim mjerenjima utjecaja WSD-a na DTT mreže pd nazivom

TV White Spaces: DTT coexistence Tests Technical Report”

Izvješće  sadrži podatke o dosadašnjim ispitivanjima provedena sa WS-om u UK, a ispitivanja su provedena u svrhu testiranja mogućih smetnji koje bi WSD (white space devices)  uređaji mogli prouzročiti u DTT mrežama. Slična ispitivanja su provedena i na mogući utjecaj WSD-a  na PMSE. Ispitivanja su bila potrebna jer WSD uređaji koriste isti spektar koji se trenutno koristi i za DTT mreže i PMSE. 

U izvješću su detaljno objašnjeni  “scenariji” mogućeg utjecaja sa svim pretpostavkama u slučajevima bliskih i dalekih smetnji, a ispiitvanja su se provodila na tri područja –  Watford, Glasgow i Thanet sa mjernim kolima i prijemnom antenom na 10m visine.

 

Izvješće sadrži detaljan opis mjerne metode mjerenja te provođenje samog mjerenja sa prikazom rezultata pojedinih slučajeva.

U prilozima izvješća postoje i objašnjenja obrade rezultata mjerenja i interesantni su jer su u njima navedeni i opisi laboratorijskih mjerenja te karakteristike WSD-a.

 

Sva ispitivanja su provedena sa svrhom da se ustanovi da li je moguć istovremeni rad uređaja za TV WS i odašiljača DTT mreža bez utjecaja na krajnje korisnike – gledatelje koji programe prate putem zemaljskih DTT mreža. Ispitivanja su provedena na čak 50 tipova DTT prijamnika.  Noviji DTT prijamnici, a pogotovo DVB-T2 prijamnici imaju čak 8-10dB bolju zaštitu od utjecaja WSD-a mreža.

Zaključaka u izvješću  mjerenja na terenu nema dok su u izvješću o laboratorijskim mjerenjima i analizi koju je provela tvrtka DTG Broadcasting Conformance Test Lab  (www.dtgtesting.com)  navedeni samo (određeni) osnovni  zaključci. Dakle, konkretnih zaključaka, kao npr. minimalno zaštitno područje, minimalni razmak kanala, udaljenost prijamnika od odašiljača i izvora TV WS-a nema i ova (oba) izvješća su  temelj, zajedno sa ostalim iskustvima iz provedenih ispitivanja,  za daljnju analizu koju će provesti OFCOM.

Završno zajedničko izvješće  OFCOM-a i DTG-a, koje će sadržavati i određene preporuke I pravila  za WS mreže, a u svrhu nesmetanog rada u odnosu na postojeće DTT mreže se očekuje početkom 2015. godine.

 

Izdvajam samo jednu usporednu tablicu sa rezultatima mjerenja na terenu i u laboratoriju
 

Izvor:

http://stakeholders.ofcom.org.uk/market-data-research/other/technology-research/2014/tvws-coexistence-tests/

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Programibilna antenska stanica za zemaljske TV programe

FTE maximal predstavlja Mind 32 Andrija Jovićević Tvrtka FTE maximal predstavlja svoja tri modela programibilnih …