18 travnja, 2024 4:53 pm

Otkazi u globalnoj tehnološkoj industriji

Je li brzi rast tehnološke industrije došao po cijenu njezine radne snage?

Suprotno općoj percepciji, posljednjih je godina tehnološki sektor ušao u prilično turbulentnu fazu, obilježenu masovnim otpuštanjima. 

Autor: Shaza Arif (https://moderndiplomacy-eu.)

Prilagodio: Darko Brlečić

U 2022. smo svjedočili nevjerojatnom porastu otpuštanja od 649% , što se nastavilo manifestirati i sljedeće godine. Prvo tromjesečje 2023. svjedočilo je vrhuncu otpuštanja, a tehnološka industrija doživjela je najveću kontrakciju u posljednjih deset godina, uz gubitak više od 240.000 radnih mjesta. Iako je trend pokazao   određeni predah u ljeto i jesen 2023., industrija se očito ponovno priprema za daljnja otpuštanja kako ulazimo u 2024. Nova godina započela je znatnim smanjenjem radne snage, s 23 670 otkaza samo u siječnju. 

Google je nedavno najavio smanjenje broja zaposlenih, otpuštajući stotine radnika u različitim sektorima. Organizacija traži mjere za smanjenje troškova i usmjerava se prema većem naglasku na umjetnu inteligenciju (AI), od koje se također očekuje da preuzme zadatke koje tradicionalno obavljaju ljudi. Glavni sektori koji se susreću s tim viškovima uključuju njegov glavni inženjerski odjel, glasovni Google asistent i tim za proširenu stvarnost (AR).

Googleu se pridružuju druge tehnološke tvrtke u smanjenju radne snage. Microsoft je također najavio smanjenje svog tima otpuštanjem 1900 zaposlenika u svom odjelu za igre. Xerox je nedavno najavio smanjenje od 15 %, trenutno na 23.000 zaposlenika. Isto tako, istaknuti pružatelj softvera za videoigre Unity također je izvijestio o smanjenju svoje radne snage od 25 % otpuštanjem 1800 radnih mjesta. Amazon je ukinuo stotine radnih mjesta u Prime Video i Amazon MGM Studios. Otpuštanja su također pogodila njegov streaming servis, Twitch , koji je nedavno otpustio 500 zaposlenika. Ova smanjenja radne snage proširila su se izvan velikih korporacija, utječući i na manje novoosnovane tvrtke.

Ovaj stalni trend, kojem nema kraja u bliskoj budućnosti, potiče nekoliko čimbenika: ekonomski pad, sve veća inflacija, više kamatne stope, strateško restrukturiranje, pretjerano zapošljavanje tijekom pandemije i pritisak ulagača . 

Rastuća inkorporacija umjetne inteligencije ističe se kao značajan aspekt, privlačeći povećanu pozornost zbog svoje sve veće prisutnosti i rezultirajućih rasprava o njezinim potencijalnim učincima na tržište rada. Iako nisu sva otpuštanja zbog umjetne inteligencije, nekoliko mega tehnoloških tvrtki poput Googlea, Duolinga, Dropboxa, Chegga i IBM-a izričito je označilo svoj novi fokus na umjetnu inteligenciju kao glavni razlog za racionalizaciju osoblja. Slučaj Spotify je dobar primjer. Predstavio je značajku Spotify Wrapped, koju pokreće umjetna inteligencija, kako bi poboljšao angažman korisnika i promovirao prisutnost robne marke. Nekoliko dana kasnije , nakon pokretanja ove značajke omogućene umjetnom inteligencijom, organizacija je najavila značajno smanjenje radne snage za 17% .

Sve više tvrtki koje se odlučuju za AI kao budućeg pokretača prihoda naglašavaju širi pomak industrije prema većoj automatizaciji. Ova promjena vodi do temeljnog restrukturiranja u kojem tehnološke tvrtke ponovno procjenjuju svoje potrebe za radnom snagom, duboko utječući na buduće tržište rada. Sveobuhvatnija integracija sposobnosti umjetne inteligencije, posebno generativne umjetne inteligencije, podrazumijeva da će tehnološke tvrtke biti u boljem položaju da optimiziraju svoje poslovanje uz istovremeno smanjenje broja zaposlenika u različitim sektorima. Takvi trendovi također mogu utjecati na udaljena radna mjesta pojedinaca iz zemalja u razvoju koji su trenutno povezani s multinacionalnim kompanijama u razvijenim zemljama.

Također je važno istaknuti ironiju da iste tehnološke tvrtke koje nastavljaju ulagati goleme količine kapitala u umjetnu inteligenciju tako lako odustaju od svog ljudskog kapitala. Dok tvrtke mogu poboljšati svoju učinkovitost, ovi nedavni potezi mogu znatno utjecati na organizacijski moral jer neizvjesnost raste u vezi s budućim zapošljavanjem.

Prevladavajuća situacija naglašava da će integracija umjetne inteligencije promijeniti radne uloge i zahtjeve za vještinama, zahtijevajući kontinuirano usavršavanje i ponovno osposobljavanje kako bi se išlo u korak s razvojem tehnološkog okruženja. Iako velike korporacije često svojim zaposlenicima pružaju potporu u tranziciji, bitno je razumjeti da bi se, unatoč njihovoj trenutnoj obeshrabrujućoj prirodi, te promjene na kraju mogle smatrati razdobljem tranzicije prema naprednijim i učinkovitijim tehnološkim sustavima. Gledajući unaprijed, integracija umjetne inteligencije a automatizacija bi mogla utrti put novim i raznolikim mogućnostima zapošljavanja za zaposlenike. Ne treba isključiti mogućnost novih zahtjeva za radnim mjestima u sektorima razvoja umjetne inteligencije, implementacije umjetne inteligencije, analize podataka i kibernetičke sigurnosti. Takvi trendovi mogu dovesti do dinamične radne snage, dok istovremeno poboljšavaju inovacije, gospodarski rast i tehnološki napredak.

Fluktuirajući broj ‘ ružičastih promašaja ‘ u globalnoj tehnološkoj industriji ne samo da naglašava tekuću preoblikovanje radnog okruženja i evoluciju vještina dok umjetna inteligencija i druge tehnologije redefiniraju naše rutine, već također služi kao kritična pobuda za zaposlenike. To je poziv na akciju za pojedince da aktivno traže prilike za usavršavanje i ponovnu vještinu.

Ovaj je pristup ključan za prilagodbu ovim promjenama, osiguravajući da osoba ostane kompatibilna s budućim zahtjevima tehnološkog ekosustava koji je pod sve većim utjecajem umjetne inteligencije.

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Japanska vlada raspravljat će o pravnom nadzoru umjetne inteligencije

  Japanska vlada raspravljat će o pravnom nadzoru umjetne inteligencije: ograničavanje širenja lažnih informacija, propuštanje …