18 travnja, 2024 5:12 pm

Optički disk sljedeće generacije može pohraniti više od 14 000 4K filmova

Koliko biste filmova fizički željeli posjedovati da se događaji iz Leave the World Behind  ikada ostvare? Ako je vaš odgovor oko 14 000 ili manje, uskoro će vam trebati samo jedan optički disk za njihovo pohranjivanje.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Šangaju za znanost i tehnologiju razvili su novi “3D optički disk u nanorazmjerima” koji je iste veličine i oblika kao DVD ili Blu-ray disk , ali može sadržavati nevjerojatnih 1,6 petabita podataka, prema izvješću Charles Q. Choi u IEEE Spectrum . Koliko je to podataka u terminima koje većina ljudi može razumjeti? To je oko 200 000 GB ili otprilike količina prostora koju bi zahtijevalo 14 285 2-satnih 4K filmova , pod pretpostavkom da je svaki film veličine 14 GB.

Tajna kapaciteta novog diska je njegov 3D sustav pohrane. Umjesto zapisivanja podataka na jednom sloju, koristi se 100 slojeva. Pojedinačne “točke” podataka također su daleko manje nego na konvencionalnim Blu-ray ili DVD-ovima. “Podaci se bilježe pomoću točaka širokih samo 54 nanometra, što je otprilike jedna desetina veličine valnih duljina vidljive svjetlosti koja se koristi za čitanje i pisanje podataka”, kaže Choi.

Ova nova tehnika snimanja omogućena je upotrebom dvostrukih lasera za upisivanje podataka i novorazvijenog materijala osjetljivog na svjetlost nazvanog AIE-DDPR.

Ono što je još nevjerojatnije jest da znanstvenici kažu da se jedan novi prazan disk može proizvesti konvencionalnim tehnikama masovne proizvodnje DVD-a u roku od šest minuta.

S obzirom na brzo opadanje interesa za filmove na disku , malo je vjerojatno da će ova nova tehnologija pronaći put do naših domova unatoč očitom potencijalu kao fizičkog formata za 8K filmove. Tim smatra da su prava prilika podatkovni centri. Korištenjem optičkih diskova nanomjere, podatkovni centar mogao bi sadržavati egzabit informacija unutar jedne prostorije – količinu podataka koja bi trenutno zahtijevala prostor veličine stadiona.

 

https://www-digitaltrends-com.

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Hisense lansira TV serije S59: 65/75/85 inča, 120Hz

Hisense lansira TV serije S59: 65/75/85 inča, 120Hz Piše: Darko Brlečić Prema najnovijim izvješćima, serija …