1 lipnja, 2023 12:14 am

Optibox Alligator

Autor: Krunoslav Čunović

optibox aligator front

Optibox Alligator

Na test je stigao još jedan Linux reciver (kako bi se to stručno reklo „Linux embedded“). Interesantnost ovog recivera je da je to HD kombo reciver, dakle DVB-S i DVB-T reciver MPEG2 i MPEG4. Njegova prednja strana je po mom mišljenju malo čudno izvedena. S lijeve strane imamo veliki krug u kojem su smještene tipke gore-dolje i lijevo-desno, te u sredini meni. Do kruga se nalazi VFD display (Vacuum Fluorescent Display) s velikim i preglednim brojevima i slovima svijetlo plave boje. Desno od VFD-a su smještene dvije led diode u plastici kao na starom rešou jedna ispod druge (power i exit). Taj detalj upropaštava prvi dojam recivera maximalno.

alligator_t2

Uz diode pod svom silinom natpisa su smještena vratašca koja skrivaju dva čitača kartica s dva common interface slota te USB i mini SD priključkom. Pozadina ovog recivera je daleko interesantnija od njegove prednjice. U samoj desnoj strani su antenski priključci i to prvo satelitski ulaz i pod njime je loop izlaz, tako je i s klasičnim zemaljskim priključcima. Primjećuje se odmah kako nema mogućnosti dodavanja satelitskog tunera, a ni zemaljskog. Dalje se nalaze SCART priključci (TV i VCR),a neposredno do SCART-ova su chinch i RGB chinch priključci. Sada slijedi zanimljivost ovog recivera: dva WIFI antenska priključka. Moram napomenuti da je WIFI opcionalan. Jedan je wireless, a drugi je WLAN. U suštini to je jedno te isto samo drugačije obilježeno. Između ta dva WIFI antenska priključka nalazi se ESATA konektor za Vaš vanjski hard disk radi snimanja satelitskog ili zemaljskog programa. Pod navedenim ESATA i WIFI antenskim priključcima imamo redom HDMI, S/PIDF, LAN i USB priključke. Do njih je nezaobilazno smješten i RS232 konektor koji se koristi za ubacivanje softwarea, te prekidač za uključiti ili isključiti reciver iz struje.

OPRIBOX-ALLIGATOR

Software se inače ubacuje putem LAN-a (iliti mreže) s određenim programom. Na oficijalnoj stranici optibox.cc su podosta šturi s informacijama i općenito s podrškom (osim oficijalnog softwarea). Daljinski koji dolazi uz ovaj reciver je univerzalac. Možete ga koristiti za reciver i za Vaš TV prijemnik. Daljinski upravljač je ergonomski i dobro leži u ruci, ali tipke su sasvim nelogično i loše raspoređene. Numeričke tipke su u donjoj zoni daljinskog umjesto u gornjoj, a funkcijske tipke su u gornjoj. Srednja zona daljinskog je klasično opremljena tipkama gore-dolje i lijevo-desno s OK u sredini.

Rad samog recivera je vrlo brz što je i za očekivati kod Linux-a. Pretraga je isto brza i precizna što kod DVB-S ili kod DVB-T. Reciver radi stabilno s DISEQ motorom i s DISEQ switch-em. Meni recivera je jednostavan za kretanje i korištenje i naravno sadrži igrice. Software u noviju verziju nisam uspio promijeniti, jer nisam našao adekvatan program za upgrade postojećeg. Na internetu se nalazi dosta informacija i opisa postupaka ubacivanja Enigme2 u ovaj reciver ukoliko želite zamijeniti originalnu verziju tog softwarea. Enigma2 se inače koristi u Dreambox receiverima i u njoj je lako omogućen card share.

 

Ustupio:
ZED d.o.o.
Industrijska cesta 5
10360 Sesvete
Cijena: na upit

Review Overview

Memorija za programe - 8
Brzina pretraživanja programa - 8
Brzina promjene programa - 7
Osjetljivost tunera - 7.5
Kvaliteta slike - 8
Kvaliteta zvuka - 8
Mogućnosti - 8
Kvaliteta izrade - 6.5
Dizajn - 6

7.4

Ukupna ocjena

Reciver s originalnim softwareom radi stabilno i sigurno, ali uz Enigmu2 ima daleko veće mogućnosti. Šteta je što na web stranici Optiboxa nema više podrške i objašnjenja. Sve u svemu reciver ima mogućnosti i potencijala, ali bi mu trebao jedan makeover u izgledu i originalnoj podršci. Software podrška/ editori kanala DA/DA (Enigma2)

User Rating: 4.5 ( 1 votes)

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Megasat super-slim LNB

Autor: Andrija Jovićević Megasat super-slim LNB Njemačka firma b2c – electronic GmbH ustupila nam je …