6 srpnja, 2022 8:58 pm

Canon Pixma 100s – recenzija

Autor: Mladen Popović

Canon Pixma 100s prednja

Za slučaj da vam se draga osoba bavi fotografijom i razmišljate o poklonu za rođendan, godišnjicu ili neku drugu prigodu, u nastavku slijedi opis uređaja koji će nju ili njega sigurno razveseliti.

Canon Pixma 100s je A3+ ili 19“ inkjet foto printer spada u cjenovno prihvatljive okvire uzevši u obzir mogućnosti, kvalitetu, veličinu printa i cijenu. Kad smo već kod okvira potrebno je upozoriti da će isti raspakiran i rastvoren za ispis zauzeti popriličnu količinu mjesta u stanu, te je najbolje za njega osigurati zasebni stolić ili kakav ladičar na kojem će stajati. Dimenzije zatvorenog printera su impresivnih 69*39*22cm (š*d*v). Sa rastvorenim držaćem za ulaz i izlaz papira printer zauzima dubinu od gotovo 85cm. Zahvaljujući mrežnom i WiFi načinu spajanja na kompjuter nije nužno da taj prostor osigurate nepostredno na radnom stolu. Uz navedeno na ovom printeru je moguć i cloud ispis sa servisa Google Drive, DropBox, Flickr, Facebook, One Drive i sl.

Canon Pixma 100s tinteKvaliteta printa je vrhunska, maksimalna rezolucija od 4800x2400dpi omogućuje da uz kvalitetan papir doista uživate u fotografiji isprintanoj u dimenzijama do 36x43cm. Sa ili bez margina, crno bijelo ili u boji, 10×15 ili A3+, chroma, polumat ili sjajni papir koju god kombinaciju zadali printer će oduševiti rezultatom. U navedenim kombinacijama nije spomenut mat papir i to ne slučajno. Naime mat papir i ovaj printer se ne vole previše, teško da je rezultat loš, no u usporedbi sa drugim papirima doista mat nije nešto što ćete htjeti koristiti. Prema nekim neprovjerenim informacijama maksimalna duljina ispisa je 26 inča, tj cca 66cm.

Brzina ispisa je zadovoljavajuća i ovisno o postavkama na A3 papiru se kreće od cca tri minute za crno bijelo do oko šest minuta za ispis u boji. Teško je razumjeti da se ljudi žale na tu brzinu obzirom da priprema, slanje mailom u neki foto studio, te šetnja ili vožnja po isprintanu fotografiju traju puno duže, no eto ima nas svakakvih.

Količina boja odnosno broj punjenja je osam i tu dolazimo do onog dijela koji se može nazivno pripisati kao negativnost ovom odličnom printeru. Punjenja su relativno malog kapaciteta 13ml i po cijeni od cca 120-140kn ne baš jeftina, pogotovo uzevši u obzir brzinu kojom ih printer prazni. Spomenute boje dolaze pod sljedećim nazivima: Black, Grey, Light Grey, Cyan, Magenta, Yellow, Photo Cyan, Photo Magenta. Prema tvrdnjama iz Canona, u slučaju čuvanja fotografija u albumu trajnost se procjenju je na 100+ godina, što vjerojatno u situciji uramljivanja i držanja na zidu smanjuje trajnost na nekoliko desetljeća. Možda napišem i update ovog članka za dvadesetak godina, sa iskustvom iz prve ruke.

Danas možda manje bitno u odnosu na situaciju od pred 15-20 godina, no da ipak spomenemo za one kojima to treba i u 2016-oj, uz printer dolazi i dodatak za ispis na CD/DVD medije.

Vezani članci:

BenQ W1080ST+

Canon PowerShot N2

Panasonic Lumix DMC-GH4

Zaključak

Ukupna ocjena - 8.5

8.5

Ocjena

Uređaj je svakako za preporučiti, usprkos brzoj potrošnji tinte ispis oduševljava i on je taj koji će oduševljavati i za dvadesetak godina, rupu u novčaniku ćete u međuvremenu ili zapuniti ili ne, to ionako nije do printera.

User Rating: Be the first one !

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

OLYMPUS PEN E-P2

Autor: Nebojša Slijepčević OLYMPUS PEN E-P2 PEN E-P2 drugi je izdanak Olympusove serije fotoaparata micro4/3 …