13 lipnja, 2024 10:42 pm

Za ISRO Mjesec nije dovoljan.

ISRO ima još hrpu misija do 2023., a sve su uzbudljivije od sljedećih.

Od lansiranja satelita Aditya-L1 do misije Chandrayaan-3 na Mjesec, 2023. mogla bi se pokazati kao godina obilježja za Indiju i ISRO Ne navijaju svi za Indiju i ISRO, osobito u određenim “civiliziranim” zemljama. Godinama su mnogi javni komentatori u Ujedinjenom Kraljevstvu često pitali zašto indijska vlada troši milijune rupija na svemirske programe kada ljudi gladuju.

ISRO i njegovi indijski znanstvenici lansiranjem satelita NVS-01 NavIC ponovno su dali pravi odgovor na još uvijek prožimajući britanski orijentalizam. Ali nešto nam govori da je za 2023. ISRO tek počeo. Evo nekoliko nadolazećih misija koje je ISRO isplanirao za 2023. Ako sve bude išlo po planu, 2023. bit će značajna godina za Indiju i njezine nade u istraživanju svemira Aditya-L1 Očekuje se da će se pokrenuti u sljedećih nekoliko mjeseci, misija Aditya-L1 označava pionirski prodor Indije u misije klase zvjezdarnica s ciljem proučavanja solarne korone i kromosfere.

Opremljen je solarnim koronagrafom za istraživanje korone i instrumentom za blisko UV zračenje za ispitivanje kromosfere. Osim toga, misija uključuje spektroskopske instrumente X-zraka za hvatanje spektra baklji i teret na licu mjesta za promatranje solarnih događaja dok putuju od Sunca do Zemlje. S ovim naprednim instrumentima, Aditya-L1 ima za cilj produbiti naše razumijevanje Sunca i njegovih različitih fenomena. X-ray polarimetarski satelit XPoSat Misija XPoSat trebala bi biti lansirana negdje u drugoj polovici godine. X-ray Polarimeter Satellite ili XPoSat projekt je svemirske zvjezdarnice Indijske organizacije za svemirska istraživanja (ISRO) koja ima za cilj istražiti polarizaciju kozmičkih X-zraka. Planirano je da bude lansiran 2023. pomoću malog lansirnog vozila za satelite (SSLV) i dizajniran je za rad najmanje pet godina. XPoSat će se usredotočiti na proučavanje 50 najistaknutijih poznatih izvora u svemiru, koji uključuju pulsare, rendgenske binarne crne rupe, aktivne galaktičke jezgre i netermalne ostatke supernove. Analizirajući polarizaciju rendgenskih zraka koje emitiraju ti nebeski objekti, XPoSat će pridonijeti našem razumijevanju njihove prirode i ponašanja. Gaganyaan-1 i 2 Očekuje se da će prva misija Gaganyaan ili Gaganyaan-1 biti lansirana negdje u trećem kvartalu kalendarske 2023. godine, dok bi druga misija, Gaganyaan-2, trebala biti lansirana do kraja 2023. ili početkom 2024. godine. Gaganyaan, također poznat kao “Orbitalno vozilo”, indijska je svemirska letjelica koju su zajednički razvili ISRO i Hindustan Aeronautics Limited ili HAL.

To je ključna komponenta indijskog programa ljudskih svemirskih letova. Projektirana za smještaj posade od tri osobe, letjelica je trenutno u razvoju. Gaganyaan je dizajniran s namjerom da nosi astronaute u orbitu, obilježavajući ulazak Indije u svemirske misije s posadom. Početna verzija svemirske letjelice usredotočit će se na postizanje ovog cilja, dok će planirana nadograđena verzija imati mogućnosti spajanja i pristajanja, omogućujući joj spajanje s drugim letjelicama ili svemirskim stanicama. Test Gaganyaan-2 bit će drugi od dva testa provedena prije prve misije s posadom. Ovi testovi leta ključni su u potvrđivanju sposobnosti svemirske letjelice i osiguravanju njezine spremnosti za ljudski svemirski let. Chandrayaan-3 I konačno, imamo Chandrayaan-3, što je ISRO potvrdio nakon uspješnog lansiranja satelita NVS-01 NavIC, što će biti sljedeća velika misija koju će lansirati, a koja bi se trebala održati 2023. godine.

Planirana misija uključuje ponovni pokušaj misije Chandrayaan-2, koja ima za cilj istražiti površinu Mjeseca pomoću lendera, rovera i pogonskog modula. Primarni cilj ove misije bit će postići meko slijetanje na površinu Mjeseca. Slično misiji Chandrayaan-2, letjelica će se sastojati od landera koji će nositi rover i pogonskog modula. Lender će biti odgovoran za kontrolirano spuštanje i slijetanje na površinu Mjeseca. Nakon što sleti, rover će biti raspoređen da istražuje i provodi pokuse na Mjesečevom terenu. Propulzijski modul će osigurati potrebnu propulziju i podršku za svemirsku letjelicu tijekom njenog putovanja do Mjeseca i tijekom kritičnih manevara kao što su ulazak u orbitu i meko slijetanje. Njegova je uloga ključna u osiguravanju uspješnog slijetanja na mjesečevu površinu. Ponavljanjem ove misije s poboljšanim znanjem i tehnologijom, cilj je prevladati izazove s kojima se suočio tijekom prethodnog pokušaja i postići uspješno meko slijetanje na površinu Mjeseca.

Ova misija doprinijet će našem razumijevanju Mjeseca i njegovih geoloških karakteristika, kao i utrti put budućim pothvatima istraživanja Mjeseca.

Info: https://www.firstpost.com/

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Paul McCartney najavljuje novu pjesmu Beatlesa

Paul McCartney: AI je bio uključen u stvaranje posljednje pjesme The Beatlesa Glazbenik Paul McCartney …