13 lipnja, 2024 10:58 pm

Paul McCartney najavljuje novu pjesmu Beatlesa

Paul McCartney: AI je bio uključen u stvaranje posljednje pjesme The Beatlesa

Glazbenik Paul McCartney najavio je da će nova i posljednja snimka Beatlesa biti objavljena kasnije ove godine, piše The Guardian u utorak, 13. lipnja .

Glazbenik je rekao da je upotrijebio AI kako bi “izvukao” glas Johna Lennona iz starog demo snimka i dovršio pjesmu staru desetljećima. “Upravo smo ga završili i objavit ćemo ga ove godine”, rekao je.

Prema publikaciji, riječ je o Lennonovoj skladbi iz 1978. pod nazivom Now and Then. Demo je bio jedan od nekoliko pjesama na kazetama s oznakom “For Paul” koje je Lennon snimio neposredno prije svoje smrti 1980.

Ideja da se pomoću umjetne inteligencije rekonstruira glas preminulog pjevača McCartneyju je došla nakon objavljivanja dokumentarca Petera Jacksona Come Back. Za film je montažer dijaloga Émile de la Rey upotrijebio posebno izrađenu umjetnu inteligenciju kako bi prepoznao glasove članova The Beatlesa na snimkama i odvojio ih od pozadinske buke.

“Jackson je uspio izvući Johnov glas s neuredne trake”, rekao je McCartney.

Ranije u travnju, BBC Radio 4 objavio je najraniju snimku koncerta Beatlesa uživo u Velikoj Britaniji. To se dogodilo gotovo točno 60 godina nakon što je snimka nastala u Buckinghamshireu 4. travnja 1963. godine. Zatim je grupa odsvirala jednosatni koncert u školskom kazalištu.

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Za ISRO Mjesec nije dovoljan.

ISRO ima još hrpu misija do 2023., a sve su uzbudljivije od sljedećih. Od lansiranja …

Odgovori