2 prosinca, 2023 9:30 am

Umrla ‘kraljica rock ‘n’ rolla’ Tina Turner

Tina Turner 26.11.1939 – 24.05.2023

Piše. Darko Brlečić

Jedna od najvećih pop pjevačica našeg doba, Tina Turner, umrla je u 83. godini života u svom domu u blizini Züricha u Švicarskoj. Rođena Anna May Bullock 26. studenog 1939. u Nutbushu, Tennessee, u zabačenom kutku američkog juga, u siromašnoj obitelji radnika na farmi s plantaže. Odmalena je s cijelom svojom obitelji brala pamuk na poljima. Njezina najradosnija sjećanja iz djetinjstva vezana su uz glazbu: kao dijete pjevala je u crkvenom zboru, a s 18 godina radeći kao medicinska sestra u bolnici u St. koji je pronašao svoj poziv. “Mogla sam raditi samo u bolnici i pjevati. I htjela sam pjevati”, napisala je kasnije Tina u svojim memoarima.

Prvi uspjeh na pozornici Tina Turner došla je pod drugim imenom – Anna May Bullock. Duet  s blueserom Ikeom Turnerom početkom 1960-ih dao joj je novi zamah, te se   ubrzo se udala za njega, promijenivši prezime iz Bullock u Turner i uzevši umjetničko ime Tina. Do sredine 1970-ih brak i dvojac su se raspali. Sredinom 1980-ih, nakon nekoliko neuspjeha, Tina Turner se trijumfalno vratila u svijet glazbe sa super hitom What’s Love Got to Do With It? (“Pa, kakve veze ljubav ima s tim?”).

Godine 1988. Tina Turner ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda – na njen nastup u Riju s ulaznicama je došao najveći broj gledatelja, čak 188 tisuća ljudi. Godinu dana kasnije objavljuje svoj najveći hit The Best, obradu pjesme Bonnie Tyler. Uslijedila je turneja s milijunima ljudi, snimanje soundtracka za “Jamesa Bonda” i nastavak rasta popularnosti diljem svijeta.

Tijekom života Tina Turner je nagrađena s osam Grammy ploča i od tiska je dobila titulu “Kraljice rock and rolla”. Tina Turner je zadnju dekade svojeg života provela u Švicarskoj, gdje se udala 2013. godine za Erwina Bacha.

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Za ISRO Mjesec nije dovoljan.

ISRO ima još hrpu misija do 2023., a sve su uzbudljivije od sljedećih. Od lansiranja …

Odgovori