15 lipnja, 2024 10:25 pm

Piratstvo video sadržaja košta 6-8 milijardi dolara godišnje

Video piratstvo – kopiranje i prodaja sadržaja zaštićenih autorskim pravima – odvija se od pojave VHS vrpce i snimanja kućnih videozapisa 1979. godine, navodi tvrtka ABI Research za tržišnu inteligenciju. Danas je video piratstvo prešlo od piratskih set-top boxova do preraspodjele sadržaja preko širokopojasnih mreža.

Najčešći oblici piratstva danas uključuju ilegalne kataloške okvire s punim opterećenjima, live streamove društvenih mreža, bujice ekskluzivne serije ili filmova, preraspodjela putem web-mjesta putem spremišta datoteka i dijeljenje zaporke. Davatelji usluga gube 6 milijardi dolara (5,14 milijardi eura) do 8 milijardi dolara godišnje u prihodu od piratstva.
Davatelji sadržaja moraju usmjeriti odgovore na piratstvo da budu orijentirani na uređaje, kao što su tradicionalni sustavi uvjetnog pristupa (CAS) i upravljanje digitalnim pravima (DRM) sveobuhvatnim pristupima usmjerenim na usluge i suvremenim alatima protiv piratstva“, savjetuje Sam Rosen, potpredsjednik na ABI Researchu.

Najvažniji dostupni alati danas obuhvaćaju vodeni žig sesije povezani s praćenjem  piratstva u stvarnom vremenu usmjerenom na pronalaženje i prepoznavanje piratskog sadržaja i prekid piratskog sadržaja ukidanjem izvora ili ometanjem web usluga. Ostali alati uključuju upravljanje dijeljenjem lozinke i rad s drugim pružateljima sadržaja na tržištu kako bi učinkovito potaknuli policijske snage da odgovore na prijetnju piratstva. ABI Research – u svom izvještaju o zaštiti sadržaja i vodenim žigom, procjenjuje da će do 400 milijuna dolara, odnosno oko 33 posto prihoda na tržištu DRM-a biti prebačeni na usluge orijentirane prema uslugama  (aaS) do 2022. godine prema ABI Research.

Vijesti i tehnologija često uzimaju dvosmislen stav o piratstvu. Na primjer, New York Times je uvjeravao javnost da će vas “vlada vjerojatno  progoniti” za dijeljenje svojih lozinki dok TechRadar ocjenjuje KODI Box  slično tome kako bi ocijenili OTT kutije kao što su Roku i Apple TV.

Piratstvo je glavna tema u naslovima, osobito s HBO-om Game of Thrones objavljenim na piratskim mjestima prije emitiranja i puštanja na zahtjev. Prema Rosenu, “HBO je pretrpio piratstvo putem višestrukih puteva, uključujući probleme cybersecuritya i propuštanje lanca opskrbe. Jedan ohrabrujući znak je da u slučaju HBO opskrbnog lanca, kao i nedavnih slučajeva britanske Premier lige, vlasnici sadržaja brzo su donijeli optužbe i sudovi su reagirali, pokazujući bolju suradnju i hitnost nego što je to bilo prije u povjesti. ”

Iako je zaštita svih pay-TV i OTT sadržaja važna, video ekosustav danas pokazuje značajna ulaganja u nove vrste sadržaja u kojima su opasnosti od piratstva veće nego u prošlosti. Ulaganja u ekskluzivni sadržaj, sportske događaje, prijevremeno puštanje VoD i Ultra HD sadržaj stvaraju poticaje gdje samo određeni pružatelji platforme na tržištu imaju pristup sadržaju. To može dovesti potrošače na piratstvo ako sadržaj nije na njihovoj željenoj platformi ili se smatra prevelikim. Oko 32 posto pay-TV i OTT prihoda bit će povezani s jednom od ovih vrsta visokovrijednih sadržaja do 2022. godine.

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

Kraj Grčka Nova!

Autor: Freon Kraj Grčka Nova! Pozdrav svima. Piraterija nam je zamračila i ono malo što …