28 listopada, 2021 12:56 am

Infocus IN1501 + 601SD-D

Autor: Zoran Đurović

 

IN1500_FRONT

 Infocus IN1501 + 601SD-D

Dok neki proizvođači svake godine izbace na desetke raznih modela projektora i njihove pod inačice, neke se tvrtke poput Inofcusa uvijek baziraju na većim razmacima u plasiranju novih uređaja. Nije stvar u nedostatku funkcija i opreme, već u samoj kvaliteti finalnog proizvoda. Često je kvalitativno stanje bitnije od kvantitete uređaja koja se nudi.

Kvalitativni duo

Pri prvom pogledu na ambalažu i naziv modela, sami bi rekli, ah još jedan kvazi prijenosni data projektor. Sa danim zaključkom nismo daleko, ali niti toliko blizu koliko mislimo. Da, da, ovaj projektor spada u samu klasu data projektora namijenjenih za prezentacije u omanjim uredima i učionicama, no performanse i funkcije koje nudi, nadilaze mnoge modele u istoj cjenovnoj klasi.

Pri otvaranju ambalaže samog uređaja, odmah primjećujemo veliki plus koji se odnosi na torbicu za prijenos projektora u koju je i sam uređaj spremljen. Unutar same torbice, dobivate daljinski upravljač te sve potrebne kablove za spajanje u struju i računalo putem VGA ili USB konekcije. O da, USB spojivost, ali o tome ćemo malo kasnije. Nakon vađenja iz torbice i iz zaštitne folije, odmah primjećujemo da je Infocus znatno promijenio dizajn svojih modela, te da sam uređaj ove klase spada u Ultra-prijenosne modele serije IN1500.

Jedna od glavnih prednosti samog uređaja je visoka rezolucija od čitavih 1024×768 i visoki rad lampe, pri maksimalnoj svjetlini od 3000 Ansi lumena. Da ne bi sve ostalo samo na značajkama specifikacije, detaljan test za data projekciju je utvrdio visoku geometriju slike, uz poneko pucanje rubova objekata. No takva mjerenja pokazuju da je uređaj i dalje u top klasi za svoju namjenu. Glavni nedostatak pri samom namještanju i radu sa uređajem je ergonomija i rad sa tipkama osjetljivim na dodir. Ako vam nije potrebno stiskanje na projektoru, radije koristite daljinski upravljač.

INFO_IN1501

Jako smo se začudili dok smo spajali projektor na vanjski signal, prilikom čega smo primijetili postojanje HDMI ulaza. Dodatak tog priključka je, kao što smo i pretpostavili, dokazivalo mogućnost projektora da odrađuje HD ulazne signale. I bili smo u pravu. Prilikom spajanja Blu-ray reproduktora tvrtke NAD, kojeg smo imali na testu, uspjeli smo testirati prihvat i rad sa 720p HD i 1080p Full HD signalima. Pri samom početku testa, radi manje rezolucije nije se odmah primjećivala razlika između dvaju signala, no golim se okom vidjela zavidna oštrina i detaljnost naspram standardnog 576p SD signala. Samom reprodukcijom bržih filmskih scena, sa kadrovima punih raznih slojeva objekata dolazilo je do zamućenja i trzanja, normalnih za data projektor ove klase, no i dalje je uspijevao zadržati sve scene na okupu bez prevelikih video artefakata. Jedna od „baš fora“ dodataka je i omanji unutarnji zvučnik koji pruža zvuk i više nego dovoljan za pogledati omiljenu seriju ili kratki prezentacijski video isječak.

INFOCUS IN1501 601SD-D l

Bez žice koja život znači

Do sada smo svi navikli spajati svoje drage projekcijske ljubimce raznim kablovima ovog ili onog formata. Da li to bio S-video, VGA, DVI ili možda čak i visoko kvalitetni HDMI, značilo je da bi uređaj koji bi slao signal morao imati nešto od toga na sebi. Nemojte se začuditi, ali ima i modela prijenosnih računala i Netbook-ova koji nemaju dodatni VGA ili HDMI utor, te se time ne mogu spojiti na nikakvu vanjsku prikaznu jedinicu. Da bi uskočili i riješili taj problem, Infocus je omogućio prijenos slike između svojeg USB (Display Link) utora i USB utora na vašem prijenosniku. Trebate samo instalirati odgovarajući Display Link softver i to je to. Prijenos takve vrste slike koristi naravno hardware samog računala, te time i malo usporava performanse rada. Sigurni smo da mu glavna namjena nije bila za prijenos Full HD signala, već podataka za kratke prezentacije u vašem uredu. No, to nije sve, uz to dobivate i set noževa….. ne, ne, šalu na stranu. Jedan mali gadget koji nam je došao uz ovaj projektor je i set bežičnih modula za prijenos signala preko USB utora o kojem smo upravo pričali. Ovog puta, koristite dva modula, jedan se priključuje na računalo kao predajnik, dok se drugi spaja na projektor kao prijemnik. Instalacija ne može biti jednostavnija. Unutar samog predajnika nalazi se mala USB flash memorija na kojoj se nalaze potrebni pogonski Driveri za instalaciju, te nakon završetka iste sve radi kao podmazano.

in1500-serie-mobiler-projektoren-bietet-groe-bilder-aus-kurzer-distanz-im-kleinen-paket-3

Trenutak istine

Ovakav način pristupa rada s projektorom, donosi mnoge nove mogućnosti pri smještaju i radu sa samim projektorom i izvorom signala. Sama mogućnost spojivosti i mogućnosti obrade raznih ulaznih signala, ovom projektoru daje znatno višu klasu od one na koju se pikiralo. Jedna od funkcija starije škole je i manualno fokusiranje i zumiranje slike, koje najdetaljnije može odrediti smještaj samog uređaja. No, da li ga vi na kraju koristite u svom uredu, na većoj prezentaciji ili doma gdje sa obitelji gledate omiljeni film, stvar je na vama, jer ovaj mališan sve te funkcije odrađuje iznad zadanog prosjeka.

Tehnologija rada i nativna rezolucija DLP XGA (1024×768)
Svijetlina 30000 ANSI lumena
Kontrast 1800:1
Konektori 1 x VGA D-sub
1 x Component (VGA to Comp)
1 x Composit
1 x HDMI
1 x USB (Display Link)
1 x stereo mini jack
Deklarirana buka tijekom rada 29dB
Snaga žarulje 170 W
Trajnost žarulje 2.000 sati
Minmalna dijagonala slike 150cm
Maximalana dijagonala slike 380cm
Dimenizije 222x83x235
Masa 2 kg

 

Infocus IN1501 + 601SD-D

Na test ustupio:
HSM informatika d.o.o.
Grada Mainza 19
10000 Zagreb
Telefon: 01/3908 930
 
Cijena: Infocus IN1501 – 6299,00 kn + PDV
Infocus 601SD-D – 1500,00 kn + PDV

Review Overview

Slika - 8
Dizajn - 7
Mogućnosti - 8

7.7

Iznad prosjeka!

Trenutak istine! Ovakav način pristupa rada s projektorom, donosi mnoge nove mogućnosti pri smještaju i radu sa samim projektorom i izvorom signala. Sama mogućnost spojivosti i mogućnosti obrade raznih ulaznih signala, ovom projektoru daje znatno višu klasu od one na koju se pikiralo. Jedna od funkcija starije škole je i manualno fokusiranje i zumiranje slike, koje najdetaljnije može odrediti smještaj samog uređaja. No, da li ga vi na kraju koristite u svom uredu, na većoj prezentaciji ili doma gdje sa obitelji gledate omiljeni film, stvar je na vama, jer ovaj mališan sve te funkcije odrađuje iznad zadanog prosjeka.

User Rating: Be the first one !

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

LG 49UH7707 4K televizor na testu

Autor: Darko Brlečić & Andrija Jovićević Novi Pogled Na Svijet Dragi čitatelji ! Prije par …