19 svibnja, 2024 4:53 pm

PRIHVATLJIV LIFESTYLE

SAMSUNG 43″ LS05T

The Sero 4K Smart TV

Autor: Darko Brlečić

Dugo vremena su lifestyle uređaji bili rezervirani za male tzv. egzotične proizvođače koji su na tržište dolazili s maloserijskim proizvodima, tehnološkim rješenjima i posebnim vizualnim dizajnom. Naravno sve je to pratila adekvatne cijena koja je bila pogled prema stratosferi. Kako je Samsung rastao, tako su njegovi portfelji postali sve veći i raznovrsniji. Zadnje dvije godine u katalogu Samsung televizora mogu se naći tri modela iz serije lifestyle.

THE FRAME (okvir) je televizor dimenzija od 55 inča s QLED tehnologijom, a njegova posebnost je u tome da korisnik može zasebno kupovati drvene okvire koji se preko magneta spajaju na tv, pa time kupac dobiva svojevrsnu umjetničku sliku koja se vješa na zid.

The Serif je model stilskog televizora  posebno dizajniran od strane  braće Bouroullec . Blago zamućeni okvir, četiri duguljaste ovalne nogice u kombinaciji s modernom tv tehnologijom omogućuje prisutnost retro dizajna u modernim interijerima.

The Sero je model televizora koji posjeduje mogućnost rotacije zaslona na integriranom postolju, ovisno o preferencijama korisnika. Navedeni model je tema moje recenzije.

Dizajn

Model The Sero dolazi u prilično nezgrapnoj kutiji u  vertikalnoj poziciji. Za njegovo otpakiravanje i montažu su potrebna dvojica, jer televizor dolazi na postolju koje nije stabilno ako se ne pripoji dodatna stražnja nogica. Nakon otpakiravanja i slaganja potrebno je ostaviti ga bez paljenja barem 20-tak minuta kako bi se ugrađena elektronika  i zaslon adaptirali na sobnu temperature a to ima svoje uporište kod osjetljivih elektronskih sklopova.

Na vrhu iza okvira zaslona se nalazi mali tanki strujni prekidač za paljenje uređaja što je danas raritet kod modernih televizora. Okvir televizora  više  podsjeća na nekadašnje okvire za slike (retro dizajn u tamnijim bojama). Postolje na kojem se nalazi televizor sakriva ugrađeni motorić za rotiranje tv-a, zvučnički 4.1 sustav, DVB-T2/C7S2 prijemnike, procesor za obradu slike, tri HDMI ulazna priključka i dva USB priključka. Model Sero koristi oprobanu QLED Quantum Dot tehnologija na bazi umjetne inteligencije koja u skladu s osvjetljenjem adaptira sliku I prateće performance za maksimalne detalje kod  4K rezolucije.

Smještaj u prostoru

Kada malo bolje razmislim, model The Sero je koncipiran da stane u svaki interijer a da pri tom ne narušava estetski koncept. Zaista,  u prostoru gdje dominira velika polica s knjiga, pločama i CD medijima, Sero je našao svoje mjesto, dapače nije zagušio prostor. Dijagonala zaslona od 43 inča u vertikalnoj poziciji nije tako velika kao što se može na prvi pogled zamisliti, samo djeluje malo izduženo, što kod uparivanja s mobilnim uređajem i nije tako loše, dapače vrlo je poželjno jer ipak aplikacije i popratne ikone s mobitela imaju sasvim drugačiju dimenziju na većem zaslonu negoli na matičnom uređaju. Uglavnom, model The Sero prema potrebi se u prostoru može pretvoriti iz televizora u vertikalni monitor za pametni telefon bez trunke narušavanja interijera.

Performanse

Kao prvo, model The Sero je opravdao proizvođačeva ulaganja u proizvod koji kombinira moderni televizor s monitorom koji služi kao nadogradnja na pametne uređaje. Njegova pozicioniranost u prostoru i mogućnost rada u vertikalnoj izvedbi definitivno odskače od konkurencije, štoviše mene kao klasičnog tv konzumenta je jako obradovala igra s uparivanjem mobilnog telefona s nadasve jedinstvenim lifestyle uređajem, kao i njegove performanse.

Kao drugo, testirani tv je dokazao neupitnost kvalitete QLED tehnologije i njezine implementacije u premium segmentu LED LCD televizora. Slika bez obzira iz kojeg izvora stizala ima svoju teksturu, preciznost u kontrastu kako kod tamnih boja tako i kod pastelnih boja koje dominiraju u scenama snimanim po danjem svjetlu izvan interijera. Iako preferiram Dolby Vision tehnologiju kod video sadržaja s online platformi, ovdje implementirana HDR tehnologija je ponudila značajno bolju sliku negoli sam to vidio kod konkurencije s istom tehnologijom. Materijala za komparaciju ima podosta na platformi Netflix, koja s vremena na vrijeme proširuje ponudu kvalitativnim serijama i filmovima  za sve uzraste. Dobar zvuk je rak rana svih televizora koji imaju zvučnik smješten iza zaslona. No kod modela The Sero zvučnički sustav je smješten u postolju što u konačnici omogućuje višu razinu sonične kakvoće i glasnoće. Držim da je to pun pogodak koji će znati cijeniti svi korisnici modernim televizijskih naprava. Zvuk je čist, precizan s definicijom kroz cijeli tonski spektar.

Tehničke specifikacije:

Ekran: Ravni 108cm (43“)
Panel: IPS  Edge-LED 8bit+FRC
Rezolucija: 4096×2160
4K UHD : DA
HDR10/10+/HLG,Quantum HDR : DA
OS : Tizen 5.5
DVB-T/T2/ DVB-S2 : DA
Wi-Fi/Bluetooth : DA
Priključci: 3xHDMI 2.0,2xUSB ,1xAntena RF, 1xSatelit
Pilot: Smart Remote

Prosječna maloprodajna cijena : 9.800 kn

Ustupio:
Samsung Hrvatska
Radnička cesta 37b
10000 Zagreb
Ukupan dojam

Ukupan dojam

Dizajn i kvaliteta izrade – 9

Kvaliteta zvuka – 8.5

Kvaliteta SD slike – 8.5

Kvaliteta HD slike – 9

Kvaliteta UHD slike- 9

Kvaliteta striminga – 9

Mogućnosti – 9

Uloženo/dobiveno – 9

Samsung The Sero je konkretan primjerak kako napraviti dizajnerski otklon od uobičajenih modernih televizora a da pri tom ne treba uzeti kreditno zaduženje. Vizualni koncept i oprobana tehnologija jednostavno ne mogu proći nezapaženo. Toga su svjesni u Samsungu, pa su stoga  izbacili na tržište lifestyle model koji se jednako dobro uklapa u stambene i poslovne interijere. Vertikalno pozicioniranje kao i rotacija zaslona odgovaraju potrebama modernog čovjeka. Performanse dobivene u suradnji s pametnim telefonom zadovoljit će i one najzahtjevnije korisnike, a ljubitelji brzog striminga i kvalitete slike dobivene s online platformi će također doći na svoje. Iako ovaj model tv-a posjeduje Edge-led pozadinsko osvjetljenje, nisam primijetio tradicionalni nedostatak u obliku kolobara koji se zna pojaviti kod tamnih boja u scenama kretanja objekata, što govori da su se u Samsungu potrudili maksimalno eliminirati nedostatke nesavršene tehnologije. Ukupno gledajući, topla preporuka za ovaj model kako kućnim korisnicima tako i vlasnicima uredskih prostora…

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

AGON AGM 600 – kad nisi gamer

  Marina Barić Iako se radi o mišu za gaming, ovaj je test napravljen u …