19 svibnja, 2024 1:25 pm

PANASONIC TX-58HX830E

POVOLJAN VELIKI TELEVIZOR

Autor: Darko Brlečić

Početkom ove godine Panasonic je predstavio tri nove serije 4KLED LCD televizora. Među njima je serija HX800 koja podržava HDR10+, Dolby Vision i Dolby Atmos. Serija HX800 se sastoji od 40,50,58 i 65 inčnih modela pa se iz  navedenoga da zaključiti da proizvođač tendira prema velikim dijagonalama za koje je potreban i veći prostorni smještaj.

Fizički izgled

Nakon vađenja iz kutije vidljivo je da Panasonic ostaje vjeran svojem konceptu fizičkog dizajna. Veliki, robusni s čvrstim spojevima i metalnim postoljem je model TX-58HX830E. Metalne nogice koje spajaju postolje s televizorom odaju dojam čvrstine i stabilnosti. Nakon što smo ga složili i smjestili na za to predviđeno mjesto, urednik i moja malenkost smo primijetili da zaslon ima visoku razinu zrcaljenja te bi moglo doći do problema zbog neposredne prisutnosti sunčevog ili umjetnog svjetla. Srećom, prostorija u kojoj se vrši testiranje ne generira takvu vrst problema.

Tehničko-tehnološki sadržaj

TX-58HX830E dolazi s VA panelom od 60Hz i edge-led pozadinskim osvjetljenjem. Proizvođač navodi da ovaj televizor posjeduje dvije zone zatamnjenja, lijevu i desnu stranu. Ovakav tip panela s navedenim pozadinskim osvjetljenjem je vjerojatno proizvođaču lakše napraviti, a na tržištu je cjenovno optimalan. Doduše kvaliteta performansi ovisi o priloženom čipsetu i procesorskom sklopovlju, pa i tu treba gledati prema tehnološkoj implementaciji. Ugrađeni četverojezgreni  HCX procesor  nudi – „holivudsku podešenost obrade prikaza“, tako tvrdi proizvođač. Zapravo, ovdje je riječ o tome da  prikaz ima onu vjernost kakvu su filmaši zamislili. S obzirom na to da je Panasonic uz tvrtku Sony involviran u filmsku industriju onda sve ovo ima nekog smisla.

Kao što novo tehnološko vrijeme nalaže tako je ovaj televizor ispunjen novim formatima, kodecima i svemu ostalom što nudi visokovjerni prikaz slike i zvuka. Tako on podržava: HDR10,HDR10+,Dolby Vision, HLG, HLG Photo, Dolby Atmos, dok od fizičkih priključaka ovdje se nalaze tri HDMI 2.0b poveznice, dvije USB 2.0 poveznice CI+ 1.4 utor za plaćene programe, kao i ulazni priključci za DVB-T2 ,DVB-S/S2. Wi-Fi i Bluetooth povezivost je podržana.

TV signal

Za prijem tv signala TX-58HX830E posjeduje DVB-T/T2, DVB-S2 i DVB-C. Prijem zemaljskog signala nove generacije (DVB-T2) je odličan, pod tim mislim na osjetljivost ugrađenog receivera, selektivnost i brzinu reakcije. Slika je odlične kvalitete, zvuk je čist i nadasve glasan. Kod ugrađenog satelitskog receivera (DVB-S2) stvari nisu tako optimalne kao kod prethodnika. Naime, za pretraživanje kanala i uspcaling je potrebno nemalih 5 sekundi. Kvaliteta prikaza je najbolja kod upscalinga sa 1080p na 4K, dok kanali koji emitiraju na 2160p imaju standardno visoku kvalitetu bez ikakvih zamjerki.

Smart Tv platforma

Ono što  je Android kod Sony-a, Tizen kod Samsunga ili WebOs kod LG-a to je My Home Screen 5.0 kod Panasonica. My Home Screen 5.0 je baziran na nekadašnjem Firefox operativnom sustavu za kojeg nema dodatnih nadogradnji. No, u Panasonicu se  ne brinu  jer imaju svoju iteraciju podložnu promjenama i nadogradnjama. Ikone aplikacija su poredane horizontalno u više redaka, lako ih je pronaći jer nema tolikog broja kao kod Androida.  Netflix, Prime Video, YouTube, Arte, Deezer su najpoznatije i vjerojatno korištenije aplikacije odnosno servisi. Posebno me raduje prisustvo Plex media playera koji omogućuje povezivanje različito konfiguriranih uređaja s televizorom u jednu cjelinu sustava kućne zabave. Pretraživanje po  aplikacija i servisima odnosno njihova aktivacija je veoma brza i korisna.

Performanse

Edge led pozadinsko osvjetljenje može biti zeznuta stvar ako nije  sustav popraćen adekvatnim sklopom i procesorom. Model TX-58HX830E nije jedini televizor takve vrste na tržištu, ali zato spada u raritetnu skupinu modela gdje nadogradnja i procesiranje vrhunski odrađuju svoj zadatak. Kontrast, razina svjetlosti i oštrina znaju zadati glavobolje kod ovakvog tipa televizora. Zato ih je potrebno dodatno podesiti kod svake predefinirane postavke. Naime, Panasonic je  kod ovog modela ostavio tu vrst igranja s podešavanjem, dok konkurencija s promjenom postavki mijenja priložene vrijednosti. Tako je kod postavki Dinamično i Normalno toplinu boja potrebno podesiti na hladno kako bi se stekao realitet detalja u scenama i kod pokreta objekata, dok kod postavki Filmsko i True Cinema toplinu boja treba   namjestiti na Topla1 jer će se dobiti na najmanjoj mogućoj razini iskakanja i z paleta svijetlih tonova, te detalji neće biti izgubljeni. Sve ovo je oprobano na dobivenom signalu iz ugrađenog satelitskog prijemnika koje bez problema prima i šalje 720P, 1080P i 2160p rezoluciju.

HDR performanse bi trebale biti jedan od glavnih aduta televizora nove generacije. Testirani model podržava navedeno iako sadržaja s time nema baš napretek. Sadržaj s HDR-om je više prisutan na fizičkim medijima negoli preko striming servisa za koje u zadnje vrijeme postoji velika pomama. No ,bez obzira na sve to ono što je viđeno zaslužuje ocjenu vrlo dobar. Kod korištenja HDR Normal postavljene vrijednosti nužno je malo korigirati, posebice razinu kontrasta kako bi detalji ostali netaknuti a dojam potpuniji.

DolbyVision i Dolby Atmos su novi tehnološki aduti koji bez problema nadograđuju performanse u srednjoj kategoriji kojoj pripada ovaj tv. Bez ikakvog okolišanja mogu ustvrditi da su  sadržaji snimljeni s Dolby Vision ostavili značajno bolji dojam negoli HDR, iako su međusobno srodne verzije. Streaming platforma Netflix nudi obje varijante, ali ipak sadržaji s Dolby Vision su u mnogočemu dojmljiviji. Serija SPY koja je bazirana na istinitim događajima koji su se desili između arapskog svijeta i Izraela u periodu od 1960-1970 godine je dobar primjer rada Dolby Visiona. Razina svjetline je dozirana prema sceni, s time da nije izostao nijedan detalj niti preciznost prikaza. Vjerojatno je režiser to  tako zamislio.

Testirani model televizora je opremljen Dolby Atmos opcijom koja omogućuje proširenje zvučnog polja u smjeru prostorne  visine i okruženja. Zvuk je čist ,precizan  i pun detalja, ali zato nedostaje masivnosti i udara u donjem spektru. Ugrađeni tv zvučnici nisu dizajnirani za pružanje impresivnog dojma po cijelom tonskom spektru. Jednostavno kod ovakvih uređaja moraju postojati određeni kompromisi, osim ako tv ne posjeduje zasebni zvučnički sustav u obliku soundbara koje možemo naći kod top modela.

Tehničke specifikacije:
Ekran: Ravni 146cm (58“)
Panel: VA Edge-LED 8bit+FRC
Rezolucija: 3840×2160
4K UHD : DA
HDR10/10+/HLG : DA
OS : My Home Screen 5.0
DVB-T/T2/DVB-C/DVB-S2 : DA
DLNA/Wi-Fi/Bluetooth : DA
Priključci: 3xHDMI 2.0(ARC,),2xUSB , 1xTOSLINK, 1xHeadphones,1xCI
Pilot: Classic Remote

Prosječna maloprodajna cijena : 6.800 kn

Panasonic Hrvatska
Brune Bušića 27
10020 Zagreb

Ukupan dojam

Dizajn i kvaliteta izrade – 9

Kvaliteta zvuka – 8.5

Kvaliteta SD slike – 9

Kvaliteta HD slike – 9

Kvaliteta UHD slike- 9

Kvaliteta striminga – 9

Mogućnosti – 9

Uloženo/dobiveno – 9

Panasonic TX-58HX830E je konkretan primjerak dobro izbalansiranog LED LCD 4K televizora srednje cjenovne klase. Usprkos nezahvalnoj varijanti Edge led pozadinskog osvjetljenja on daje više nego solidne performance. Ugrađeni HCX processor dobro obavlja svoj posao kao i sklopovlje za obradu HDR i Dolby Vision zapisa. Osobno mi se više dopala Dolby Vision izvedba negoli pompozno reklamiran HDR. Streaming sadržaja je odličan, doduše bilo bi poželjno kada bi se povećala  raznolikost aplikacija  i raznih video servisa. Zvučne performance su iznad prosjeka za ovu klasu, dok manja zamjerka ide na brzinu reakcije kod  ugrađenog satelitskog prijemnika kao i smanjene razine svjetlosti. Zaslon visoke razine zrcaljenja može stvarati određene probleme kod smještaja u prostoriji.No, mišljenja sam da svatko tko se odluči na ovakav tv ima pripremljeno rješenje. Uglavnom više nego dobar televizor za nevelike novce.

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

AGON AGM 600 – kad nisi gamer

  Marina Barić Iako se radi o mišu za gaming, ovaj je test napravljen u …