19 svibnja, 2024 4:56 pm

AOC C3583FQ, nova perspektiva monitora

Autor: Darko Brlečić

DSC_0156

Nova perspektiva

Pojavom prvih zakrivljenih zaslona došlo je odmaka u promišljanju, odnosno razvoju novih tehnologija, kako kod tv uređaja, tako i kod računalnih monitora. Prvi uređaji sa zakrivljenim zaslonom su bili rađeni za velike dijagonale, a  visoka cijena je nerijetko premašivala razumna očekivanja, do te mjere da su kružile glasine o tzv. novom kratkotrajnom tehnološkom hiru. Iz današnje perspektive stvari izgledaju koliko -toliko razumnije,  prihvatljivije za iole normalan kućni budžet.

Dizajn
aoc_frontsideAOC C3583FQ je računalni monitor s zakrivljenim zaslonom, dijagonale od 35 inča (89cm), rezolucijom od 2560×1080, VA matrica,brzina osvježavanja od 160Hz, Adaptive-Sync tehnologijom(kompatibilna  s FreeSync tehnologijom, tu su dva HDMI(MHL) ulazna priključka i dva DisplayPort ulaza. Sve nabrojeno zvuči veoma primamljivo. Monitor je smješten na stalak po VESA dizajnu, a unutar tog stalka nalazi se sva sila priključaka i elektronike. Nagib stalka je podesiv što će posebno cijeniti korisnici koji vole određen odmak od ekrana. AOC C3583FQ je dizajniran za istinske ljubitelje računalnih igrica i fanove filmskih zapisa. Rekao bih da je to svojevrsni novitet među multimedijalnim zaslonima manjih dimenzija.

Prilagodba
Prije svakog konkretnijeg rada potrebno je izvršiti analizu tvorničkih postavki i eventualno kalibrirati zaslon u segmentima koji to zahtijevaju. Da bi se to moglo odraditi, potreban je period od cca 50-tak sati za tzv. burn-in zaslona kako bi ugrađena elektronika mogla raditi u optimalnim uvjetima. Testni monitor je došao iz jedne druge redakcije koja se bavi samo računalnom opremom i modernim gadgetima, podešen – s visokom razinom svjetline, temperaturom boje na razinu toplo(warm), te bez podešenog  – color boosta. Slika s takvim podešenjima je ugodna za oči, dominiraju tamnije nijanse, ali zato je primjetan izostanak detalja i finesa među bojama. Na sve navedeno sam dodao podešenje  color boosta  na varijantu – Full Enhance i stvari su se značajno promijenile, barem za dvije stepenice nabolje. Uz sve to koristio sam mogućnost dodatnih podešenja preko grafičke kartice – Nvidia -, pa je moje veselje dobilo novu dimenziju.

Kvaliteta slikovnog prikaza
DSC_0139Monitor AOC C3583FQ s zakrivljenim zaslonom u formatu 21:9 u startu se pokazao kao svojevrsno osvježenje na tržištu monitora. Prije svega mislim na lakoću uporabe,  implementaciji FlickerFree tehnologije koja eliminira titranje slike, a taj efekt se zna javljati kao posljedica varijabilnog rada LED pozadinskog osvjetljenja tijekom osvježavanja slike. Osim toga tu je i kut gledanja od 178 stupnjeva koji je pogodan za zahtjevnije korisnike i ljubitelje računalnih igara.

Tijekom rada sam postepeno radio na korekciji predefiniranih postavki, onako da vidim kolika je stvarna razlika kod saturacija boja, kontrasta i ostalim mogućnostima. Za svakodnevni rad nisu potrebne drastične promjene predefiniranih postavki, jer je svjetlina, kontrast, gamma boja više nego zadovoljavajuća. Širi kut gledanja je iznimno dobar, oko odnosno periferni vid se lako prilagodi 35 inčnom MVA panelu u formatu 21:9. Pisanje tekstova, preslagivanje i obrada fotografija dobiva na određenom radnom komforu. Na većoj površini ekrana je ipak lakše raditi negoli na standardnoj verziji od 23 inča. Zapravo to je rad u relaksirajućem okruženju, nema zamora očiju niti nakon dužeg boravka za radnim stolom.

DSC_0149

S obzirom da je ovaj monitor namijenjen za pasionirane ljubitelje računalnih igrica i multimedijalnih aplikacije , red je bio da se malo poigram. Doduše nisam baš neki veliki fan računalnih igara, jer u svakodnevnom radu imam dosta posla s video i tv uređajima, ipak sam se odlučio barem na kratko poigrati. Osobno me je zaintrigirala on-line igra – World of Warships-. Kretanje i pucnjava s velikih ratnih brodova djeluje dosta uvjerljivo, slika ima svoju dubinu, iscrtani detalji kod pokreta objekata su na visokoj razini, a i ritam promjene spektra boja je odličan, dok zakrivljen zaslon  daje novu dimenziju prostornoj perspektivi. To će posebno cijeniti gameri.

DSC_01412Filmski i video zapisi ostavljaju sasvim drugačiji dojam. Format 21:9 nije pretjerano prisutan kod snimljenih materijala, tako da kod proširenja slike na cjelokupan ekran treba popratiti korekcijom preko grafičke kartice kako bi se izbjegli efekti poput – kolobara kod rubova zaslona. Tamne nijanse imaju finu separaciju, crna ima svoju punoću i dubinu, dok je kod svijetlih tonova primjetan fini prikaz detalja. U tvorničkim postavkama slika je hladna, ali to se može korigirati prebacivanjem u poziciju promjene temperature boja-warm . To nije sve: uz to je poželjno napraviti korekciju vrijednosti RGB kanala. Time se dobiva na većoj preciznosti boja, kao i na prikazu smeđih i sivih tonova. Unutar samog menija ima dosta opcija za podešenje raznih parametara, što u svakom slučaju nije na odmet, nego je to poželjan alat za maksimalizaciju performansi.

Ukupno gledajući, slika tendira prema odličnoj ocjeni, savršenstvo trenutno nigdje nije dostupno. Možda se manja zamjerka odnosi na odstupanje u vrijednostima gamme, no to neće narušiti korisničko iskustvo. Zapravo, ono što je negdje zamjerka može postati negdje prednost, to ovisi o tzv. psiho-percepciji slike/boja. Svaki korisnik drugačije vidi i  vizualno percipira !

Tehničke specifikacije:

 • Ekran: Ultraširoki, 21:9 89cm(35″),zakrivljeni
 • AU Optronics M350DVR0 1.0 AMVA (Advanced Multi -Domain Vertical Alignment) LCD
 • Pozadinsko osvjetljenje: WLED (White Light Emitting Diode)
 • 2560×1080
 • Svjetlina: 300cd/m2
 • 160Hz
 • 2000:1
 • Kut gledanja: 178° vodoravno, 178° okomito
 • FlickerFree
 • FreeSync (Adaptive-Sync)
 • Priključci : 2xHDMI(MHL), 2xDisplay Port, 1×3,5mm audio ulaz

Ustupio:

AOC International (Europe) B.V.

www.aoc-europe.com

Prosječna maloprodajna cijena: 6.199,00 kn

 

Ukupan dojam

Dizajn
Mogućnosti
Uloženo/dobiveno
Kvaliteta slike

Ocjena

Tvrtka AOC nastavlja sa svojim inovacijama na polju monitora. Testirani model s zakrivljenim 35 inčnim MVA zaslonom donio je nešto novo - Novu perspektivu u radno/multimedijalno okruženje. Dobro pogođen ergonomski dizajn popraćen solidnim zvukom i kvalitetnim slikovnim prikazom svakako neće ostati nezapažen. Gamerska populacija i ljubitelji multimedijalnih aplikacija neka obrate pažnju na ovaj model monitora. Uglavnom topla preporuka...

User Rating: 4.55 ( 1 votes)

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

PANASONIC TX-58HX830E

POVOLJAN VELIKI TELEVIZOR Autor: Darko Brlečić Početkom ove godine Panasonic je predstavio tri nove serije …