18 travnja, 2024 4:50 pm

Telmor LTE filter – TEST

Autor: Andrija Jovićević

Nešto prije Božića 2016 da bi telekom operateri se mogli hvaliti kako imaju 4G(LTE) brzine na mobitelima aktivirali su veliki broj svojih odašiljača i istovremeno sa njihovim startom stanari koji su se nalazili u širem krugu ostao je bez zemaljske televizije. HAKOM i OIV tvrtke su prespore i imaju premalo ekipa da bi di stigle sanirati ove probleme koje stvara 4G.

Zašto je signal operatera toliko nabrijan i toliko viši od zemaljskog signala?  Zašto je u drugim zemljama manja razlika ili je 4G signal niži od zemljskog signala? Ta pitanja morate će te postaviti HAKOM-u.

U seriji testova koje smo do sada napisali nadamo se da Vam je pomoglo u odabiru filtera. Ovom prilikom smo dobili jedan filter iz Poljske tvrtke TELMOR od Hrvatskog uvoznika. LTE filter ima oznaku LTE FAR 60. Po specifikacijama proizvođača filter reže(guši) 4G signal od 60 kanala i do 900MHz to “rezanje LTE signala” po specifikacijama bi trebalo biti oko 30dB. Na slikama iznad je prikaz ulaznog signala mjereno na mjeraču polja Promax HD Ranger + i na Spektralnom analizaroru AT5011. Kao što možete vidjeti iz naših slika da imamo 4G na 61-62ch i GSM na spektru koji je viši od svih zemaljskih digitalnih kanala.

Slijedeća slika mjerenja koju smo napravili je napravljena da se vidi točna krivulja gušenja(rezanja). Ovako na prvi trenutak karakteristika izgleda vrlo čudno. Međutim strmina je “rezanja” je okomita kakvu priželjkujete na terenu i iz slijedeće dvije slike na samom signalu možete vidjeti kako to izgleda u realnoj situaciji.

4G je direktno na anteni bio 78,9 dB u najvišoj špici i nakon što smo stavili LTE filter FAR 60 izmjerili smo 57,8 dB što iznosi minus od 21,1dB. Prema specifikaciji proizvođaća i sa mjerenjima dobili smo istovjetno mjerenje. Nama na našoj lokaciji je bilo dovoljno to rezanje signala da smanji smetnju 4G i da nam omogući nesmetan prijem zemaljskim programima.

U slučaju da se na istoj lokaciji pojača 4G ovaj filter nam nije dovoljan da bi nam dovoljno odrezao štetan 4G signal.

Ustupio:
ANLETE j.d.o.o.
Vrtna 20 b
40305 Nedelišće
Hrvatska – Croatia
Tel : 00385-40-821-027
 
Cijena ustupljenog modela: 45,00 Kn


Vezani članci:

Fagorov LTE filter dobrih karakteristika

Antenska pojačala sa LTE filterom – TEST

LTE problem sa FTE filterom lako riješen -TEST

Riješite se LTE smetnje sa LTE filterom u par koraka -TEST LTE filtera

Ukupan dojam

LTE
GSM
Kvaliteta izdrade
Uloženo/dobivano

Ocjena

LTE(4G) filter u dobrom kučištu kojeg možete priključiti i na vanjskim instalacijama. Nemamo savršenu krivulju rezanja signala, ali dobivenih 21 dB gušenja LTE-a je kao što je proizvođač naveo u svojim specifikacijama. Ako Vam je dovoljno -21 dB da ugušite smetnju onda je ovo filter za Vas. U slučaju više razine smetnje morat će te potražiti neki drugi Telmorov LTE filter sa većim rezanjem smetnje.

User Rating: Be the first one !

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

AGON AGM 600 – kad nisi gamer

  Marina Barić Iako se radi o mišu za gaming, ovaj je test napravljen u …