20 svibnja, 2024 11:59 pm

HDMI Forum objavio verziju 2.1

Autor: Darko Brlečić

 

HDMI Forum se sastoji od 83 globalne  tvrtke članice čija je misija da razvijaju buduće verzije HDMI poveznice odnosno specifikacije, podržan eko-sustav interoperabilnih HDMI naprava, te poticanje šireg spektra industrije u razvoju budućih verzija HDMI specifikacija. Forum je predstavio nadolazeću verziju 2.1

HDMI je postao bitan standard za povezivanje AV opreme , kao i organizacija koja navodi da postoji visok postotak uređaja s HDMI poveznicom koje datira od 2003 godine  pa sve do danas, te se očekuje daljnji rast, naravno uz povećanu propusnost za obradu video tehnologije sljedećih generacija, glavna solucija za 4K i 8K.

Nova HDM 2.1 specifikacija uključuje pet glavnih nadogradnji, to uključuje podršku za višu rezoluciju, veče brzine osvježavanja, 48Gbps propusnost kabela, Dynamic HDR i brže brzine osvježavanja, Dynamic HDR, eARC i Game Mode VRR.

Nova specifikacija će podržavati rezoluciju vide do 10K, brzinu osvježavanja do 120 sličica  u sekundi, što je veoma bitno kod prikaza pokreta objekata u akcijskim filmovima, prijenosa kod sportskih događaja ili kod gejmerskih performansi. Također će nova specifikacija podržavati najnovije boje prostora, to uključuje BT. 2020 s podrškom za 12/14/16-bitne boje. Kao što je poznato Dinamički HDR omogućuje primjetan napredak u ukupnoj kvaliteti slike s implementiranim metapodacima koje može biti  optimizirano i specifično za svaku pojedinu scenu ili čak za sličicu po sličicu.

Takve dodatne grupe podataka zahtijevaju veću propusnost unutar poveznice, a  2.1 specifikacija uključuje novi kabel propusnosti od 48Gbps-a  što je značajno više u odnosu na trenutnu izvedbu kabela od 18Gbps-a (HDMI 2.0a). Novi kabel će posjedovati Ethernet povezivost i biti u potpunosti kompatibilan s postojećim sistemima.

Unaprijeđeni Audio Return Channel (eARC) će podržavati napredne audio formate, kao što su objektno-bazirani  audio formati Dolby Atmos i DTS: X, te omogućiti kontrolu audio signala, omogućujući korisnicima jednostavno povezivanje s HDMI vezom kod soundbara.

Konačno, igrači će cijeniti novi mod za igre VRR (promjenjiva brzina osvježavanja) koji će isporučiti više fluidnosti kod grafike,  bolje detalje. Također Forum je naveo da će se reducirati – game lag -. Uglavnom specifikacija je u završnoj fazi tako da ćemo prve proizvode opremljene s HDMI 2.1 vidjeti krajem prvog kvartala ove godine.

Info: http://hdmiforum.org

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Epski AOC 44,5’’ OLED monitor

Andrija Jovićević AGON by AOC, jedan od vodećih svjetskih brendova gaming monitora[1] i IT dodataka, …