19 svibnja, 2024 2:23 pm

Riješite se LTE smetnje sa LTE filterom u par koraka -TEST LTE filtera

Autor: Andrija Jovićević

dsc_0374

LTE smetnje na digitalnim zemaljskim programima

Vjerujemo da ste primjetili da je sve više reklama 4G naših operatera. Vjerojatno Vas veseli kao i mene da je 4G na svakom koraku i da nam je internet na mobitelima sve pristupačniji. Ujedno zbog sve većeg broja odašiljača po Hrvatskoj koji rade daleko većim snagama u odnosu na odašiljaće zemaljske televizije stvaraju sve veće smetnje digitalnim zemaljskim TV programima.

Osim zemaljskih TV programa na svojoj koži je osjetio je i Vipnet u svojoj kablovskoj kod vlastitih korisnika Bnet-a. Najveće probleme u kablovskoj su imali i još uvijek imaju kod korisnika u Zagrebačkom kvartu Dugave od svog vlastitog 4G signala.

Kako znate da imate problem sa 4G na svom televizoru?

Najlakši način je da pronađete na svom televizijskom prijemniku ili digitalnom zemaljskom prijemniku prikaz signala. Obično se tu nalaze dva podatka. Kvaliteta signala i jačina signala. Ako vam je jačina signala na maksimumu ili u gornjoj polovici, a kvaliteta signala Vam prekine sliku i naglo padne na minimum možete konstatirati da je tu moguće problem sa 4G i slobodno u tom trenutku možete pozvati tehničara za antene da vam riješi problem.

U Zagrebu i okolici najviše problema zbog LTE-a ima MUX A i MUX B tj. na kanalima CH25 i CH48.

LTE filter ili upojni filter?

Proizvođaći sve filtere nazivaju LTE filterima. Uvidom u ponekad priložene karakteristike ne možete saznati kako taj “filter” radi i da li je samo upojni filter za određene frekvencije ili filter koji  stvarno odreže, tj. eliminira određene frekvencije koje nam smetaju. Upojni filter i pravi LTE filter Vam u određenim situacijama mogu pomoći da eliminirate utjecaj smetnje prejakog signala iz odašiljača telekom operatera.

Upojni filteri

Na gornjoj slici su prikazana dva filtera ITS FE-782 i ITS FI-778 koja imaju oznaku LTE filter. Tek spajanjem na osciloskop može se vidjeti da su oni upojni filteri. Mjerenjem na terenu i ovisno o signalu ovi upojni filteri mogu poslužiti svrsi da nam pomognu otkloniti smetnju, ali samo u slučaju LTE signala. U slušaju da osim LTE smetnje imamo i GSM smetnju ovaj upojni filter nam nije previše od pomoći. Oba upojna filtera eliminiraju LTE između 15-20 dB.

Recimo da su ti upojni filteri praktičniji u novim instalacijama kad kupujete  novu zemaljsku antenu koja ima u sebi LTE filter i da Vam je bez obzira na LTE filter u njoj potrebno još malo odrezati smetnju. upojni filter može biti dovoljno rješenje.

LTE filteri

Na gornjim slikama možete vidjeti dva modela za koje možemo sada reći da su pravi LTE filteri i njihove karakteristike koje vidimo na osciloskopu. ITS FI-774 bez problema eliminira -20 dB smetnju, a do njega filter kolege Reškovića i -30 dB smetnje, ali i eliminira sve iza 60 ch sa vrlo strmom karakteristikom.

Najsigurnije rješenje problema smetnje koje uzrokuje LTE (4G) zemaljskom prijemu digitalnih program je ugradnja pravog LTE filtera između antene i antenskog pojačala. Ujedno je i najbrže rješenje. Na tržištu u trgovinama postoje veći broj “LTE filtera”. Ovdje smo Vam prikazali 4 modela, a u slijedećim testovima prikazat ćemo Vam neke druge modele koje se nalaze u prodaji.

NAPOMENA: Ako ste vrlo blizu 4G odašiljaća sa vrlo jakim signalom , a slabim signalom zemaljske televizije možda Vam neće pomoći ni dva filtera u seriji. Tada je potrebno više toga napraviti i preporučamo svakako da se javite u Odašiljaće i Veze koji besplatno otkljanjaju probleme izazvane smetnjom LTE-a. Druga varijanta (brža) je da potražite preporučenog instalatera na stranicama Hrvatske Udruge NETCRO.


Cijena testiranih modela:

ITS FE 782 LTE filter 80,00 Kn

ITS FI 778 LTE filter  55,00 Kn

ITS FI 774 LTE filter 85,00 Kn

ITS filtere je ustupila tvrtka Z d.o.o.

LTE – filter by Rešković 150,00 Kn

Filter je ustupio Rešković elektoronika Zagreb


Vezani članci:

Odlična karta iz HAKOM-a

Smetnje od LTE baznih postaja prijavite u OIV

LTE ili 4G filteri i zašto?

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

AGON AGM 600 – kad nisi gamer

  Marina Barić Iako se radi o mišu za gaming, ovaj je test napravljen u …