21 svibnja, 2024 12:36 am

TV premijera prvog HBO filma iz naše regije

houston-03

„HOUSTON, Iimamo problem!

Home Box Office najavljuje TV premijeru igrano-dokumentarnog filma slovenskog redatelja Žige Virca „Houston, imamo problem!“, prvog filma iz HBO koprodukcije u našoj regiji, koji će na HBO-u biti prikazan 25. rujna u 20h.

Film je prikazan na brojnim renomiranim filmskim festivalima poput Tribeca Film Festivala, neovisnog američkog filmskog festivala kojeg je osnovao Robert De Niro, zatim češkog filmskog festivala Karlovy Vary, a u listopadu ove godine će se prikazati i na BFI London Film Festivalu. Uspjeh na filmskim festivalima ne zaostaje ni na našem području pa je film tako osvojio čak tri nagrade na Festivalu Slovenskoga Filma prošlog vikenda u Portorožu (Najbolji Dukometražni Film,  Najbolja Režija i Najbolji Glumac – Božidar Smiljanić), u kolovozu je nagrađen Nagradom Publike na Mediteran Film Festivalu u Širokom Brijegu, a uvršten je i u službeni program 63. Pulskog Filmskog Festivala.

O FILMU

hrHladni rat, svemirska utrka i NASA-ino slijetanje na Mjesec ključni su povijesni događaji koji su obilježili čitavu jednu eru. Oni su još i danas omotani velom tajne i inspiriraju brojne teoretičare zavjere. U filmu „Houston, imamo problem!“ redatelj Žiga Virc novim informacijama dovodi u pitanje obje strane priče. Ovaj intrigantan igrano-dokumentarni film istražuje mit o tajnoj američkoj kupnji kontroverznog jugoslavenskog svemirskog programa početkom 60-ih godina prošlog stoljeća, vrijednoj nekoliko milijardi dolara.

Međunarodna intriga iz razdoblja hladnog rata, deklasificirani strogo povjerljivi dokumenti i tajni dogovor između Johna F. Kennedyja i predsjednika Jugoslavije Josipa Tita samo su vrh sante u ovom zanimljivom redateljskom prvijencu filmaša Žige Virca. Stapajući granice između stvarnosti i fikcije, „Houston, imamo problem!“ istražuje mit iza začetaka američke utrke da bude prva zemlja koja će poslati čovjeka na Mjesec i navodne američke ponude od više milijardi dolara za kupnju jugoslavenskog svemirskog programa ranih 1960-ih.

Spretno kombinirajući arhivske snimke sa suvremenim intervjuima s filozofom Slavojem Žižekom i nekima od ključnih figura u istrazi filma – uključujući i bivšeg jugoslavenskog svemirskog inženjera, američkog povjesničara i umirovljenoga generala Jugoslavenske narodne vojske – „Houston, imamo problem!“ fascinantan je metapregled strane diplomacije i izgradnje mita hladnog rata, kao i laži, manipulacije i prljavih igara koje ulaze u izgradnju nacionalnog identiteta.

Mit ili stvarnost? Na vama je da odlučite.

houston-01

OSTALI TERMINI PRIKAZIVANJA:

  1. rujna u 14.50h na HBO-u
  2. rujna u 22.05h na HBO-u
  3. rujna u 22.20h na HBO 2

Film „Houston, imamo problem!“ bit će dostupan i putem HBO usluga videa na zahtjev – HBO On Demand i HBO GO.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Persiana Fight HD novi sportski FTA kanal na 52E

Na satelitu TürkmenÄlem/Monacosat (52°E) pokrenut je novi besplatni (FTA) kanal visoke definicije (HDTV) pod brendom …