21 svibnja, 2024 12:46 am

Panasonic predstavio hibridni bridge fotoaparat LUMIX FZ2000

fz2000-1

Panasonic je danas predstavio novi LUMIX bridge fotoaparat. Riječ je o modelu DMC FZ2000 koji se odlikuje optičkim zoom objektivom (20X), 1-inčnim MOS senzorom i neograničenim mogućnostima 4K snimanja u MOV/MP4 formatu. Ove karakteristike omogućuju fotoaparatu LUMIX FZ2000 da se izdigne iznad ograničenja konvencionalnih kompaktnih fotoaparata, prije svega zahvaljujući vrhunskoj kvaliteti fotografija i video zapisa. Stoga je LUMIX FZ2000 savršen uređaj za polu-profesionalne videografe i fotografske entuzijaste koji žele iskusiti profesionalne mogućnosti fotografiranja i snimanja u radu s jednim kompaktnim uređajem.

fz2000-3LUMIX FZ2000 opremljen je nedavno razvijenim LEICA DC VARIO ELMART sustavom objektiva koji se odlikuje optičkim zoomom (20x) (ekvivalent kamere 24-480mm) i otvorom blende u iznosu od 2.8-4.5. Sustav – sastoji se od 16 objektiva raspoređenih u 11 grupa – karakterizira vrhunski optički rad s minimalnom količinom ghost i flare efekta te guide-pole mehanizam koji se koristi u izradi profesionalnih video kamera. Zajedno s unutarnjom strukturom zooma, guide-pole osigurava iznimnu baricentričnu stabilnost za glatko, čvrsto zoomiranje u kojem se zamagljenje fotografije smanjuje za oko 80 posto u usporedbi s prethodnim modelom LUMIX FZ1000.

Također, LEICA DC VARI-ELMART objektiv odlikuje se i blendom s devet listića, što omogućuje mekani i zaokruženi defokus koji se bez poteškoća prilagođava na brze promjene svjetla. To postiže zahvaljujući ugrađenom galvanometru koji se također koristi u izradi profesionalnih video kamera.

LUMIX FZ2000 odlikuje se iznimnom kvalitetom izrade video zapisa, razinom kvalitete koja dosad kod bridge fotoaparata nije nikada bila dosegnuta. Fotoaparat nudi mogućnost neograničenog[1] 4K video snimanja (Cinema 4K: 4096×2160 / 24 fps i QFHD 4K: 3840×2160 / do 30 sličica u sekundi) u MOV/MP4[2] i Full HD formatu na ultra-visokom bitrateu od 200 Mbps (ALL-Intra) ili 100 Mbps (IPB).

Korisnici mogu slobodno birati između MOV, MP4, AVCHD[3] Progressive i AVCHD formata i to raditi na različitom broju sličica u sekundi, ovisno o konkretnoj upotrebi. Za profesionalne korisnike, frekvencija sustava može se fleksibilno podesiti na 59.94HZ (23.98Hz) / 50.00 HZ / 24.00Hz. Također, Lumix FZ2000 omogućuje prenošenje izlaznog materijala u realnom vremenu na eksterni monitor putem optičkog mikro HDMI kabla – dakle, u istom trenutku u kojem video snimak i nastaje. Osim toga, kada je riječ o još detaljnijim video mogućnostima, LUMIX FZ2000 dolazi u paketu i s ostalim profesionalnim opcijama kao što su Dolly Zoom, VFR (Variable Frame rate), Time Lapse i Stop Motion Animation.

Kao odgovor na sve veće zahtjeve tržišta filmske produkcije, Panasonic korisnicima donosi i mogućnost kupovine softverskog upgradea koji će fotoaparat LUMIX FZ2000 učinit kompatibilnim i s V-Log L video zapisima.[4]

fz2000-2LUMIX FZ2000 posjeduje 1-inčni visoko-senzitivni MOS senzor visoke rezolucije od 20.1 megapiksela. Ovaj veliki MOS senzor pojačava S/N omjer, što je rezultiralo dramatičnim smanjenjem šuma, čak i kada se radi na ISO vrijednosti od 12800.

LUMIX FZ2000 postiže i iznimno visoku brzinu autofokusa od otprilike 0.09[5] sekundi, a nudi i mogućnost brzog uzastopnog okidanja na 12 sličica u sekundi (AFS) / 7fps (AFC) kako bi se uhvatili objekti u pokretu u fokusu na 100 (JPEG) /  30 RAW zapisima.

Dodatna 4K PHOTO opcija omogućuje vrhunske fotografije u onim trenucima kada je potrebno brzo reagirati, jer izvlači najfotogeničniji kadar koji je nastao u seriji uzastopnog okidanja i pohranjuje ga kao zasebnu fotografiju. Korisnici mogu pohraniti slike i u 8-megapikselnom hi-res ekvivalentu, kada je fotografiju potrebno ispisati na listu papira formata A3. Integrirana Post Focus funkcija omogućuje naknadno fokusiranje željenog dijela fotografije, dok nova Panasonicova Post Focus Stacking funkcija omogućuje korisnicima da izrade više fotografija iz istog kadra na kojem su različiti dijelovi fokusirani – sva  (ili pojedinačna) fokusirana područja zatim se stapaju u istu fotografiju. Riječ je o funkciji koja je iznimno praktična kada su posrijedi makro fotografije.

LUMIX FZ2000 posjeduje OLED optičko tražilo (Live View Finder) rezolucije 2360K točaka što je ekvivalent povećanju u visokoj rezoluciji od približno 2,18x / 0,74x (35mm u 4:3 formatu). Korištenjem OLED tehnologije na LVF-u postigla se iznimna brzina odziva s minimalnom količinom vremenske odgode od 0.01 sekunde, kao i kontrast od 10.000:1 koji je zaslužan za iznimnu vidljivost. S potrebnom  udaljenosti oka, da bi se vidjelo cijelo tražilo (eye-point), od otprilike 20 milimetara, tražilo nudi visoku razinu vidljivosti i udobnosti korisnicima koji nose naočale.

Također, LUMIX FZ2000 odlikuje se precizno definiranim gripom koji garantira stabilan stisak koji proizvodi minimalnu količinu umora zgloba kada se fotoaparat koristi duže vrijeme. Dvostruke prednje/stražnje kontrole omogućuju podešavanje brzine okidača i otvora blende. Optimalan raspored kontrola, tipaka, ručke i tipke za paljenje omogućuju intuitivnu kontrolu kako kod snimanja tako i kod fotografiranja.

Za dodatnu kontrolu, korisnicima je na raspolaganju i bočni pomični touchscreen veličine tri inča i rezolucije 1040K točaka koji nudi gotovo stopostotni pregled polja i tako pojednostavljuje fotografiranje pod visokim i niskim kutovima.

     Niz drugih karakteristika:

  • 3.5-milimetarski ulaz za mikrofon / 3.5-milimetarski ulaz za slušalice

3.5-milimetarski ulaz za mikrofon služi za audio snimanje visoke kvalitete putem eksternog mikrofona dok 3.5-milimetarski ulaz sa slušalice omogućuje nadgledanje audio kvalitete video zapisa u realnom vremenu snimanja.

  • Jednostavno bežično povezivanje s pametnim telefonima putem WI-FI-a

LUMIX FZ200 posjeduje integriranu Wi-Fi konektivnost (IEEE 802.11 b/g/n) kako bi korisnicima omogućio fleksibilnije iskustvo snimanja i fotografiranja, kao i mogućnost da materijale na jednostavan način odmah podijele s prijateljima i svima zainteresiranima.

  • Dodatna oprema[6]

Niz opcionalnih profesionalnih dodataka – kao što su, primjerice, External Flash (DMW-FL580L, DMW-FL360L, DMW-FL200L), Stereo Shotgun Microphone (DMW-MS2), LED Video Light (VW-LED1), Remote Shutter (DMW-RSL1), 67mm PL Filter (DMW-LPL67) i MC Protector (DMW-LMCH67) – omogućuje korisnicima još više kreativne slobode.

[1] Koristite SDXC/SDHC memorijsku karticu koja je U3 (UHS Speed Class) kompatibilna kada se radi u visokom bitrate modulu od 100Mbps ili više.

[2] Podešavanje HDMI izlazne kvalitete slike:

[4:2:2 10bit]: Korisnici mogu reproducirati sliku putem HDMI konekcije u višoj rezoluciji, ali ih ne mogu pohraniti kao video zapise ili fotografije. Idealno kad se izlazni HDMI sadržaj pohranjuje na nekakav eksterni uređaj.

[4:2:2 8bit]: Korisnici mogu pohraniti izlazni sadržaj putem HDMI konekcije. Idealno za snimanje kada se kvaliteta slike kontrolira na eksternom monitoru. Kada se koristi izlazna vrijednost 4:2:2 / 8-bit, video se pohranjuje u 4:2:0 / 8-bit vrijednosti na SDXC/SDHC memorijskoj kartici.

[3] AVCHD je HD (high definition) video format snimanja/reprodukcije kojeg su u suradnji odredili Panasonic Corporation i Sony Corporation.

[4] Kupnjom upgrade software ključa DMW-SFU1.

[5] Na temelju CIPA standarda.

[6] Neka dodatna oprema nije dostupna u pojedinim zemljama.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Epski AOC 44,5’’ OLED monitor

Andrija Jovićević AGON by AOC, jedan od vodećih svjetskih brendova gaming monitora[1] i IT dodataka, …