23 veljače, 2024 7:10 pm

Su-75 Checkmate

Prikazana bespilotna verzija lovca 5. generacije Su-75 Checkmate

Autor: RBTH

Prilagodio : Darko Brlečić

Razvoj bespilotnih letjelica, posebno u vojnom segmentu zahtijeva visok stupanj tehnološke razvijenosti, ciljano tržište i dobru promociju pred eventualnim konkurentima. Dok se dosadašnji konkurenti amerikanci bave problematičnim Joe Bidenom a naši domaći likovi s upitnom nabavkom francuskih zrakoplova Rafale F3-R, ruska vojna industrija ne posustaje. Dapače , prezentira najnoviju iteraciju Sukhoi lovca čiji izgled jednostavno ostavlja bez daha.

Radi se o modifikaciji perspektivnog lakog taktičkog lovca 5. generacije Su-75 Checkmate. Video bespilotne verzije ove letjelice danas su na internetskom servisu YouTube objavilee državna korporacija “Rosteh” i Objedinjena zrakoplovna korporacija (OAK).

Državna korporacija “Rosteh” prvi je put prikazala bespilotnu modifikaciju lakog taktičkog aviona pete generacije Checkmate, koji je razvila kompanija “Suhoj” (Objedinjena zrakoplovna korporacija).

“Bespilotnu verziju ove letjelice možete vidjeti na novom videolinku, koji su danas na internetskom servisu YouTube objavile državna korporacija ‘Rosteh’ i Objedinjena zrakoplovna korporacija (OAK), a također i u novom informacijskom specprojektu”, prenosi TASS priopćenje informativne službe “Rosteha”.

Jednomotorni avion Checkmate premijerno je predstavljen na sajmu zrakoplovstva MAKS-2021 u Rusiji, gdje je prikazan njegov prototip.

Pri projektiranju novog aviona korišteni su rezultati rada na lovcu Su-57. Ovi avioni su i izvana slični, s tim što je Checkmate značajno lakši, s obzirom na to da ima samo jedan motor. Avion će biti napravljen po stealth tehnologiji, dobit će segmente za naoružanje unutar trupa, najnoviju elektroniku i mogućnost upravljanja malim bespilotnim letjelicama. Su-75 će moći razviti brzinu do 1,9 tisuća kilometara na sat, a njegov borbeni radijus iznosi tri tisuće kilometara.

Ruski lovac Checkmate sklapat će se u tvornici aviona u Komsomoljsku na Amuru (KnAAZ). Prvi let je planiran za 2023. godinu, a početak serijske proizvodnje za 2025.

https://hr.rbth.com/science/

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Za ISRO Mjesec nije dovoljan.

ISRO ima još hrpu misija do 2023., a sve su uzbudljivije od sljedećih. Od lansiranja …

Odgovori