srpanj 13, 2020 4:04 am

Sve što trebate znati kako biste kupili TV koji vam odgovara

Televizori su postali paklenski komplicirani za kupnju. U roku od nekoliko minuta kada krenete u vode TV kupnje ovih dana  imat ćete  svoju glavu punu sa toliko mnogo akronima i  žargona da če te zabiti glavu u pijesak kao noj i reći držat ću se onoga što već imam. A to bi ipak bila prava sramota.

Gledajući Vaš stari TV set izgleda kao relikt iz kamenog doba. Imajući to na umu, sastavili smo ovaj jednostavan, ali sveobuhvatan vodič za sve najnovije TV tehnologije što je važno.

Želite li neke od najboljih preporuka? Pogledajte naš vodič za najbolje 4K televizore

Veličina ekrana

Raspon veličina zaslona dostupan danas je ogroman, uzimajući  od 14 inches sve do 100 inches. Pa kako možete odrediti optimalnu veličinu za vas?

Dok neki uvijek preporučuju kupnju najvećeg zaslona koji si možete priuštiti da se ne širi preko prozora ili vrata, postoji nekoliko različitih formula , možda ćete biti korisno ako želite više znanstvenog pristupa.

Prema THX-u, trebali biste podijeliti dijagonalnu širinu u inches zaslona za koju ste zainteresirani za 0,84, a rezultat vam daje broj inča koje ćete idealno moći staviti između vas i zaslona. Koristeći ovu metodu, ako dobijete 65-inčni TV, trebali biste sjediti oko 6,5 stopa od njega, ili je vjerojatnije da možete izvršiti suprotni izračun za odabir TV-a nakon što saznate koliko daleko možete sjesti iz njega.

Sumnjamo da će 6,5 stopa biti malo bliže nego što će većina uobičajenih gledatelja zadovoljiti za 65-inčni televizor. Dakle, drugi uobičajeni izračun koji možete isprobati je položaj za sjedenje između 1.5x i 2x dijagonalne širine zaslona. Koristeći ovaj pristup, 65-inčni zaslon je za udaljenost gledanja između 8,1 i 10,8 stopa.

Montaža na zid

Ako ste pozitivni, to će raditi za vas, ali ima nekoliko stvari koje treba razmotriti. Prvo, imajte na umu da će se TV približiti zidu. Drugo, razmislite o televizorima koji su dizajnirani za uporabu s niskim profilnim nosačima, tako da se iz zida mogu izvući što je moguće manje. Ili, s obzirom na činjenicu da mnogi televizori ne isporučuju s zidnim nosačima, ako ste  u mogućnosti potražiti imate široki odabir opcija sa različitim cijenama , potražite TV prijemnik sa zidnim vijcima koji su kompatibilni s ” VESA “industrijskim standardom.

Jedna druga stvar koju treba imati na umu ako mislite  montirati  televizor na zid je realni kut gledanja televizora – osobito okomitih kutova gledanja ako mislite montirati televizor iznad kamina (što nije nešto što bismo vam preporučili).

LCD/LED TVs

LCD / LED televizori koriste panele piksela s tekućim kristalima osvijetljenim vanjskim izvorima svjetlosti. Tekući kristali rotiraju se kako bi se provela količina svjetlosti koja je potrebna za pravilno osvjetljavanje slika, s vanjskim filtrima koji stvaraju boju. Glavna prednost LCD televizora su svjetlina, priuštivost i izdržljivost. Njihovi glavni nedostaci su ograničeni kutovi gledanja i poteškoće s kontrolom svjetlosti na slici zbog korištenja vanjskih izvora svjetlosti. Postoje dvije vrste LCD zaslona: IPS i VA. Tipovi IPS-a uglavnom su izrađeni od strane LG Displaya i imaju značajku na svim LG LCD televizorima, uz neke (obično pristupačne) modele drugih marki. VA paneli su naširoko koristi, a izrađuju ih različiti proizvođači. IPS ploče nude nešto šire kutove gledanja od VA panela, ali se bore s kontrastom. VA paneli do ove točke imaju uži kut gledanja, ali u pravilu proizvode puno bolji kontrast.

Ključna stvar koju valja razmotriti ako odlučite kupiti LCD televizor je kako se LCD zaslon svijetli, jer to može imati veliki utjecaj na kontrast na zaslonu .
Neki koriste svjetla postavljena na rubu zaslona koji se aktiviraju preko njega ( rubno osvijetljena panela), dok neki koriste svjetla postavljena neposredno iza zaslona. Općenito govoreći, televizori s svjetlima iza zaslona daju bolji kontrast od modela koji se osvjetljavaju rubom. No, ovi modeli obično nemaju takve tanke dizajne, obično koštaju više i često koriste više energije. Jedna konačna opcija koju trebate uzeti u obzir kod LCD televizora je lokalno zatamnjenje. Ova sofisticirana značajka omogućuje televizoru izlaz različitih količina svjetlosti iz različitih dijelova rubova ili izravnih rasvjetnih polja i može dramatično poboljšati kontrast.

OLED TVs

OLED televizori koriste sustav organskih fosfora u pikselu koji emitiraju kako bi svaki piksel stvorio vlastito svjetlo, potpuno neovisno od svojih susjeda. To omogućuje znatno bolji kontrast i preciznost svjetla od onoga što možete postići čak i najsuvremenijim LCD televizorom. To također znači da OLED televizori mogu biti gledani iz mnogo širih kutova gledanja od LCD televizora bez smanjenja boje ili kontrasta. Ove značajke su OLED popularne mnogim ozbiljnim AV fanovima. Međutim, postoje problemi s OLED televizorima. Prvo, dok su cijene u posljednjih nekoliko godina pale, oni su i dalje znatno skuplji od tipičnih LCD televizora (iako su neki sada jeftiniji od high-end LCD televizora). Drugo, OLED televizori trenutno ne mogu biti gotovo jednako sjajni kao LCD televizori, što bi moglo postati problem s HDR sadržajem. Konačno, povijesno postoje problemi s trajanjem života i zadržavanjem slike (gdje svijetli elementi slike mogu “zapaliti” u fosforove zaslona ako se predugo gledaju). Međutim, LG, glavni proizvođač OLED zaslona, ​​tvrdi da je riješio te probleme vezane uz zadržavanje vijeka trajanja .

Quantum Dot

Neki LCD TV-ovi (obično vrhunski) počeli su koristiti tehnologiju Quantum Dot kako bi pružili širi raspon boja nego što možete dobiti s uobičajenim LCD zaslonom. Kvantne točkice su sitne čestice u rasponu veličine od dvije do 10 nanometara, pri čemu svaka veličina može emitirati drugačiju boju. Koristeći ih, LCD televizori mogu izbjeći filtre boje i bijele LED pozadinske osvjetljenje – dvije stvari koje obično ograničavaju performanse boja LCD televizora.

Samsung je najveći zagovornik tehnologije Quantum Dot, s modelima QLED 2017 koji koriste novu vrstu kvantnog dotjeranog metala koji može proizvesti mnogo širi raspon boja, veću svjetlinu i širi kut gledanja od tradicionalnih kvantnih točaka. Televizori s kvantnom točkom obično su znatno skuplji od uobičajenih LCD televizora.

Postoje alternative kvantnim točkama kada je u pitanju širenje raspona boja. Neki televizori, uključujući najnovije modele  Triluminos tvrtke Sony, koriste široke raspon fosfora. U međuvremenu će LG u  koristiti Nano Cells na svojim high-end LCD televizorima za 2017. Te alternative tehnologiji Quantum Dot koriste jednake dimenzije samo jedne nanometarske širine u kombinaciji s normalnim filtrima boja – kombinacija koju LG tvrdi da joj omogućuje novi Super UHD televizori omogućuju bolji kontrast i uravnoteženije boje.

Resolution: Ultra HD vs Full HD

Trenutno postoje dvije rezolucije: Ultra HD (također poznat kao 4K) i HD. Ultra HD televizori nose 3840 x 2160 piksela, dok HD televizori nose 1920 x 1080 piksela. To znači da Ultra HD televizori imaju četiri puta više piksela kao i HD uređaji i tako mogu slati slike s mnogo više razlučivosti. S  4K izvorima koji počinju postajati sve češći (Netflix, Amazon, Ultra HD Blu-ray i Sky Q u Velikoj Britaniji) i cijene 4K TV panela, preporučujemo da kupite 4K TV čak i ako trenutačno nemate pristup sadržaju od 4K, posebno ako gledate televizor od 50 cm ili više. Iako bismo preporučili 4K za glavni TV u dnevnom boravaku , ipak, HD televizori mogu biti dobri  za druge sobe.

HDR

Visoki dinamički raspon (HDR) najnovija je tehnologija je došla na TV scenu. HDR televizori mogu proizvesti slike koje sadrže mnogo veću svjetlinu i kontrast nego uobičajeni TV prijemnici, sve dok se napaja HDR sadržaj koji sadrži ove podatke o dodatnoj svjetlini. Svi trenutni HDR televizori također podržavaju širi spektar boja (često se opisuje kao širok raspon boja ili WCG – što znači da je to većina ne-HDR televizora – što je praktično, jer prilično čitav HDR sadržaj nosi i širok spektar boja. Trenutačno postoje tri vrste HDR-a. HDR10 je industrijski standard, a svi televizori to podržavaju. Dolby Vision dodaje dodatni sloj informacija koji govori televizoru o načinu prikazivanja slika  scenu po scenu. Samo neke marke – posebice LG, Vizio, TCL i (putem nadolazećeg ažuriranja firmvera na nekim modelima) Sony – to podržavaju. Na kraju se nalazi i Hybrid Log Gamma (HLG), dizajniran za HDR emisije. Većina TV brandova obećala je podršku putem ažuriranja firmvera tijekom 2017. godine.

Connections

Ovih dana osnovne veze koje trebate tražiti su HDMI, USB priključci i multimedijska podrška. S HDMI-om govorimo o broju (pokušajte dobiti najmanje tri), ali i specifikaciju. S 4K televizorima pokušajte dobiti televizor s v2.0 HDMI, a ne v1.4 HDMI, kako biste osigurali najširu kompatibilnost s trenutnom i nadolazećom opremom.

USB priključci korisni su za reprodukciju multimedijskih sadržaja (posebno fotografija i videozapisa) pohranjenih na USB pogonima, a, s nekim TV prijemima, snimanje s TV tunera na priključeni USB tvrdi disk. Potražite najmanje dva, i idealno tri USB priključka. Većina televizora sada ima ugrađene Wi-Fi i Ethernet priključke tako da ih možete povezati s internetom. Nisu svi televizori takvi, iako, omogućuju vam da koristite ove mrežne veze za pristup multimediji pohranjenim na drugim uređajima na mreži. Dakle, ako je to značajka koju želite, provjerite podržava li TV koji kupujete. Imajte na umu da neki televizori dodatno podržavaju Bluetooth komunikaciju s vanjskim uređajima.

Contrast ratio

Nekoliko TV marki još uvijek navode omjere kontrasta. Ali ako ga vidite, to je u osnovi izračun razlike između najdubljih crnih i najsvjetlijih bjeline na zaslonu, napisane kao, primjerice, 10.000: 1.

Zakrivljeni ili ravni ekran?

Zakrivljeni televizori mnogo su manje uobičajeni u 2017 nego što su bili u posljednjih nekoliko godina. Ako želite kupiti veći TV i / ili ćete sjediti prilično blizu vašeg zaslona, ​​način na koji slika na zakrivljenom zaslonu ulazi u vaš periferni vid može učiniti nešto malo umirujućim. Zakrivljeni zasloni također prate oblik vašeg oka, što čini da uglovi slike izgledaju oštrije nego na ravnim televizorima. Plus zakrivljeni zasloni obično manje pate od gubitka boja i kontrasta kada se gledaju iz kuta. Međutim, postoje i problemi s zakrivljenim televizorima. Prvo, oni nastoje iskriviti bilo kakve refleksije na zaslonu tako da pokrivaju mnogo više zaslona nego što bi to učinili s ravnim televizorom. Drugo, ako gledate realno iz kuta  puno više od 20-25 stupnjeva, slika može početi izgledati previše skriveno. Konačno, ako ne sjedite u optimalnom položaju (ako ste previše udaljeni ), zakrivljeni televizori mogu narušiti geometriju slike.

Zbunjeni? Dopustite da vas dodatno zbunimo

Kvaliteta zvuka ravnih TV-a može varirati neizmjerno. Dakle, ako ne namjeravate koristiti neku vrstu vanjskog zvučnog sustava, to je nešto što biste trebali obratiti pažnju. Većina brandova navodi brojne  snage za svoje TV zvučnike, ali to je rijetko korisno u odlučivanju o tome kako će se vjerojatno pojaviti TV prijemnik. Pogledajte, na primjer,  koliko zvučnika ima televizor i konfiguraciju tih zvučnika. Na primjer, konfiguracija “2.1” naznačila bi stereo glavne zvučnike s bitom “.1” koji pokazuje na predanji zvučnik za bas. Ili 3.1 konfiguracija bi upućivala na namjenski centar ili dijalog kanal uz stereo i bas zvučnike.

Subwoofer zvučnici za bas su uvijek dobrodošli s obzirom na koliko se TV zvučnici uglavnom bore s donjim krajom zvučnog spektra.

Još jedan audio problem je da nedostatak prostora dostupnih zvučnicima na tankim TV-ima znači da obično moraju zvuk prema dolje, što može dovesti do neizravnog, prigušenog, zlokobnog zvuka. Televizori koji uspijevaju staviti prednje zvučnike obično zvuče puno čišće i snažnije. Jedna posljednja riječ upozorenja je da biste trebali postupati s tvrdnjama televizora da ponudite DTS ili Dolby Digital surround dekodiranje sa skepticizmom. Nijedan TV ne može isporučiti ništa blizu odgovarajućeg surround zvuka iz vlastitih zvučnika bez korištenja stvarnih stražnjih zvučnika, a mnogi zvuče prilično strašno ako pokušaju. Iskustvo pokazuje da dobar stereo zvuk – posebno s subwooferom za dodavanje basova – rutinski podupire polupečeni pseudo-surround sustav ili način rada.

Gotovo svaki televizor ovih dana može se spojiti na vašu širokopojasnu mrežu kako bi se omogućilo korištenje mrežnih značajki ili, u nekim slučajevima, pristup medijskim datotekama pohranjenih na drugim uređajima za pohranu – mobilnim telefonima, tabletima, NAS pogonima itd. To zvuči sjajno na papiru, ali u stvarnosti kvaliteta i korisnost takvih “pametnih” značajki mogu uvelike varirati.

Općenito govoreći, ako imate nekoliko osobnih pametnih uređaja u vašem domu, vrijedi paziti na televizore koji mogu pristupiti sadržaju na drugim uređajima u vašem domu, uključujući Bluetooth i Wi-Fi.

Glede online značajki, nemojte se zavoditi od količine aplikacije. Velika većina televizijskih aplikacija granična je besmislica, a samo je nametnula pametno sučelje. Kvaliteta aplikacije mnogo je važnija. Zapravo, za mnoga kućanstva jedini online značajke koje su stvarno važne su online streaming / catchup usluge. Pogotovo Amazon Prime, Netflix i nadoknadne usluge za emitere u vašoj regiji, kao što je BBC iPlayer u Velikoj Britaniji.

Konačno, jednostavnost sučelja pametnog TV-a igra ključnu ulogu u tome koliko biste ga mogli koristiti. Trenutno LG webOS i Panasonicovi Home Screen 2.0 sustavi najučinkovitije rješavaju svoj sadržaj.

 

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

Rusija pravi satelit za praćenje svemirskog otpada

Rusija predviđa da će 2027. godine lansirati svoj prvi satelit za praćenje svemirskog otpada u …