24 listopada, 2021 5:16 pm

Stereo Zvuk preko satelita

Autor: Darko Brlečić

Stereo zvuk preko satelita postoji jedan duži period, zahvaljujući satelitskom radiju koji dolazi uz satelitske tv kanale. Satelitski radio ima neke sličnosti sa satelitskom televizijom, no tu postoje i određene razlike.

Bazno funkcioniranje satelitskog radija je gotovo similarno produkciji zemaljskih radio postaja, ali dobar dio stanica funkcionira bez komercijalnih prekida, te stoga su one na pretplati, nešto poput satelitskih televizija ili poput kabelskih operatera.

Satelitski radio zahtijeva i specijaliziranu opremu kao i satelitska televizija. E tu je svojedobno napravljen odmak, na kratki vremenski period. Naime, u jednom trenutku su se pojavile dvije verzije satelitskog radija: DSR (Digital Satelite Radio) i ADR (Astra Digital Radio). Za obje verzije su se pojavili uređaji u obliku hifi komponenti.

Slika: SONY DAR 1000ES

Tako je Sony u svom programu jedno kratko vrijeme imao kombinirani uređaj Satelitski/Kabelski tuner pod oznakom DAR 1000 ES. Osim kvalitetne izrade i snažnog vizualnog dojma, uređaj je isporučivao kvalitetan stereo zvuk dostojan boljeg CD reproduktora. Onaj tko je u to doba želio više izvući iz navedene komponente koristio je digitalnu poveznicu s vanjski D/A konverterom. Nažalost ta je priča završila 1999 godine.

Slika: Tecnisat ADR

Druga priča odnosi se na ADR (Astra Digital Radio). Astra Digital Radio je pokrenut od strane SES-a za digitalno radijsko emitiranje na prvim ASTRA satelitima. U to vrijeme je dobrano funkcionirala televizija s analognim kanalima. ASTRA sateliti pokrivaju šire zemljopisno područje, grupa manjih satelita sposobna je prekriti cijeli kontinent. U tom svjetlu je bila dominacija velikog broja radijskih kanala svih govornih područja. Kvaliteta programa je bila na visokoj razini, te naravno i kvaliteta distribucije zvučnog zapisa (CD kvaliteta). Njemačka tvrtka Technisat je bila glavni proizvođač ADR receivera koji su nudili odličnu kvalitetu izrade i zvučnih performansi. Ubrzanim razvojem digitalne tehnologije ADR sustav je postao zastario, te je 2012 godine potpao pod DVB-S u sasvim novim tehnološkim okvirima.

Zvuk Satelitskog radija u Sjevernoj Americi

Tržištem Sjeverne Amerike dominira Sirius XM, koji je nastao fuzijom dviju kompanija.Sirius je 2008 godine kupio XM Radio. Iako obje tvrtke  koriste različite tehnologije, one su i dalje na raspolaganju korisnicima. Programski paketi za obje tvrtke su identični. Za zahtjevno američko tržište postoje razne opcije u obliku satelitskih receivera i ugradbenih modula. Tako receiveri iz produkcije Onkyo ili Denona mogu u sebi nositi zasebne module za prijem Sirius ili XM satelitskog radija.

Današnji Satelitski Radio

Satelitski Radio danas je inkorporiran unutar DVB-S/S2 sustava, ali s drugačijom pozicijom nego što je to bilo u samim počecima. Tako su primjerice radne frekvencije za tv i radio kanale razdvojene jedne od drugih, što u konačnici olakšava pretraživanje i pohranu istih unutar receivera. Razdioba kanala danas je moguća po jezično/geografskom području što na neki način omogućuje odabir prema korisničkim preferencijama. Raspon i kvaliteta kanala je na visokoj razini, kako po programu tako i zvučnim performansama. Tko želi vrhunske slikovne i zvučne performanse neka obrati pažnju na ova imena: Dreambox, VU+, SKY Q..

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

GLAZBENA INDUSTRIJA 8

ANXANUM Andrea Castelfranato Autor: Darko Brlečić   S vremena na vrijeme mi u ruke dopadne …