19 svibnja, 2024 3:52 pm

Smetnje od LTE baznih postaja prijavite u OIV

Autor: Andrija Jovićević

LTE smetnja

U više članaka pisali smo o problemima smetnji zbog 4G mreže domaćih operatera koje sve više smetaju gledateljima po cijeloj Hrvatskoj. Prevelika razlika signala između 4G i zemaljske televizije stvara smetnju korisnicima. U planiranju signala zemaljske televizije, tj. pokrivenosti Hrvatske oni koji su radili na razvoju napravili su veliki propust ili su išli na korist operaterima. Zemaljska televizija sa svojih odašiljača ima premali signal te 4G signal dominira i smeta signalu digitalnoj televiziji. Taj niži signal zemaljske televizije također pogoduje već 6 godinama smetnjama na skoroj cijeloj Jadranskoj obali i našim otocima.

Uvoznici već par godina imaju povečanu prodaju LTE filera, novih zemaljski antena sa oznakom LTE i antenskih pojačala koji nose oznaku LTE. Sve kako bi se uspijelo riješiti problem zadovoljavajučeg prijema signala zemaljske televizije. Problem prijema signala kod LTE (4G) svakako morate prepustiti tehničaru za antene koji naravno bez adekvatnog instrumenta nemože riješiti Vaš problem. Uz kvalitetne  antenske tehničare koje možete pronaći na stranicama Hrvatske Udruge NETCRO  i na web stranicama tvrtke Odašiljača i Veza postoji kontakt za prijavu smetnji. Tekst u prilogu:

Novi izvor smetnji su LTE bazne postaje domaćih operatora pokretnih komunikacija, koje rade u pojasu 800 MHz. Sve smetnje građani mogu prijaviti na e-mail ili putem web prijave. Ako se utvrdi da je LTE bazna postaja uzrok smetnje u prijamu televizijskih programa, tada će se ugraditi filtar bez troška za gledatelja. Radi lakše i brže obrade prijava od koristi su informacije o blizini baznih postaja mobilnih mreža i saznanja o nedavnim radovima na tim postajama.

HAKOM: Napuštanjem frekvencijskog pojasa 790-862 MHz od strane televizije te uvođenjem širokopojasnih mreža pokretnih komunikacija u taj frekvencijski pojas, zbog prijamnika prilagođenih za prijam u cijelom pojasu 470-862 MHz, otvorena je mogućnost pojave smetnji LTE sustava televizijskom prijmu kod gledatelja. S obzirom na povećanu dinamiku puštanja u rad LTE baznih postaja u frekvencijskom području 800 MHz, broj prijavljenih smetnji postaje sve veći. HAKOM u suradnji s mrežnim operatorom i operatorima pokretnih komunikacija na terenu utvrđuje uzrok smetnji i pronalazi se odgovarajuće rješenje za njeno uklanjanje. Kako bi se gledateljima olakšao postupak prijave i otklanjanja smetnji te kako bi se oslobodili od mogućih troškova prilagodbe opreme, u opravdanim slučajevima HAKOM je predvidio sredstva za financiranje nabave i ugradnje filtera za uklanjanje smetnji nastalih zbog zastarjelih TV prijamnika krajnjim korisnicima…“.

Od same pojave LTE(4G) u Hrvatskoj kod nas u Sat-Multimediji analizirali smo veliki broj različite opreme koje nose oznaku LTE.U narednim danima objavljivat čemo dio naših testiranja na lokacijama po Hrvatskoj i opremu koju smo imali prilike probati.


Vezani članci

LTE ili 4G filteri i zašto?

HAKOM provodi opsežnu akciju mjerenja talijanskih radijskih i televizijskih smetnji

 

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Terra TA-126 antensko pojačalo

Andrija Jovićević odličnih karakteristika Terra Electronic tvrtka konstantno izbacuje na tržište odlične proizvode. Ovom prilikom …