19 svibnja, 2024 12:52 pm

[Recenzija]: Coolpad Modena

Autor: Nino Krstačić

e-mail: nino.krstacic@sat-multimedia.com

naslov6

Pročitajte / Najava Coolpad Modena, Pristigla (LINK)…. /

Kako smo i u početku najavljivali na Recenziranje smo dobili Coolpad Modena pametni telefon. Coolpad je Kineska tvrtka koja je donedavno bila poprilično nepoznata u našoj okolini. Coolpad dolazi iz Kine a svoje poslovanje je započela kako smo već rekli, 1993. godine.

Coolpad je u posljednje vrijeme dospio na mnoga Svjetska tržišta među koje je i naše Hrvatsko. U sklopu toga Sat-Multimedia portal dobio je priliku družiti se s Coolpad Modena pametnim telefonom. Riječ je o 5.5“ modelu čija rezolucija dolazi u 540x960px.

3

Same dimenzije pametnog telefona dolaze pri brojci od: 153×77.5×8.6mm dok je težina Coolpad Modena pametnog telefona deklarirana s brojkom od 158g. U narednoj Recenziji pokušati ćemo sagledati sve prednosti i mane ovog poprilično našem tržištu nepoznatog pametnog telefona.

Te što to on unutar svojih dimenzija i donosi, kako u pogledu dizajnerskih, softverskih tako i u pogledu hardverskih performansi. Stoga se nadamo kako će vam recenzija biti odveć zanimljiva te kako će ista na vas ostaviti pozitivan utisak, pa stoga krenimo redom.

Specifikacije:

 • Najavljen: Kolovoz, 2015.
 • Predstavljen: Kolovoz, 2015.
 • Dimenzije: 153 x 77.5 x 8.6mm
 • Težina: 158g
 • SIM: Dual-SIM (Micro-SIM)
 • Zaslon: IPS LCD, 5.5“, 540X960px, 200ppi, 70,3% zauzetosti prednje strane
 • Operativni sustav: Android 5.1.1 (Lollipop) s modifikacijom sučelja
 • Chipset: Qualcomm Snapdragon 410
 • Procesor: Četvero-jezgreni, Cortex-A53, 1.2GHz
 • Grafički Procesor: Adreno 306
 • Interna memorija: 8GB
 • Eksterna memorija: Da (do 32GB)
 • Radna memorija: 1GB
 • Primarna kamera: 8MP, 1080p@30fps, HDR, LED-flash
 • Sekundarna kamera: 2MP, 720p
 • Povezivanje: Bluetooth, Micro-USB, NFC, Wi-Fi, 4G (LTE)
 • Baterija: Li-Ion (neizmjenjiva) 2500mAh

Zaslon:

Coolpad Modena posjeduje 5.5“ IPS LCD zaslon. Rezolucija nije iznenađujuća odnosno čak je niža od HD, dakle ona iznosi 540x960px. No i ta rezolucija rezultira sasvim pristojnim te urednim načinom svakodnevnog rada.

Sam zaslon zauzima kao što smo naveli 70,3% prednje strane Coolpad Modena pametnog telefona. Njegova dimenzija od 5.5“ nije pogodna za korištenje jednom rukom, već će sve operacije te radnje na pametnom telefonu poželjno biti odraditi dvjema rukama.

Same boje prikaza zaslona i radnji po našem nekom mišljenju djeluju nekako „blijedo“ odnosno nisu na razini recimo srednjeg-razreda Samsunga, LGa ili pak HTCa. Ovo zapažanje posve je i očekivano jer se radi o „No-Name“ odnosno Kineskom pametnom telefonu, kako velika većina korisnika ovakve modele u žargonu voli nazivati.

Aplikacije odnosno njihov prikaz na početnom ekranu izgledaju poprilično poveće. 4Dok će to kod nekih izazvati dozu oduševljenja te potpore, kod drugih će izazvati nelagodu i nemogućnost prilagodne na iste, dakako i mi spadamo u taj segment.

Postavke zaslona pružaju nam odabir nekoliko značajki među kojima je i „Coolui stil“ odnosno stil ikona s Coolpad obrubom, što nam se svidjelo tj, djelovalo je poprilično simpatično. Ova kao i ostale značajke podešavanja zaslona stavljaju na Coolpad Modena pametni telefon prizvuk „slobode“.

Sam će korisnik tako moći posve jednostavno prilagoditi veliku većinu značajki prikaza te načina rada samog pametnog telefona, što je u današnje vrijeme itekako korisno. Isto tako Coolpad Modena posjeduje i način „crtanja“ gesti po ugašenom (Stand-by) zaslonu.

Te isto tako ova značajka daje dozu simpatičnosti no više i same koristi koju recimo nemaju modeli iz samog vrha ponude nekih poznatijih proizvođača, kojima smo svi tako odani. IPS LCD zaslon pri Coolpad Modena pametnom telefonu poprilično je nezahvalan kada su u pitanju otisci prstiju.

A sigurni smo kako ćete na ovoj veličini zaslona od 5.5“ često viđati te će vam oku smetati, stoga ćete svi vi koji budete vlasnici ovog Coolpad pametnog telefona često morati brisati zaslon, kako se otisci prstiju ne bi primijetili.

Dizajn, detalji, izrada:

Coolpad Modena pametni je telefon izrađen od plastike. Slobodni smo reći kako smo ovaj način izrade i očekivali od pametnih telefona „Kineske serije“. Iako ta plastika možda na prvi dodir ne odaje takav dojam, detaljnijim druženjem vrlo brzo se dolazi do istog zaključka.

Kao što se i na fotografijama može vidjeti, prednja strana najviše odnosni IPS LCD zaslon. Iznad njega u lijevom kutu nalazimo na LED notifikacijsku lampicu. Koja svijetli kada je uređaj pri punjenju ili kada recimo imamo neku pojedinu propuštenu obavijest.

Sredina gornje strane rezervirana je za zvučnik slušalice (no ne i zvučnik pametnog telefona, stoga da tu ne bi došlo do zabune). S njegove desne strane dolazimo do senzora ambijentalnog osvjetljenja, odnosno isti će pametnom telefonu „navesti“ kada korisnik drži Coolpad Modenu pri uhu tj, kada gleda u pametni telefon (shodno tome osvjetljenje će vršiti zadane radnje).

Pri kraju desne strane dolazimo i to sekundarne kamere. Kao što smo u Specifikacijama naveli ona posjeduje 2MP te mogućnost snimanja HD video zapisa. Donji dio prednje strane rezerviran je za tri (back, home, task-manager) kapacitivne tipke.

One nisu osvjetljenje te bi upravo to naveli kao jedan od minusa, ovog pametnog telefona. Vrijeme je da se preselimo na bočne strane Coolpad Modena pametnog telefona. Tako kažimo kako lijevi bok donosi samo Volume Up/Down tipke, dok je ostali prostor potpuno prazan.

Gornji bok (brid) isto tako posjeduje jedino 3,5mm utor za slušalice. Desni bok pri vrhu donosi tipku Power te pri kraju mali prorez (utor) za skidanje (podizanje) stražnjeg poklopca pametnog telefona. Donji brid pri svojoj sredini posjeduje Micro-USB utor za sinkronizaciju i punjenje, 2kao i primarni mikrofon pametnog telefona. Sada se slobodno možemo prebaciti na stražnju stranu Coolpad Modena pametnog telefona.

Upravo nam je ona nekako najviše zanimljiva. Primarna kamera navedene rezolucije od 8MP te mogućnošću snimanja Full-HD video zapisa, ispod koje se nalazi LED-bljeskalica. To je ono što nam je prvo zapelo za oko kada smo pogledali stražnju stranu Coolpad Modena pametnog telefona. Iznad primarne kamere jasno je vidljiv i sekundarni mikrofon, što daje dodanu jasnoću zvuka pri snimanju Full-HD video zapisa.

Coolpad logotip smjestio se pri dnu stražnje strane Modena pametnog telefona, dok je odmah ispod njega i rupičasti sloj (prolaz) zvučnika, koji pri korištenju pametnog telefona u vodoravnom položaju može biti prekriven dlanom korisnika, te tada je zvuk nenamjerno utišan.

Ovo bi isto tako željeli navesti kao jednu manu, koja nam se nije dopala. Podizanje stražnjeg poklopca vrši se putem već spomenutog utora na desnom boku pametnog telefona. Nakon podizanja unutrašnjosti Coolpad Modena pametnog telefona dominira Li-Ion baterija čiji kapacitet iznosi već navedenih, 2500mAh. 1

Odmah pri dnu na sredini nailazimo na mrežasti sloj ispod kojeg se nalazi primarni i jedini zvučnik, Coolpad Modena pametnog telefona. Bez obzira na mogućnost podizanja stražnjeg poklopca, pripadajuća baterija je neizmjenjiva.

Pri donjoj desnoj strani smjestio se utor za eksternu (microSD) memoriju kapaciteta do 32GB. Povrh nje nalazimo već spomenutu Li-Ion bateriju. Gornja dio s obje (lijeve i desne) strane donosi dva Micro-SIM utora.

Dok je onaj lijevi sekundarni (2) a onaj desni primarni (glavni/1) te upravo on donosi mogućnost korištenja 4G (LTE) načina povezivanja na Internet. Povrh njih vidljiva je LED-bljeskalica iznad koje se nalazi leća primarne kamere, rezolucije 8MP. Te na samom vrh i 3,5mm utor.

Sam način (proces) skidanja poklopca poprilično je lagan te jednostavan i isto tako vraćanje izuzetno je lagano te hvali vrijedno. Jer sami utor prianjaju na pametni telefon te se čuje onaj poznati zvuk „klik“ prilikom stiska maskice. Sama težina Coolpad Modena pametnog telefona odveć je lagana.

No onima s omanjim dlanovima izgledati će kako je Coolpad Modena neprikladna za držanje u jednoj ruci te korištenje istog. Što možda neće naići na dozu odobravanja te pozitivnih komentara kod nekih ljudi za ovaj pametni telefon iz Coolpada.

Gledano s softverske strane Android 5.1.1 Lollipop ovdje je odigrao poprilično značajnu ulogu, premda je sučelje dodatno modificirano prema naputcima iz Coolpada. Tako na primjer nemamo „glavnog izbornika“ već svemu pristupamo iz „početnih zaslona“, odnosno kartica koje možemo postaviti pri maksimalnom broju od tri.

Sve značajke poput izbornika „Postavke“ nalaze se na „početnim ekranima“ preko kojih pristupamo daljnjim značajkama pojedinih elemenata. Za sada nema naznaka hoće li te kada Coolpad Modena primiti nadogradnju na Android 6.0 Marshmallow, pa su stoga svi sadašnji te budući vlasnici ovog pametnog telefona, osuđeni na još uvijek u velikoj mjeri zastupljen Android 5.1.1 Lollipop, koji na ovom pametnom telefonu svoj posao odrađuje sasvim urednu te korektno.

Kamera:

Kamera Coolpad Modena pametnog telefona donosi mogućnost snimanja u Full-HD odnosno u HD rezoluciji. Riječ je o primarnoj kameri koja donosi 8MP te snimanje fotografija pri HDR načinu kao i snimanje te reprodukciju Full-HD video zapisa.

5

Navedimo i to kako „Kamera“ odnosno sama aplikacija Coolpad Modena pametnog telefona donosi dva načina snimanja fotografija. Ono „obično“ te ono „Pro“ koje pri svojem odabiru donosi odabir tj, namještanje ISO kao i odabirom boje odnosno nijansi bijele te crne kao i pozicioniranje fokusa.

Ono što nas se dojmilo jest mogućnost okidanja fotografija i s tipkama Volume Up/Down. Snimanje video zapisa kao što smo naveli moguće je u Full-HD kao i u HD te SD rezoluciji. Isto tako snimanje pruža i mogućnost odabira filtra poput: Standard, Monokropatski, Negativ, Solarizacija, Sepija, Posterizacija.

Naravno snimanje pruža i biranje primarne odnosno sekundarne kamere a u koliko se odabire primarna pruža se mogućnost korištenja i LED bljeskalice, što je dakako standardan način pri snimanju pametnim telefonima današnjice.

Softver i Benchmark:

O ovome smo već nešto naveli u djelu „Dizajn, detalji, izrada“. Potrebno je ponoviti kako je Coolpad Modena pokretana Android 5.1.1 Lollipop mobilnom platformom, koja je dodatno modificirana po naputcima tvrtke Coolpad.

Bez obzira na to softverska strana Coolpad Modena pametnog telefona odrađena je kako treba. Iako moramo priznati kako nas je prvi puta kada smo uzeli Coolpad Modena pametni telefon u ruke malo i iznenadilo sučelje, nakon nekog vremena ipak smo se priviknuli.

Samo sučelje drugačije je nego kod ostalih pametnih telefona pokretanih Android mobilnom platformom. Naveli smo kako menua nema, već kako su sve stavke raspoređene po početnim zaslonima te pripadajućim „mapama“. 6

Sam pametni telefon pruža izuzetno mnogo aspekata prilagodne, od zaslona, do obavijesti preko grafike te pohrane podataka u Internom odnosno Eksternom obliku, što nam se izuzetno dopalo. Kao što smo već kazali za sada nemamo naznake hoće li Coolpad Modena dobiti OTA nadogradnju na Android 6.0 Marshmallow, no ako se to i desi, svakako ćemo na našim stranicama pravovremeno o tome i pisati.

Za sada Coolpad Modena koristi Android 5.1.1 Lollipop. Što se tiče Benchmark testiranja isti smo sproveli putem AnTuTu Benchmark aplikacije. Gdje je Coolpad Modena dostigla rezultat od 23188 bodova, gdje je pak Coolpad Modena svrstana na posljednje (15.) mjesto pri AnTuTu tablici.

Od pojedinih aplikacija kažimo kako Coolpad Modena ponajviše koristi Google Android aplikacije. Tako recimo za snimanje te fotografiranje koristi se „Kamera“ ili pak za pregledavanje koristi se „Fotografije“. Dok se recimo za tipkovnicu koristi aplikacija odnosno SwiftKey tipkovnica, koja sama po sebi pruža mnogo mogućnosti personalizacije.

Isto tako aplikacije za društveno umrežavanje poput „Facebooka“ ili Messengera“ ili pak „Instagrama“ unaprijed su instalirane. Gdje se odmah vidi kako je Coolpad Modena više pozicionirana ka mladim ljudima željnima uvijek mogućnosti povezivanja na Internet te korištenja društvenih mreža.

Ustupio:

Coolpad


Vezani članci:

LG (Google) Nexus 5X / (Recenzija)

Sony Xperia Z5 Compact / (Recenzija)

Sony Xperia Z5 / (Pristigla)

 

Zaključak

Specifikacije: - 7
Zaslon: - 8
Dizajn, detalji, izrada: - 8
Kamera: - 8
Softver i Benchmark: - 8

7.8

Coolpad Modena pametni je telefon srednjeg-razreda, koji svojim mogućnostima, značajkama odaje upravo takav dojam. Njegove mogućnosti, značajke koristiti će se svakog dana, igranje igrica, slanje poruka, listanje Interneta, sve će to Coolpad Modena odraditi kako treba. No nemojte odnosno niti ne možete očekivati da ćete snimati super videa ili pak igrati zahtjevne igrice s Google Play trgovine. Fotografije snimljene s kamerom Coolpad Modena pametnog telefona, biti će uredne i odveć kvalitetne, no ne treba očekivati neočekivano. S cijenom od 1,000kn Coolpad Modena dovodi korisničko iskustvo na pristojnu razinu ali da se isti može i poboljšati dakako da može. Čak i ako bi to rezultiralo povećanjem cijene od 200,300kn, sigurni smo kako bi korisnici i na to pristali. Bila nam je čast posjedovati ovaj pametni telefon nekoliko dana, vidjeti sve njegove prednosti (mogućnosti) no i mane. Svakako se radujemo i nadamo se uskoro ponovnom Recenziranju Coolpad pametnih telefona, te se nadamo kako će nam isti postati učestali na našim stranicama.

User Rating: 5 ( 1 votes)

Komentari

comments

O Nino Krstacic

Autor mnogih IT članaka, svojevremeno suvlasnik IT portala. Gaji velike osjećaje prema IT sektoru te uživa u njemu (naravno koliko mu to primarni posao dopusti). Svaki članak piše na sebi svojstven način te ima poseban pristup informacijama i donošenju istih.

Pročitaj i ovo

HTC 10 – druženje s pridjevom „masivnost“

Autor: Nino Krstačić Pročitajte / Najava HTC 10 (LINK) / Proteklih nekoliko dana imali smo …