30 svibnja, 2024 12:21 am

ADATA SU650 SSD 480GB

OPRAVDANA BRZINA

Piše: Darko Brlečić

 

Živjeti u sjeni velikih imena (WD Western Digital,Seagate,SanDisk,Toshiba) a istovremeno polako/strpljivo tražiti poziciju na tržištu nije lako. Naime, jaki igrači u IT/Multimedijalnoj industriji znaju kako se dodvoriti širem spektru korisnika i potencijalnih kupaca.

Tajvanska ADATA (osnovana 2001 godine) je postupno se pozicionirala na tržištu DRAM modula, flash memorija a  u zadnje vrijeme SSD diskova, za potonjima je narasla potražnja zbog odličnog odnosa /kapacitet/kvaliteta/cijena.

ADATA SU650 480GB

SSD disk SU650 dolazi kao standardna crna  ploča od 2,5 inča s masom od samo 47.5 grama. Osnovni tehnički parametri se nalaze ispisani na stražnjoj strani sjajne plavo/zelene kutije.Model SU650 dolazi u tri izvedbe kapaciteta : 120GB, 240GB i 480GB. Urednik i moja malenkost smo se odlučili za varijantu od 480GB koja će poslužiti kao zamjena za klasični HDD disk, s tom razlikom da osim glavnog OS-a ovaj SSD služi i za pokretanje snažnijih multimedijalnih programa (JRIVER Media Center, PowerDVD). Posebno naglašavam da SSD služi za pokretanje raznih programa jer je prvenstveno njegova uloga u tome primarna. Može SSD disk poslužiti i za pohranu podataka ali u tom slučaju ta pohrana mora biti dugotrajna. Zapravo radi se o tome da je SSD disk puno osjetljiviji na write/rewritable rad negoli je to klasični HDD.

Tvornička specifikacija govori da ovaj SSD ima brzinu čitanja od 520MB/s odnosno pisanja od 450MB/s. Naravno, uvijek postoje određena odstupanja, ali su to  jako male vrijednosti. Koliko mi je poznato te tehničke specifikacije su dobivene u tzv. kontroliranim računalnim sustavima za svakodnevni rad kod prosječnog korisnika. U tom svjetlu je odrađena testna izvedba.

Vrlo bitan aspekt brzine rada računala je sinergija između matične ploče, ugrađenog procesora, RAM memorije i tvrdog diska u ovom slučaju SSD diska. U okruženju ASUS matične ploče, Intel procesora, NVIDIA grafičke kartice ADATA SU650 480GB se odlično uklapa. Brzina podizanja operativnog sustava Win10, te reakcija kod pokretanja multimedijalnih programa je iznad standardnih očekivanja.

Brzina rada je ono ćemu današnja populacija stremi zbog raznih razloga,a po mojoj prosudbi ta brzina je opravdana posebice kod operativnih sustava, raznih programskih subjekata i sve popularnije multimedije.Naročito kod ljubitelja pohrane HD audio/video zapisa.

Završna misao

Ako vam je potrebna brzina, efikasnost, durabilnost i prihvatljiva cijena onda ADATA SU650 480GB nudi sve nabrojano. Možda nije “The Best of” ali svakako zaslužuje pažnju, jer će u svakom slučaju značajno unaprijediti računalni sustav, vjerojatno i pokoji av multimedijalni sustav. Za vrijeme nastajanja ovog teksta stigla je vijest da ADATA u suradnji s Intelom radi na proširenju poslovnih sistemskih sklopova, te na razvoju visoko-izvedbenih  naprava za gejmersku populaciju, tehnološke entuzijaste, sve to pod imenom The Invasion has Begun . Po zadnjim informacijama to će biti prezentirano ovih dana na CES-u 2020 u Las Vegasu.

Tehničke specifikacije:

Tip: SSD

NAND Flash: 3D NAND

Poveznica: SATA 6Gb/s

Kapacitet: 480GB

Brzina čitanja: 520MB/s

Brzina pisanja: 450MB/s

Veličina: 2,5 inča

Radni vijek: 2,000,000 sati

Prosječna maloprodajna cijena: 480,00 kn

Generalni uvoznik: MSAN

Ustupio:

ekupi.hr

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

AGON AGM 600 – kad nisi gamer

  Marina Barić Iako se radi o mišu za gaming, ovaj je test napravljen u …