30 svibnja, 2024 6:08 pm

[Recenzija]: Sony Xperia Z5 Compact

Autor: Nino Krstačić

naslovna

Pročitajte / Najava Sony Xperia Z5 Compact, Pristigla (LINK)…. /

Nakon nekoliko izuzetno kvalitetnih dana druženja s Sony Xperia Z5 Compact pametnim telefonom, vrijeme je došlo da se na isti malo detaljnije i osvrnemo. Korištenje Sony Xperia Z pametnog telefona uvijek je bilo na razini gornjeg cjenovnog-razreda, s čime ova posljednja Xperia Z5 serija to svakako i potvrđuje. Na recenziju (kao što vjerojatno i znate) pristigla nam je najmanja izvedenica aktualne Sony Xperia Z5 serije pametnih telefona.

Riječ je o Sony Xperia Z5 Compact, iako svojim omanjim dimenzijama naspram Xperia Z5 te Xperia Z5 Premium, Sony Xperia Z5 Compact prava je mala „mašina u malom“, što ćemo kroz daljnji tekst recenzije pokušati i dokazati. Sony je upravo aktualnom Xperia Z5 serijom dokazao kako iz generacije u generaciju može napraviti pametni telefon zavidnih značajki te specifikacija, što svakako nije za zanemariti. Nadamo se kako ćemo vam u daljnjem tekstu što kvalitetnije te što podrobnije navesti sve dobre pa i pokoju lošiju stranu Sony Xperia Z5 Compact pametnog telefona. Stoga nastavite s čitanjem teksta te se i sami uvjerite u kvalitetu Sony Xperia Z5 Compact pametnog telefona.

Hoće li nasljednici biti predstavljanji pri razmaku od 365 dana (godina) ili čak i duže, vrijeme će pokazati. No ovogodišnja IFA je za Sony u pogledu pametnih telefona bila više nego kvalitetna te je svakako otvorila dobar put za Sony Xperia Z5 liniju pametnih telefona.

Specifikacije:

 • Najavljen: kolovoz, 2015.
 • Predstavljen: rujan, 2015.
 • Dimenzije: 127x65x8.9mm
 • Težina: 138g
 • SIM: Nano-SIM
 • Zaslon: 4,6“, 720x1280px, 323ppi
 • Operativni sustav: Android 5.1.1, Sony Xperia UI
 • Chipset: Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810
 • Procesor: Osmo-jezgreni (četiri-jezgre Cortex-A53 1,5GHz / četiri-jezgre Cortex-A57, 2GHz)
 • Grafički Procesor: Adreno 430
 • Interna memorija: 32GB
 • Eksterna memorija: Da (do 200GB)
 • Radna memorija: 2GB
 • Primarna kamera: 23MP, 5520 х 4140px, detekcija lica, autofokus, HDR, fokus dodirom, 2160p@30fps, 1080p@60fps, 720p@120fps, HDR
 • Sekundarna kamera: 5,1MP, 1080p, HDR
 • Povezivanje: 2G, 3G, 4G(LTE), Wi-Fi, NFC, Bluetooth
 • Baterija: Li-Ion (neizmjenjiva), 2700mAh

Zaslon:

Kao što smo kazali u najavi Sony Xperia Z5 Compact naspram svojim „omanjim“ dimenzijama u suštini ne ostavlja takav dojam pri svakodnevnom radu. Kao što je to bio slučaj s prošlogodišnjim Xperia Z3 Compact modelom i ove godine Xperia Z5 Compact donosi nadasve značajne segmente rada u svakom pogledu pametnog telefona. Pa stoga ovu rečenicu slobodno možemo primijeniti i na zaslon. Sony Xperia Z5 Compact i dalje donosi 4,6“ zaslon rezolucije 720x1280px (HD). Što je za ovakav pametni telefon u današnje vrijeme i s obzirom na cijenu i možda omanji nedostatak (minus). Jer slobodno bi naveli kako se Sony mogao malo više potruditi te progurati Full-HD rezoluciju za koju bi možda bila potrebna poveća (govorimo o kapacitetu) pripadajuća baterija.

2

No oni su se za Full-HD rezoluciju odlučili pri modelu Sony Xperia Z5 odnosno čak i dovođenje 4K s modelom Sony Xperia Z5 Premium. Zauzeće prednje strane zaslonom iznosi negdje otprilike oko 69%, što je za današnje prilike kada pametni telefoni odnosno proizvođači donose modele s zaslonom „od ruba do ruba“, možda malo i preskromno. Ali bez obzira na to ovakvo postavljanje zaslona u potpunosti omogućuje kvalitetno korištenje pametnog telefona, tj, njegova zaslona jednom rukom (te je autor izuzetna pristalica tog načina) pa samim time to i pozdravljamo.

Kroz postavke Sony Xperia Z5 COmpact nudi i različite načine prikaza (itenzitete) slike, pa je ostavljeno korisniku na volju, što će mu se dopasti, odnosno što će najviše koristiti. Naravno u ovome segmentu ne smijemo zaboraviti grafički procesor, koji isto tako ima vrlo važnu ulogu pri prikazu zaslona te različitih detalja istog. Sony Xperia Z5 Compact koristi Adreno 430 grafički procesor.4 Te je upravo procesor jedan od napredaka u odnosu na prošlogodišnji Sony Xperia Z3 Compact, model.

Dizajn, detalji, izrada:

Obično u ovom segmentu recenzije najviše ispišemo teksta, što tome svakako i treba biti. No u slučaju Sony Xperia Z5 Compact modela taj tekst će biti nekako drugačije koncipiran s obzirom da ona u odnosu na prošlogodišnji model donosi dizajnerski te vizualni pomak, kada već to nije toliki slučaj s hardverom odnosno s softverskim značajkama. Pošto smo se dotaknuli prednje strane, idemo s tim redoslijedom i nastaviti. Iznad Zaslona nalazimo Sony logo.

Desno od logoa smjestila se sekundarna kamera rezolucije 5,1MP (o čemu ćemo nešto više reći u sekciji „Kamera“). Direktno iznad odnosno na sredini kao što to biva i kod prethodnih (većih) modela nalazi se zvučnik slušalice (koji je ujedno i jedan od zvučnika pametnog telefona, i ovoga puta Sony se potrudio te postavio Stereo zvučnike pri Xperia Z5 Compact modelu pametnog telefona).

Desni kut ostao je rezerviran za senzore pokreta te ambijentalnog osvjetljenja kao i omanje (ali i izuzetno jake) LED nostrifikacijske lampice. Koja se u slučaju Xperia Z5 Compact modela s lijeve premjestila na desnu stranu. Donja strana zaslona odnosno prednje strane nalazimo još drugi zvučnik pametnog telefona, te s time Sony upotpunjava Stereo segment pri Sony Xperia Z5 Compact pametnom telefonu. Vrijeme je da se osvrnemo na bridove Sony Xperia Z5 Compact pametnog telefona. 3Tako lijevi brid s gornje strane donosi „ugraviran“ Xperia logo, dok pri dnu nailazimo na utor za microSD i Nano-SIM karticu, pripadajući brid dodatno je osiguran vratašcima iz čega se jednostavno dade iščitati kako je Sony Xperia Z5 Compact otporan na udarce, prašinu i vodu (dubine do 1,5m pri vremenskom razdoblju od 30min).

Umalo smo zaboravili navesti kako je zaslon dodatno osiguran s Corning Gorilla Glass 4 zaštitnim slojem, što će korisniku samo uliti dodatnu dozu sigurnosti pri korištenju navedenog pametnog telefona. Donji brid na svojoj sredini donosi micro-USB utor za sinkronizaciju i punjenje pored koga se našao i primarni mikrofon pametnog telefona. Ono što nam je odmah zapelo za oko jest to kako ove godine Sony Xperia Z5 Compact nije dodatno zaštitila s vratašcima micro-USB utor (kao na modelu Xperia Z3 Compact), već se odlučila za onakav pristup, kakav je primijenila i na 3,5mm utor za slušalice. Idući (desni) brid donosi najviše značajki, funkcija pametnog telefona. Prvo na sredini nailazimo na Power On/Of tipku koja je ujedno i skener otiska prsta.

Ovo je po prvi puta da se Sony odlučio za postavljanje skenera otiska prsta pri svoje Xperia Z modele (očito ga je nagnalo vrijeme), pa tako sva tri modela (Xperia Z5, Xperia Z5 Compact, Xperia Z5 Premium) dolaze s navedenim skenerom. Što će svakako obradovati sve poklonike Sony Xperia Z pametnih telefona, ista vrlo jednostavno dijelu je i kroz pripadajući segment unutar sučelja „Postavki“ na pametnom telefonu. Odmah nakon Power On/Off tipke (koja je malo promijenila položaj u odnosu na prethodnicu) nailazimo na Volume Up/Down tipke. One su ovoga puta ponešto omanje (ne zaboravimo da je riječ o Compact modelu) te su za naš ukus nekako premale, pa nam se više puta dogodilo da umjesto stišavanja zvuka, isti i pojačamo. I dalje je pristuna fizička tipka za Kameru, što isto tako dokazuje da se radi o pametnom telefonu koji može preživjeti uranjanje u vodu.

Gornjim bridom s lijeve strane dominira 3,5mm utor za slušalice, dok je s krajnje desne strane smješten sekundarni mikrofon. Valja posebno navesti kako Sony Xperia Z5 više ne njeguje dizajn i teksture svojim prethodnica po čemu je ista bila i poznata, Xperia Z5 donosi drugačiji dizajn. Sam uređaj izrađen je od jednog komada kalupa, odnosno unibody kučišta. Materijal za izradu i dalje je staklo, no ovoga puta ono je ponešto matirano, što će se pojedincima dopasti dok će ostali imati pokoju zamjerku na pripadajući način izrade. Stražnja strana Sony Xperia Z5 Compact pametnog telefona donosi 23MP kameru, pokraj koje se našlo mjesta za pripadajuću LED bljeskalicu.

NFC te Sony logo našli su se s stražnje strane pametnog telefona, no osim njih donji dio donosi i Xperia logo. Stoga slobodno možemo reći kako je stražnja strana Sony Xperia Z5 Compact pametnog telefona „natrpana“ logoima Sony tvrtke, što je za naš ukus u jednu ruku i previše. Što se tiče u glabalnu samog dizajna uređaja on nije loš, dapače na razini je. No ono što moramo primijetiti je sklizavost uređaja u pojedinim situacijama, stoga i ovdje preporučujemo korištenje zaštitne maskice ili futrole pametnog telefona. Inače samo kućište isto tako je prekriveno Gorilla Glass 4 zaštitnim slojem.

Kamera:

Kamera na Sony Xperia Z5 Compact pametnom telefonu, isto tako je unaprijeđena u odnosu na prošlo godinu. Ovoga puta ona primarna donosi 23MP s različitih značajkama prilikom fotografiranja; počevši od detekcije lica pa sve do autofokusa koji je sada mnogo precizniji no prije. Isto tako fotografije su izuzetno kvalitetne (što će te vidjeti u galeriji). Samo sučelje kamere ostalo je nepromijenjeno u odnosu na Xperia Z3, već je brzina okidanja fotografije ponešto brža. 1Snimanje primarnom kamerom i dalje je moguće u 4K rezoluciji (no ovoga puta pri dužem vremenskom razdoblju), dok su tu i dalje HD, Full-HD način snimanja.

Kao što je to bio slučaj i na Sony Xperia Z3 liniji i na Xperia Z5 Kamera donosi pozamašni broj značajki gdje korisnik može samostalno mijenjati, nadopunjavati različite parametre prilikom fotografiranja, odnosno snimanja video zapisa. Što se tiče sekundarne kamere, ondje fotografiranje ide pri 5,1MP, dok je snimanje video zapisa dostupno s Full-HD rezolucijom.

Softver i Benchmark:

Što se tiče softverske strane Sony Xperia Z5 Compact dolazi s Android inačicom 5.1.1 Lollipop. Povrh njega Sony je postavio i svoje korisničko sučelje, koje dodatno pridodaje kvaliteti korisničkog iskustva Sony Xperia Z5 pametnih telefona. 5Sam model dolazi s pojedinim aplikacijama koji prema mišljenju Sonya više nego korisno poslužiti će korisnicima. Tako recimo dolazi s GARMIN navigacijskim sustavom ili pak „Paint“ aplikacijom koja služi za crtanje na vašem omiljenom Sony Xperia Z5 Compact pametnom telefonu.

 

Sam rad pametnog telefona kroz Android potpuno je fluidan, što svakako i očekujemo. Osobito to što je u Sony Xperia Z5 Compact ukomponiran i „FileCommander“ ili pak set „PlayStation“ aplikacija (što je i logično za Sony). Benchmark test odradili smo pomoću već svima dobro poznate AnTuTu Benchmark aplikacija (LINK-Google Play). Putem pripadajućeg testa Sony Xperia Z5 Compact ostvarila je rezultat od 60879, što ga je smjestilo na sam vrh popisa.

 

 

 

 

Ustupio na test:

Sony Hrvatska

 

 

 

 

 

 

Zaključak

Specifikacije: - 9
Zaslon: - 9
Dizajn, detalji, izrada: - 9
Kamera: - 9
Softver i Benchmark: - 8.5

8.9

U kratkim crtama za kraj želimo kazati kako je Sony Xperia Z5 Compact pametni telefon koji je svakako vrijedan svake kune, koju za sebe i traži. Cijena pripadajućeg uređaja iznosi 4,600kn. Što svakako nije malo, no za ovakav pametni telefon, slobodni smo reći kako se svakako isplati izdvojiti pripadajući iznos. S ovim sučeljem te s Androidom 5.1.1 Lollipop Sony Xperia Z5 Compact na vrlo visokoj razini obavi svaki od datih zadataka (te isto tako i one zahtjevnije).Ne sumnjamo kako će dolaskom Androida 6.0 Marshmallow cjelokupna Xperia Z5 serija pa tako i Xperia Z5 Compact, još više dobiti na značaju te samim time poboljšanju značajki. Također ne smijemo zaboraviti navesti niti STAMINA način rada koji značajno produljuje vijek autonomije uređaja kao i mnoštvo odveć korisnik aplikacija te funkcionalnosti omanjeg ovogodišnjeg flagship modela. Svakako nam se bil čast družiti u ove dane s Sony Xperia Z5 Compact pametnim telefonom, te se izuzetno veselimo nastavku recenziranja Sony Xperia Z5 pametnih telefona.

User Rating: 4.88 ( 3 votes)

Komentari

comments

O Nino Krstacic

Autor mnogih IT članaka, svojevremeno suvlasnik IT portala. Gaji velike osjećaje prema IT sektoru te uživa u njemu (naravno koliko mu to primarni posao dopusti). Svaki članak piše na sebi svojstven način te ima poseban pristup informacijama i donošenju istih.

Pročitaj i ovo

AGON AGM 600 – kad nisi gamer

  Marina Barić Iako se radi o mišu za gaming, ovaj je test napravljen u …