13 lipnja, 2024 10:06 pm

RADIJU 101 PRIJETI GAŠENJE

RADIJU 101 PRIJETI GAŠENJE

 

Povodom odluke Agencije za elektroničke medije (u daljnjem tekstu AEM) o poništavanju Obavijesti o namjeri davanja koncesija za obavljanje djelatnosti pružanja medijskih usluga radija na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, koja bi za posljedicu imala prekid emitiranja programa Radija 101, danas je održana press konferencija na kojoj se predstavnicima medija obratio gospodin Thomas Alexander Thimme, vlasnik Radija 101.

“Napadnuta je glavna nezavisna radijska postaja u Zagrebu. Radio 101 emitira program već 37 godina, a kada se dogodio posljednji ovakav napad, Radio 101 ga je preživio uz pomoć Europske komisije. Tadašnji predsjednik, gospodin Fuele, od Vlade RH zatražio je da ne dozvoli monopol na radijskom tržištu. Tada je Hrvatski sabor donio novi zakon, kojim je onemogućeno da Antena grupa (koja posjeduje pet radijskih postaja na hrvatskom tržištu), preuzme Radio 101.”, – rekao je Thimme. Zahvaljujući tome gospodin Thimme dobio je mogućnost postati vlasnikom Radija 101 i zadržati njegov nezavisni glas. “Hrvatski zakon nalaže da jedan vlasnik može u svom vlasništvu imati 100% jedne radijske postaje i maksimalno 25% druge. No, AEM do sada nije poduzela ništa protiv grupacije koja u svom vlasništvu ima pet radijskih postaja. One imaju istu adresu, isti marketing, istu produkciju vijesti, i tako dalje. To je monopol.”, – naglasio je Thimme.

U svibnju 2021., Vijeće za elektroničke medije odbacilo je zahtjev Radija 101 za koncesiju na frekvenciji 101 MHz kao nevaljan. Druga ponuda Top Radija, dijela Antena grupe, povučena je 13. svibnja te je čitav natječaj odbačen uz zaključak da za koncesiju za 101 MHz nema prihvatljivih ponuda. Ovom odlukom AEM-a će emitiranje Radija 101 prestati dana 31.05.2021., bez dopuštenja da se program emitira do završetka novog natječaja.

Gospodin Thimme traži od Europske komisije da ponovno pomogne nezavisnom hrvatskom glasu, a od Agencije za elektroničke medije dozvolu za privremeno emitiranje do završetka novog natječaja za koncesiju te što skorije raspisivanje istog.

U protivnom, slušatelji bi mogli zauvijek ostati bez kultnog radija koji je kroz 37 godina emitiranja postao jedan od simbola grada Zagreba i odgojio generacije.

http://radio101.hr/

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

RADIO LUXEMBOURG

PIŠE: DARKO BRLEČIĆ Kada želite pravodobnu informaciju, raznoliku glazbu onda prvo upalite radio, jer on …

Odgovori