23 lipnja, 2024 5:45 am

FM RADIO

Klasični FM radio povezuje ljude i  unaprjeđuje njihov život

Piše: Darko Brlečić

Usprkos agresivnim kampanjama koje se vrte oko raznovrsne komunikacije koje nude pametni telefoni, stari dobri FM radio još uvijek na neki način drži svojevrsni primat među ljudima. Kako to u stvarnom životu funkcionira među našim ljudima imao sam prilike se nedavno uvjeriti za vrijeme boravka na relaciji Krapina – Bednja – Varaždin .

Ljetni mjeseci su idealno vrijeme za relaksaciju od svakodnevnih briga, kao i kratkog odmora od uobičajenog posla. Moja relaksacija od svakodnevnog posla se odvijala na relaciji Krapina – Bednja – Varaždin. Višednevni ali kratkotrajni boravci na toj relaciji su mi proširili horizonte, upoznao dosta ljudi, njihove radne običaje, vidio kako OPG-ovci nude širok izbor plodova sa svojih polja a da pritom ne moram  strahovati za zdravlje. Posebno me obradovala konstatacija da većina tih žitelja i dalje koristi FM radio kao medij za slušanje dnevnog programa, omiljenih kolaž-glazbenih emisija, a nadasve važnih obavijesti o unaprjeđenju životnog prostora,  uznapredovaloj   aglomeraciji i dizanju životnog standarda na višu razinu. Ono što me posebno razveselilo je postojanje lokalnih FM radijskih postaja čiji program i njegova prezentacija odskače od mainstream radijskih medija koji redovno distribuiraju šizofrene informacije o tzv. pandemiji i sviraju nekvalitetnu glazbu.

Dobar dio lokalnih FM radijskih postaja izuzetno brzo distribuira informacije o lokalnim događanjima, raznim sajmišnim aktivnostima vezanim uz poljoprivredu i stočarstvo, kao i o potražnji za građevinskim materijalom koji  se koristi u obnovi stambenih objekata i potražnji za infrastrukturnom opremom. Također moram napomenuti da lokalne postaje koriste između ostaloga  velike reklamne panoe za svoju promociju, što u konačnici  nije loše jer slušaoci povezuju ime postaje s njezinom frekvencijom. Lakše se pamti !

 

Mnogobrojna domaćinstva na tom području još uvijek koristi analognu iteraciju FM radijskog uređaja s prikazom brojčane skale i s tiskanim imenima poznatih radijskih stanica. U razgovoru s nekolicinom sam saznao da ti uređaji besprijekorno rade više od 30 godina, dok malo bolje tehnički opremljenija domaćinstva posjeduju stereo receivere s malim zvučnicima kao izvor informacija i zabave. Naravno, antenski sustavi na krovovima kuća podrazumijevaju antene za prihvat svih vrsta radijskih signala. Ovo potonje govori o tehničkoj osviještenosti stanovništva u tim područjima.

Na kraju svega mogu s zadovoljstvom konstatirati da klasični FM radio će još dugo živjeti, bez obzira na razvoj digitalne tehnologije. Njegova trajnost i jednostavnost ga čini nepoderivim, barem za sada…

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Google TV protiv Android TV-a

Što odabrati ? Trenutno na tržištu postoji nekoliko varijanti raznih operativnih sustava za televizore. Slijedi …