13 lipnja, 2024 11:24 pm

Svjetski dan radija 2023

Piše: Darko Brlečić

Tema 12. izdanja Svjetskog dana radija koji će se obilježiti 13. veljače 2023. je “Radio i mir”. Rat, kao antonim za mir, označava oružani sukob između zemalja ili grupa unutar zemlje, ali se može prevesti i u sukob medijskih narativa. Narativ može povećati napetosti ili održati uvjete za mir u određenom kontekstu – na primjer, prevagnuti o grubom ili glatkom vođenju izbora, odbijanju ili integraciji povratnika, porastu ili smirivanju nacionalističkog žara, itd. U izvješćivanju i informiranju, javnosti, radijske postaje oblikuju javno mnijenje i oblikuju narativ koji može utjecati na domaće i međunarodne situacije i procese donošenja odluka. Radio doista može potaknuti sukobe, ali u stvarnosti profesionalni radio ublaži sukobe i/ili napetosti, sprječava njihovu eskalaciju ili dovodi do pomirenja i razgovora o obnovi.  U kontekstu udaljenih ili neposrednih napetosti, relevantni programi i neovisno izvješćivanje vijesti pružaju temelj za održivu demokraciju i dobro upravljanje prikupljanjem dokaza o tome što se događa, informiranjem građana o tome nepristranim i temeljenim na činjenicama, objašnjavanjem što je u pitanju i posredovanjem dijalog između različitih skupina u društvu. “… budući da ratovi počinju u umovima ljudi, u umovima ljudi mora biti izgrađena obrana mira.”  To je razlog zašto podršku neovisnom radiju treba promatrati kao sastavni dio mira i stabilnosti.  Na Svjetski dan radija 2023. UNESCO ističe neovisni radio kao stup za prevenciju sukoba i izgradnju mira.

Iz povijesti usluga koje radio pruža društvu proizlazi da povećanje novinarskih standarda i kapaciteta treba smatrati ulaganjem u mir. Potpora se može pružiti na različite načine: kroz hitno financiranje ili strukturnu pomoć radiju kao sektoru, promicanje odgovarajućeg zakonodavstva i propisa, poticanje radijskog pluralizma i raznolikosti, očuvanje njihove neovisnosti, omogućavanje pristupačnih poreza ili ukupne financijske održivosti, i tako dalje. U suprotnom postoji rizik da se radio namjerno ili nenamjerno upusti u dinamiku sukoba zbog krhke uređivačke politike, lojalnosti određenom vodstvu ili vlasništvu, cenzure, nadzora, autocenzure, antiterorističkih zakona, organiziranog kriminala. Povećanje potpore neovisnom radiju trebalo bi se dogoditi kao priznanje njihove važnosti za mir – i trebalo bi se dogoditi sada.

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Kenwood KR-W8000SCD

Kenwood, proizvođač poznat po pristupačnom HiFi-ju, na tržište donosi svoj novi all-in-one receiver KR-W8000SCD .Iskusniji …