19 svibnja, 2024 3:35 pm

Olympus E-620

Autor: Mladen Popović

Olympus E-620

Olympus E-620

Olympus E-620 spada u red manjih DSLR fotoaparata dostupnih na našem tržištu. Predstavljen pred gotovo godinu dana ovaj 12 megapixelni malac osvojio je mnoge poklonike Four Thirds sustava. Veličina i težina od samo 533g te ugrađena stabilizacija svakako su prednosti koje će osvojiti mnoge korisnike koji žele ući u svijet DSLR-a ali ne pod uvjetom da tegle neku ciglu u torbi. Komplet koji smo dobili na test sadržavao je tijelo, te dva objektiva 14-42mm i 40-150mm. Kako crop factor na Four Thirds sustavu iznosi dva, objektivi pokrivaju raspon od 28 do 300 mm, te su i više nego dovoljni za svakodnevne foto avanture. Obzirom na ugrađenu stabilizaciju u tijelu aparata, objektivi ne dodaju značajno na težini, te cijeli komplet i dalje ostaje dovoljno lagan i kompaktan. Iako nešto kvalitetniji od kit objektiva drugih proizvođača na tržištu Olympus-ovi objektivi ostavljaju dosta plastičan dojam. Mobilni stražnji LCD dijagonale 2.7” koji se zakreće prema potrebama korisnika podsjeća na one sa kamkordera te olakšava fotografiranje iz neobičnih rakursa te u macro fotografiji. Nažalost sa 230.000 pixela taj isti LCD se slabije nosi sa konkurencijom koja je uglavnom mnogobrojnija po tom pitanju, iako manje mobilna.

E-620_olympus

Kako je već rečeno E-620 po veličini spada u red najmanjih DSLR fotoaparata, za neke će to biti prednost i možda prvi razlog za kupovinu, dok za druge Olympus nudi zasebno dobavljiv battery grip koji osim što će produžiti autonomiju nudi i nešto lakše korištenje aparata za one sa nešto većim šakama. Aparat na stražnjoj strani ima popriličan broj tipki za kontrolu i namještanje postavki koje su većinom pozadinski osvijetljene za korištenje u mračnijim uvjetima. Svakako jedna od prednosti ovog aparata je i dual card slot u koji možete ubaciti Compact Flash i XD memorijske kartice.

Olympus E-620 back _MAKNI MI SLIKU iz Fotica

Poput nekih drugih modela unutar kuće i E-620 nudi šest filtera za obradu slike unutar aparata te vam tako može naknadno uštedjeti vrijeme obrade fotografija. Sami filteri primjenjuju se samo na fotografije u JPEG formatu, no možete koristiti opciju snimanja RAW + JPEG, gdje će filteri biti primijenjeni na JPEG format dok vam RAW ostaje nepromijenjen. Dostupni filteri su: Pop art, Soft focus, Pale & light color, Light tone, Grainy film, Pin hole. Korisniku na izbor stoji poprilično mnoštvo, točnije sedam, JPEG rezolucija veličine od 640×480 do 4032×3024 pixela u po četiri razine kvalitete kompresije te RAW nekomprimirani format rezolucije 4032×3024 pixela. Veličina fotografija na disku/kartici je približno 14MB u RAW te oko 8MB u Large JPEG formatu uz odabranu Super fine kvalitetu. Što se tiče brzine okidanja E-620 u High speed modu može uzastopno snimiti pet fotografija pri brzini od 4,1/fps (frame per second) u RAW formatu, te šest uzastopnih fotografija pri brzini od 4,0/fps u JPEG (Large/Fine) formatu. Nakon toga se, zbog manjeg raspoloživog buffera, brzina snimanja smanjuje u slučaju RAW formata na jednu fotografiju u sekundi dok je u slučaju JPEGA nešto veća i iznosi 3,1/fps. Osim već spomenutih filtera koje možemo koristiti za obradu fotografija korisniku su na raspolaganju i standardne opcije za fotografiranje koje uključuju: Night+portrait, Sport, Macro, Landscape, Portrait, Auto mode, Program mode. Za one sa više iskustva na raspolaganju su Aperture i Shutter priority mode u kojima odabirete otvor blende (u prvom) i brzinu zatvarača (u drugom slučaju) dok će se aparat pobrinuti namjestiti ostale postavke za optimalno eksponiranu fotografiju. Osim toga na raspolaganju je i Full manual mode u kojem korisnik ima potpunu kontrolu nad aparatom te nezavisno od automatike sam podešava sve parametre.

 
Na test ustupio:
Olympus d.o.o.
Avenija Većeslava Holjevca 40
10 000 Zagreb
Tel: 4899 000
Cijena kompleta: 5.889,00 kn

Review Overview

Dizajn - 80%
Lakoća korištenja - 70%
Kvaliteta slike - 70%
Karakteristike - 70%
Vrijednost za cijenu - 80%

74%

Ukupna ocjena

Zaključak je da je kvaliteta dobivenih fotografija u skladu sa reputacijom i u rangu sa konkurencijom, osim u slučaju slabijih svjetlosnih uvjeta kada pri podizanju vrijednosti ISO osjetljivosti E-620 posustaje već pri ISO 400. E-620 je dobar izbor za one koji žele nadograditi kvalitetu fotografija dobivenih kompaktnim modelima. U malom i laganom pakiranju dobivate aparat koji svojim DSLR osobinama u vama može pobuditi kreativnost i želju za eksperimentiranjem.

User Rating: 4.75 ( 3 votes)

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Sony ILCE-5100L A5100 E-mount

Autor: Mladen Popović   Sony ILCE-5100L A5100 E-mount Nasljednik posljednjeg iz NEX serije popularnog NEX-5T, …