28 listopada, 2021 12:18 am

Nastavljaju se protesti lokalnih TV postaja u Italiji

 DVB italija Mediaset

Nastavljaju se protesti lokalnih TV postaja u Italiji

Putem svih 144 lokalnih televizija u Italiji se  3. prosinca ove godine počeo emitirati video spot napravljen kao protest vladinoj („neprihvatljivoj“) odluci o prestanku emitiranja lokalnih TV postaja koje svoje programe emitiraju na međunarodno nekoordiniranim kanalima, a koji uzrokuju smetnje u susjednim zemljama. Tom odlukom se „kažnjavaju lokalne televizije“ (komentari pod navodnicima su izvadci iz priopćenja!).

Spot završava sa jasnim zahtjevom “Vlada mora odlučiti da li i dalje želi lokalne televizije“. Video spot je napravilo udruženje Aeranti Corallo. Kratak spot u kojem prezenter dramatičnim glasom, u nekoliko rečenica najavljuje što se događa, možete pogledati na linku http://bit.ly/1vFUMKD.

S obzirom na najnovije izjave zamjenika gl. tajnika MiSE Antonella Giacomellija i s obzirom na činjenicu da se o rokovima gašenja te o povećanju kompenzacijskog fonda razpravljalo i na sjednici Parlamenta Italije 12. studenog ove godine, kada je ministrica za ustavne reforme i odnose s parlamentom (Ministro per le Riforme costituzionali e Rapporti con il Parlamento), Maria Elena Boschi objavila Vladinu namjeru o povećanju kompenzacijskog fonda za lokalne TV postaje te s obzirom da su izmjene „Zakona o stabilnosti“ usvojene 30. studenog ove godine  („legge di Stabilità 2015“) ,

Izvadak iz priopćenja Aeranti:

Ova najnovija inicijativa ima za cilj informirati javnost da će  144 lokalnih televizijskih tvrtki uskoro izgubiti svoje frekvencije na kojima emitira TV programe, svaka sa svojim očitim posljedicama na zapošljavanje svojih djelatnika, a sve zbog navodnih smetnji u susjednim državama i to unatoč činjenici da su im ti kanali (drugih država) 2011. godine dodijeljeni na 20 godina!

Ističe se također da će se taj problem odraziti i na domaću radio industriju, spominju se i nove naknade za emitiranje koje su uvedene krajem rujna ove godine te novim uredbama o LCN brojevima.

Vijest o emitiranju video spota sa opisima situacije su prenijeli gotovi svi portali i novine u Italiji.

Priopćenjem se 3. prosinca ove godine obratilo i udruženje REA. Naime, predstavnici udruženja REA su održali sastanak sa komisijom za promet, poštu i telekomunikacije koja djeluje pri Parlamentu Italije (IX Commissione Trasporti, Poste e Telecomunicazioni della Camera). Tom je prilikom predsjednik udruženja Antonio Diomede predstavio dokument o krizi u kojoj će se naći lokalne TV u Italiji i predstavio moguća „rješenja“ kao odgovor na odluku Vlade. Osvrnuo se i na odluku o LCN brojevima. Diomede je pozvao članove Parlamenta Italije da od Vlade zatraže razgovor o toj temi te da se sprijeći gašenje 76 kanala duž cijele Italije kako bi se izbjegli dugotrajni sudski postupci. U prezentiranom materijalu se navodi podatak o šteti koju će pretrpiti lokalne TV postaje – 2.200 milijuna eura što je mnogostruko više od ponuđenog iznosa odštete od 51 milijun eura.

Predlaže se slijedeće:

  • lokalnim TV postajama dodijeliti najmanje trećinu kanala za korištenje prvenstveno u pograničnim područjima (tzv. Gasparrijev zakon)
  • korištenje nekoordiniranih kanala u zonama „geografski zaštičenim“, odnosno zonama u kojima bi emitirali bez smetnji susjedima,
  • osigurati pravo na emitiranje svim postajama koje su postojale u vrijeme analogne televizije
  • LCN brojeve od 1-9 podijeliti po principu iz „analognog doba“

Ujedno su naglasili da se mogao izbjeći prijelaz sa DVB-T na DVB-T2 te da se postupkom digitalizacije nije podržala domaća radio industrija već da su se ogromnim novcima financirale industrije Japana, Azije, Njemačke i Nizozemske(!)

Razgovaralo se i o digitalnom radiju  i Vladinoj svojevrsnoj „blokadi“ VHF 13 kanala koji je u Italiji namijenjen za DAB, a čime se „koči“ daljnji razvoj digitalnog radija

Dakle, u medijima vlada pravi mali rat, a kaos koji je nastao potpomognutom je velikim medijskim pritiskom lokalnih TV postaja koji mobiliziraju sve svoje snage ne bi li spriječile provođenje zakonskih odredbi u djelo.

Ovih dana se putem medija javnosti obratio i sam, stalno prozivani,  Antonello Giacomelli.

Govorio je  o problemima koje treba riješiti: oslobođenje frekvencijskog spektra i o („kontroverznom“) pitanju plaćanja naknada za korištene DTT spektra. U razgovorima je bio dosta jasan – najprije se mora ispuniti zahtjev ITU-a  koji je više puta osudio ometanje kanala susjednih država Slovenije, Hrvatske, Francuske, Malte, Švicarska i San Marina i tek onda mogu raspravljati o daljnjoj sudbini lokalnih TV postaja.

Napomenuo je da se odluke Vlade mogu mijenjati, no tu je prvenstveno mislio na visinu naknade za DTT spektar koja iznosi 0,55 eura po stanovniku, a ne na „sudbinu“ lokalnih nakladnika. Potvrdio je da će Vlada isplatiti 51 milijun eura za naknadu lokalnim TV postajama. Novac za to je Vlada prenamjenila iz prethodnih dražbi za „prodaju“ frekvencije. Naveo je da se rok primjene zakona, temeljem zadnje izmjene „Zakona o stabilnosti“ („legge di Stabilità 2015“)  o gašenju TV kanala pomiče za kraj travnja ove godine te da će se iznosi naknada isplaćivati nakon tog roka.

Izmjene „Zakona o stabilnosti“ su usvojene na sjednici Parlamenta Italije  30.studenog ove godine

 

 

Linkovi vezani za ovaj info:

http://www.aeranticorallo.it/Appoggio/spot-di-protesta-tv-locali-aeranti-corallo-dicembre-2014.html
http://www.aeranti.it/index.php?option=com_content&view=article&id=6908:trecentomila-spot-delle-imprese-televisive-locali-per-protestare-contro-le-inaccettabili-recenti-scelte-governative-che-penalizzano-fortemente-il-comparto-televisivo-locale&catid=239:anno-2014&Itemid=3
http://www.reasat.eu/comunicato-stampa/
http://www.editoria.tv/notizie-flash/frequenze-e-interferenze-le-tv-locali-realizzano-spot-per-denunciare-problemi-del-settore/
http://www.newslinet.it/notizie/tv-interferenze-internazionali-giacomelli-pronti-a-mix-interventi-per-definire-situazione-im
http://www.eticapa.it/eticapa/?p=3791

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Nizozemska uvodi DVB-T2

Nizozemska vlada planira uvesti DVB-T2 pri startu dozvole koja počinje krajem siječnja 2017. godine. 700 …