2 prosinca, 2023 10:54 am

MQA Pod novom vlasničkom kapom

MQA,  britanska audiotehnološka tvrtka koju je osnovao Bob Stuart(Meridian Audio), ima novog vlasnika u kanadskom Lenbrooku. https://lenbrook.com/

Financijski detalji nisu otkriveni, ali Lenbrook kaže da je preuzeo svu imovinu MQA-e, uključujući dva ključna dijela intelektualnog vlasništva tvrtke – MQA i SCL-6 audio kodeke.

Piše: Darko Brlečić

MQA je dugo problematičnoj poslovnoj situaciji , te se tražilo novo vlasništvo, nakon što je veliki investitor izašao iz tvrtke.

Neki smatraju da kodek MQA nudi mnoge prednosti audiokodeka visoke rezolucije bez gubitaka poput FLAC-a, ali s manjim veličinama datoteka, poboljšanom kvalitetom zvuka i nekim dodatnim značajkama poput mogućnosti vizualne potvrde da je pjesma koju ste slušanje je verzija koju je njen kreator želio da čujete. https://www.mqa.co.uk/how-it-works

Međutim, za razliku od FLAC-a, koji je otvorenog koda i ne plaća naknade, MQA je vlasnički, a svaki subjekt (od usluga striminga  do diskografskih kuća, do proizvođača audio opreme) koji želi koristiti MQA mora platiti licencnu naknadu. Mnoge diskografske kuće i tvrtke za audio opremu su tijekom godina postale nositelji MQA licence, uključujući Lenbrookov vlastiti brend bežičnog zvučnog sustava za cijeli dom, Bluesound.

Tidal ostaje jedina velika uslužna platforma za striming  glazbe koja je svojim pretplatnicima ikada nudila MQA-kodirane zapise, a 2023. Tidal je bio zauzet uvođenjem velikih promjena koje će na kraju dovesti do prelaska cijele zbirke pjesama visoke rezolucije na FLAC. format.

Zapravo, bez podrške Tidala, glazbi stvorenoj korištenjem MQA formata moglo bi postati vrlo teško pristupiti. Lenbrookova značajna ulaganja u MQA podršku u svom Bluesound portfelju proizvoda (smatra se “jednim od najznačajnijih nositelja licence MQA”), u kombinaciji s Tidalovim naporima da smanji svoje oslanjanje na MQA, čine akviziciju nešto poput nužnosti za Lenbrook.

Kontrola imovine MQA-e omogućuje mu očuvanje ili pregovaranje bilo kojeg od više od 120 postojećih ugovora o licenciranju MQA-a, što bi moglo pružiti prijeko potrebnu stabilnost za Lenbrook i širi MQA ekosustav.

Lenbrook je rekao da je njegov primarni cilj u ovoj akviziciji bio osigurati sigurnost za poslovni i tehnički razvoj koji je bio u tijeku prije uprave MQA-a. Jedan od tih razvoja gotovo sigurno je partnerstvo PSB Speakers i MQA u izdavanju prvog seta bežičnih slušalica koje koriste ultraširokopojasni (UWB) umjesto Bluetootha za povezivanje. Da bi ta inicijativa uspjela, PSB zvučnici će se vjerojatno oslanjati na MQA i SCL-6 kodeke. SCL-6 je u početku bio označen kao MQair. Između ostalih navedenih prednosti, može prenositi MQA kodek netaknut putem bežične veze. Konkurentski kodeci, kao što su AAC, aptX i LDAC, to ne mogu učiniti zbog načina na koji komprimiraju zvuk prije prijenosa.

Kako bi se stvari pomaknule s tehničkog stajališta, Lenbrook kaže da zadržava središnju skupinu MQA inženjera, programera te članova prodajnog i marketinškog tima.

Kako stvari stoje,  vjerojatno će jedna od Lenbrookovih prvih misija biti rješavanje problema Tidala. To bi moglo značiti da će Tidal zadržati svoj MQA katalog po smanjenoj cijeni licenciranja. Ili ako se dogovor ne može postići, Lenbrook bi mogao pokušati strukturirati MQA partnerstvo s jednim od Tidalovih konkurenata. Apple Music, Amazon Music i Qobuz svi imaju postojeće biblioteke visoke rezolucije u FLAC-u ili ALAC-u, što ih čini malo vjerojatnim partnerima – osim ako te usluge smatraju da bi se isplatilo stjecanje nekih ili svih Tidalovih MQA-lojalnih pretplatnika.

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

MoFi MasterDeck

Novi MoFi MasterDeck ima potpuno novu dvostruku okretnu ručicu od 10 inča od karbonskih vlakana …