30 svibnja, 2024 5:41 pm

Huawei otkrio EV razvijeno u saradnji s BAIC-om

Huawei Applied sciences (primenjene nauke) su juče predstavile pet opcija autonomne vožnje, zajedno s jednom koja funkcioniše na operativnom sistemu HarmonyOS. Predstavljeni opcionali će biti korišćeni u masovno proizvedenim vozilima koja će biti razvijena zajedničkim snagama sa proizvođačima automobila u kasnijem delu godine, deo su šireg plana Huaweija koji je finansiran iz fonda od jedne milijarde američkih dolara i koji je namenjen radu u oblasti autonomne vožnje i elektromobilnosti, kako bi se odgovorilo na rastuću tražnju na najvećem automobilskom tržištu.

Lansiranju je prethodilo predstavljanje dve varijacije premijum električnog automobila Arcfox Alpha S, koji je plod zajedničkog razvoja jednog od preduzeća iz sasatva Huawei grupe (Clever Automotive Options) i državne BAiC grupe

Svaka varijacija dodatno koristi HarmonyOS, debitujući tako u automobilu koji je praktični nastavak razvojnog procesa proizvođača telefona Huaweija. Ova kompanija se bavi razvojem operativnog sistema HarmonyOS nakon što su američke vlasti uvele sankcije kineskoj strani, uz obrazloženje da su pretnja po nacionalnu bezbednost. Nedavno je uprava Huaweija sa sedištem u Šenženu izjavila da je odluka Vašingtona uticala na razvoju njihov firme i da je u velikoj meri dopinela globalnoj nestašici poluprovodnika.

“Uspostavili smo intenzivnu saradnju sa okod 200 proizvođača automobila i poslovnih partnera,” rekao je juče Vang Jun, predsednik pomenute poslovne jedinice unutar firme Huawei. Vang predvodi tim od pet hiljada visoko kvalifikovanih ljudi od kojih je 40% specijalizovano u primenjenim naukama iz oblasti autonomne vožnje.

Huawei će osmisliti i ponuditi razne opcije, ali neće samostalno proizvoditi vozilo, kao što to namerava da čini Xiaomi. “Ako budemo dobri u razvoju komponenti, zašto bismo morali da radimo i sama vozila?” retorički je upitao Vang, dodajući da se profit nikako ne krije u sklapanju automobila.

To što je kineska kompanija odvojila čak milijardu dolara za finansiranje razvoja tehnologije autonomne vožnje otkriva njihovu percepciju da će najlukrativniji posao naredne decenije biti upravo u tom segmetnu. Pametne opcije koje će nuditi Huawei se zasnivaju na povezanosti kompjuterske i komunikacione strukture koja u vozilu kontroliše vožnju, povezujući pogonski sklop s putnicima i multimedijalnim sistemom namenjenom zabavi.

Na primer, pametan kokpit HI čiji je rad utemeljen na operativnom sistemu HarmonyOS je u stanju da transformiše prednje vetrobransko staklo u ekran visoke rezolucije koji po dijagonali poseduje 70 inča, dozvoljavajući putnicima da prate pokretne slike preko njega, igraju se video igricama ili drže video konferencije putem istog. Funkcioniše nalik ekosistemu pametnog telefona koji dozvoljava svom korisniku da odabere omiljene aplikacije.

Bilteni koje izdaje Huawei su obelodanjeni u osvit Salona automobila u Šangaju koji se jutros ranije otvorio za novinare, dok će publika biti puštena u kasnijem delu nedelje. Očekuje se prisustvo svih lokalnih i većine domaćih proizvođača automobila jer tražnja u Kini naprosto cveta, što najviše važi upravo za električne automobile.

Tražnju su tokom prošle godine najviše hranile američka firma Tesla i kineska Nio, pa je ukupno tada isporučeno 1,37 miliona vozila iz tog segmenta, što je 11% tržišnog učešća. Rast tražnje za vozilima iz EV segmenta se dogodio uprkos padu prodaje za 1,9% na tržištu automobila Kine za prošlu godinu.

“Ukupno je 30 miliona automobila u opticaju na kineskom tržištu trenutno,” rekao je Ksu Žijun, rotirajući predsednik kompanije Huawei na kraju susreta s novinarima .

“Čak i da ne proširimo naš uticaj van granica Kine, imamo samoodrživu situaciju, s obzirom na rast tražnje za vozilima na domaćem tržištu, gde je tipski prihod po jednom prodatom vozilu ekvivalent iznosa od 1.533 američkih dolara,” pričao je Ksu. “Ipak, nema sumnje da je Huawei globalna kompanija i nikako se nećemo pomiriti s tim da možemo da radimo samo u lokalnim okvirima.”

Agencija za analizu tržišta Canalys je u februaru predvidela da će prodaja električnih vozila na kineskom govornom području porasti za 51% tokom ove godine.  “Međutim, s Teslom koja uvećava svoju gamu u Kini, biće iznurujuće za ostale rivale da ugrabe svoj deo premijum kolača na tržištu,” izjavila je potpredsednik Sendi Ficpatrik tokom predstavljanja. “S tim na umu, neki kineski proizvođači automobila već rade na razvojnim alternativama u različitim delovima sveta, posebno Evropi.”

Osnovna i prestižna varijatna čisto električnog krosovera Arcfox Alpha S može označiti početak masovne proizvodnje sistema autonomne vožnje koji je razvio Huawei. Radi uz pomoć lidara, koji je ključan u svetu samovozećih autombila. Glasnogovornik kompanije Huawei je izjavio da bi ti automobili mogli dostići nivo 3 autonomne vožnje, na skali do petog nivoa.

Noviteti nose cenovne nalepnice od 388.900 juana do 429.900 juana (od 50 do 55 hiljada evra) i nosiće brend Huawei. Autonomija vozila dostiže 708 kilometar, uz navođenje da se Tesla Model Y može dobiti s dometom od 594 kilometara, i za cenu koja je 10% niža od jeftinijeg krosovera iz upravo predstavljenog dueta.

Huawei već ima kontakte i u poziciji je da se uortači, mimo BAIC Motor grupe, sa još druga dva državno kontrolisana preduzeća iz Kine. To su Chongqing Changan Vehicle i GAC grupa.

https://autorepublika.com/

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Za ISRO Mjesec nije dovoljan.

ISRO ima još hrpu misija do 2023., a sve su uzbudljivije od sljedećih. Od lansiranja …