3 prosinca, 2022 6:17 am

Eutelsat i širokopojasni sustavi za brzi pristup internetu

Slika1

Eutelsat i širokopojasni sustavi za brzi pristup internetu

Eutelsat Communications je holding kompanija vodećeg europskog satelitskog operatera Eutelsat, jednog od tri najveća svjetska operatera, sa 27 geostacionarnih satelita u orbiti u području fiksne satelitske službe, prvenstveno namijenjenih za potrebe radiotelevizije i novih širokopojasnih sustava.

Tamo gdje svemir, telekomunikacije i audiovizualni sustavi konvergiraju Eutelsat je u središtu novih izazova s kojima se suočava digitalno društvo, privreda i digitalno tržište osobito zbog sposobnosti osiguranja širokopojasne potrebe i sustava raspoloživih za trenutni pristup informacijama ljudima diljem svijeta.

Milijuni domaćinstava već koriste ove usluge, ponekad čak da i ne znaju da su pristupili informacijama i televizijskim programima na globalnoj razini. Tijekom više od 10 godina, broj televizijskih kanala emitiranih preko satelita Eutelsat se povećao osam puta, od samo 400 do preko 3300. Tu spada i 1100 radio stanica aktiviranih tijekom prošle godine. Preko 1000 TV kanala emitira se sa prestižne orbitalne pozicije Hot Bird, a prima ih preko 123 milijuna domaćinstava u širokom euro-mediteranskom području.

Zbog velikog obujma usluga međusobne povezanosti i zaštite mreža i emitiranih podataka, Eutelsat je postao osnovni izvor visokih performansi i fleksibilnosti za telekomunikacijske operatere i kompanije u više od 150 država.

Preko 850 profesionalnih mreža za prijenos podataka u više od 70 zemalja svijeta svoje servise ostvaruju putem ove organizacije.

Zajedno sa zemaljski realiziranim sustavima, Eutelsat pomaže u povećavanju mogućnosti i za domaćinstva koja se nalaze van dometa zemaljskih mreža i u poboljšanju dostupnosti Interneta, trenutno ostvarujući mješovite satelitsko-zemaljske sustave i veze.

Schema_Tooway

Svjedoci smo činjenice da se telekomunikacijske tehnologije užurbano kreću prema digitalnoj eri u svim područjima: osobito u okviru širokopojasnih sustava, videa u domaćinstvima, kao i 3G prenosivoj opremi. Sateliti su najbolje sredstvo u pogledu distribucije video sadržaja do fiksnih ili mobilnih ekrana svih veličina.

Nedavno je Skylogic, Eutelsatova kćer kompanija iz Torina, preuzeo sve ICT poslove u okviru matične kompanije sa sjedištem u Parizu: za profesionalne potrebe  B2B kao i B2C – širokotržišne individualne potrebe, za korisnike koji nisu obuhvaćeni ADSL sustavima ili drugim Internet priključnim putevima sa vrlo ambicioznim planom za 2010. godinu.

Pokraj osnovne djelatnosti namijenjene radiodifuziji, sateliti organizacije Eutelsat ujedno zadovoljavaju potrebe za brzim pristupom Internetu, širokopojasnim sustavima, zatvorenim mrežama za razmjenu svih vrsta podataka, GSM povezivanju u nepristupačnim područjima, na otvorenom moru, u avionima, kao i servisu za pozicioniranje posredstvom svoje podružnice Skylogic iz Torina sa dva teleporta SkyPark i Mediteraneo na jugu Italije i jednim u Francuskoj.

Sve značajnija primjena ovih satelitskih sustava je i za potrebe novih e-Servisa (e-Governement, e-Democraty, e-Security i sl.) što je već uobičajena praksa u razvijenim zemljama: Njemačkoj, Francuskoj, Sjevernoj Italiji, odnedavno u Španjolskoj, Grčkoj, ali i Bugarskoj, Albaniji i u prostranim afričkim i azijskim zemljama u razvoju.

D-Star Network_1

Sistem D-Star je dvosmjerni zvjezdasti širokopojasni satelitski sustav za prijenos svih vrsta podataka za profesionalne potrebe malih i srednjih poduzeća, humanitarnih organizacija, raznih agencija civilnog društva, za potrebe lokalne i regionalne administracije koje nisu obuhvaćene postojećim zemaljskim sustavima. Ovaj sustav osigurava realizaciju svih multimedijskih potreba, za višestruko korištenje i prijenos svih vrsta podataka.

Sustav osigurava:

  • Realizaciju privatnih korporacijskih mreža
  • Brzi Internet
  • Prijenos i distribuciju svih vrsta video signala
  • Telekonferencije
  • Teleobrazovanje i dr.

D-Star sustav može zadovoljiti potrebe više nezavisnih zvjezdastih mreža, istovremenim posredstvom jednostavnih, udaljenih V-SAT primopredajnih terminala (RCST) čijim radom upravlja jedinstvena, centralna HUB zemaljska stanica, osiguravajući na taj način višestruk-istovremeni rad za pojedine sudionike u prometu.

Sa 1.7 milijuna VSAT terminala širom svijeta, satelitsko širokopojasno tržište uslužuje poduzeća, državne službe i potrošače u područjima gdje su optimalno i ponekad jedino rešenje za pristup mrežama sa velikim brzinama. Usluge Eutelsata kao Internet Providera osiguravaju rješenja za fizička i pravna lica tržišta u Istočnoj i Zapadnoj Europi, na Srednjem Istoku i u Africi, Aziji i na američkom kontinentu. Ponuda protoka podataka velikih brzina osigurava dostupnost usluga po vrlo konkurentnim cijenama.

Tijekom 2007. Eutelsat je uveo specijalni novitet: “Tooway” dvosmjernu interaktivnu opremu u području širokopojasnih servisa za brze Internet komunikacije, za individualne potrebe najšireg tržišta u malim urbanim i udaljenim naseljima, gdje ne postoji odgovarajuća zemaljska infrastruktura – B2C primjenom centralizirane hub stanice locirane u Torinu.

Ova oprema je u potpunosti komplementarna sa postojećom ADSL opremom, po kapacitetu, cijeni i brzini i omogućuje korištenje novih ICT tehnologija u nepristupačnim mjestima, premošćujući na taj način “digitalni jaz” i u ovim područjima.

Očekuje se da će ovi uređaji naći svoju primjenu i mjesto šest milijuna domaćinstava zapadne Europe i preko osam milijuna u istočnoj Europi. U ovom trenutku servis se ostvaruje putem satelita EUROBIRD 3 i Hot Bird u frekvencijskim opsezima 14/11 GHz i 30/20 GHz, sa odgovarajućim pokrivanjima.

Sredinom godine očekuje se lansiranje KASAT, revolucionarnog satelita koji će, za potrebe Skylogic-a, ostvarivati prijenos multimedijalnih podataka. Satelit će imati saćasto euro-mediteransko pokrivanje, aproksimirajući sadašnje regionalne snopove sa 80 saćastih snopova, koji pospješuju višestruko korištenje istog frekvencijskog opsega i značajno povećavaju emisionu snagu unutar snopa, za širokopojasne Internet servise putem satelita sa velikim bitskim brzinama. Namijenjen je za individualne potrebe, po principu B2C, primjenjujući DOCSIS protokol.

Korisnici ovog sustava su individualna domaćinstva opremljena malim paraboličnim antenama presjeka 68 cm, vanjskom primopredajnom opremom na anteni i terminalnim uređajem koji se nalazi u stanu, kako je to prikazano na slici. Korisnici će imati dvosmjeran brzi pristup Internetu sa nevjerojatnim protokom od 1/10 Gb/s i sa ukupno 10 zemaljskih gateway-a.

Tihomir Divjak
Tihomir Divjak

Detaljnije informacije možete naći na sajtu ( www.eutelsat.com i www.skylogic.com ) ili dobiti od Tihomira Divjaka, predstavnika Eutelsata i Skylogica za regiju jugo-istočne Europe.

Sat-Multimedia br.33

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

LG-ev napredni infotainment

Piše: Darko Brlečić Najnoviji premium infotainment sustav (IVI) kompanije LG Electronics (LG) bit će središnja …