15 lipnja, 2024 10:24 pm

Epson EH-TW7200 projektor

Autor: Darko Brlečić

DSC_0859

Kućna kino projekcija

U vrijeme kada su trgovine elektroničkom robom ispunjene 3D/4K televizorima i kada svako malo u tiskovinama ili na portalima osvane pokoja oskudna recenzija istih, pisati o Full HD/3D projektoru za kućno kino djeluje poput kušanja raritetnog egzotičnog bilja. Da bude tako, pobrinuo se urednik ovog renomiranog portala, usred velikih vrućina on se dosjetio da bi bilo poželjno poigrati se projektorom za kućnu uporabu. Stvar još više dobiva na težini u pravom smislu te riječi kada sam u auto morao utovariti veliku kutiju s natpisom EPSON EH-TW7200.

EPSON EH-TW7200         

DSC_0860Ovdje spomenuti model spada u gornju kategoriju projektora za kućnu upotrebu unutar Epson game. Uređaj je sam po sebi prilično masivan ali bez oštrih bridova, više liči na kakvu maketu svemirske letjelice negoli na uređaj za kućnu kino projekciju. Središnjim djelom prednje plohe dominira veliki otvor unutar kojega je smještena optika projektora, to izgleda poput Polifemovog oka iz grčke mitologije, dok je stražnja strana opremljena nenapadno s dva digitalna priključka(HDMI1,HDMI2) i tri analogna video priključka(RGB, Kompozitni video i WGA), po mojem mišljenju sasvim dosta. Tipke za podešenje projektora nalaze se desne strane kao i na pokrovu uređaja. U paketu s projektorom dolaze daljinski upravljač i 3D naočale. Da dobro ste pročitali, 3D naočale i to aktivni model naočala uz koje dolazi USB kabel za punjenje.

3LCD

DSC_0871Epson u svojim projektorima koristi 3LCD tehnologiju prikaza. Davne 1980-godine Epson se pridružio grupaciji- 3LCD- sa svrhom razvoja i unapređenja te tehnologije. 3LCD čip funkcionira tako da se svjetlost koja dolazi iz lampe cijepa u tri primarne boje: crvenu, zelenu i plavu. Prolaskom kroz posebno parabolično ogledalo dolazi do okupljanja. Svako parabolično ogledalo propušta određene boje po valnoj duljini a time je svaka boja usmjerena prema vlastitom LCD panelu. Tri LCD monitora se ponašaju kao elementi koji primaju elektronički signal za kreiranje slike koja se treba projicirati. Zbog svega navedenog razina svjetla na svakom pikselu za primarnu boju može se vrlo precizno kontrolirati što je neophodno za generiranje glatkog prijelaza slike. Također je bitno za napomenuti da nakon što se svaka boja odnosno njena svjetlost filtrira kroz vlastiti LCD panel dolazi do rekombinacije u paraboličnu prizmu koja čini konačnu sliku koja se ogleda u izlasku kroz objektiv projektora.

Uvjeti za projekciju

U odnosu na moderne ravne televizore, projektor pruža vjerojatno najbolji doživljaj kućnog kina. Današnji modeli projektora poput testiranog modela su jednostavni za uporabu, podešenja nisu komplicirana a njihova kompaktnost je dostatna za smještaj na bilo koju plohu. Da bi mogli uživati u vrhunskoj kino projekciji osim projektora nužna stavka za vrhunsku sliku je projekcijsko platno. Projekcijska platna dolaze u različitim dimenzijama i izvedbama: tako između ostaloga postoje samostojeća platna, platno s mogućnošću fiksiranja na zid i motorizirana platna koja se mogu montirati na strop. Ovisno o mogućnostima i financijama nužno je odabrati adekvatno platno. Dobro odabrano platno može pružiti oštriju i kompaktniju moguću sliku. Ukoliko ne postoje mogućnosti da u prostoru smjestite projekcijsko platno, za tu svrhu će poslužiti zidna ploha koja po mogućnosti treba biti bijele boje, lagano zaglađena bez sjajnih rubova.

DSC_0861Također je jedan od bitnih uvjeta za kvalitetnu video projekciju j posjedovanje video kabela i video uređaja. Na našem tržištu postoji zaista velika lepeza video kabela, ali samo mali postotak njih može zadovoljiti propisane standarde, zato obratite pozornost na renomirane proizvođače i certificirane proizvode, jer najjeftinija kupovina na kraju ispadne najskuplja kupovina.

Da bi projektor bio adekvatno “nahranjen” potrebno je posjedovati primjeren video uređaj. Danas su to univerzalni blu-ray reproduktori koji čitaju sve vrste formata, posjeduju video procesore za poboljšanje slike, mrežnu karticu za sve popularniji streaming internetskog videa kao i USB sučelje za reprodukcija s vanjskih čvrstih diskova. Također i tu ne treba škrtariti jer se takvi uređaji kupuju za rad na duži period.

Kino projekcija

Kada se projektor izvadi iz kutije djeluje vrlo moćno, a uz malo strpljenja i podešenja i njegove performanse također djeluju vrlo moćno. Uz današnju prisutnost velikih brojaka koje označavaju razlučivost, Full HD rezolucija od 1920×1080 s deklariranim kontrastom od 120,000:1 mi je djelovala vrlo suvereno, dojmljivo u svakom pogledu. Za ovu priliku sam odabrao tri različita filmska žanra snimljena s tri različita standarda.

DSC_0924Full Metal Jacket (Stanley Kubrick) – možda ponajbolja ratna drama ikada snimljena o ratu u Vijetnamu. Priča se vrti oko brutalne preobrazbe običnih ljudi u krvožedne ubojice koji trebaju braniti američke interese na azijskom tlu. Prvobitna izvedba je snimljena u analognom štihu i pohranjena na DVD formatu da bi dolaskom novog digitalnog standarda ista ta izvedba dobila novo ruho u obliku Blu ray formata. Pretvorba je odlično odrađena. Prikaz lika nemilosrdnog narednika Hartmana je toliko uvjerljiva da sam u jednom trenutku stekao dojam njegova prisustva u sobi. Boje su bogate i postojane.

DSC_0910Sherlock Holmes (Guy Ritchie) – vjerojatno najintrigantnija priča o jednom pomalo osebujnom detektivu Holmesu i njegovom vjernom pratitelju Dr. Watsonu ikada ispričana preko filmske vrpce. Film je snimljen 2009 godine, baš za vrijeme etabliranja nove digitalne tehnologije koja će kasnije diktirati video trendove(Blu ray, Full HD Video, 2K Cinema Mode…). Verbalno-tehnička borba između Sherlocka Holmesa i Lorda Henrya Balckwooda prikazana je možda s najviše dinamičkih skokova unutar paleta tamnih boja (smeđa, siva, tamno zelenih…). Boje su bogate, žive i nadasve prirodne. Prikaz pokreta objekata u nešto tamnijim scenama prolazi sasvim glatko, jedina manja zamjerka ide na račun dubine crne boje, no to nije uvijek presudno za puni filmski užitak.

Slika ima svoju dubinu i širinu, izostanak tzv. rainbow efekta je samo upotpunio pozitivan dojam. Dijagonala od cca 2 metra gledana s distance od cca nepuna 4 metra bila je dostatna za pravi filmski užitak, i to bez napora za ljudski očni sustav.

The Godfather (Francis Ford Coppola ) – kultno remek-djelo filmske umjetnosti odrađeno pod palicom F.F.Coppole je zapravo slojevita priča o obitelji koja pokušava pomiriti svoju mafijašku prošlost s početkom rada na legalnim poslovima. Galerija likova predvođena Marlonom Brandom (Vito Corleone) utjelovila je specifičnu talijansku obitelj i njihov život u Americi tijekom 1940-tih i 50-tih godina 20-tog stoljeća. Iako je film snimljen davne 1972 godine u sasvim drugačijim tehnološkim uvjetima, guštanje u gledanju na velikom platnu nije izostalo. Ovdje je Epson gospodar situacije u svakom pogledu, slika je bogata detaljima i jasna uz svjetlinu od (2.000 lumena), zrnatost je jedva primjetna, dok ljudski pokreti imaju svoju mekoću i fluidnost. Kontrastiranje je na visokoj razini i teško da bi se tome moglo nešto posebno zamjeriti, zapravo razloga za to nema.

DSC_0872

Tehničke specifikacije:

 • Projekcijski sustav: 3LCD
 • Snop svjetla u boji:   2.000 lumena
 • Snop bijele svjetlosti: 2.000 lumena
 • Razlučivost: Full HD 1080p, 1920×1080, 3D
 • Kontrast: 120.000: 1
 • Format slike : 16:9
 • Lampa: 4000 h (normal mode), 5000 h (eco mode)
 • Veličina projekcije: 30 inča – 300 inča
 • Priključci: HDMIx2, Komponentnix1,kompozitnix1, S-videox1
 • Dimenzije: 466x395x158mm (širina x dubina x visina)
 • Masa: 8.4 kg

Prosječna maloprodajna cijena : 16.000,00 kn

Ustupio:

 • Epson Hrvatska
 • 10000 Zagreb
 • www.epson.hr

Ukupan dojam

Dizajn - 9.5
Mogućnosti - 9
Uloženo/dobiveno - 9.5
Kvaliteta slike - 9.5
Kvaliteta izrade - 9.5

9.4

Ocjena

Epson EH-TW7200 je produkt firme koja je svoje uspjehe stekla na području računalnih štampača i dodatne opreme, a nešto kasnije i na polju lakih prijenosnih prezentacijskih projektora. Zadnjih nekoliko godina Epson se polako ali sigurno pozicionira na tržištu projektora za kućnu zabavu. Tu je veoma žestoka konkurencija, ali po pokazanim rezultatima - Epson se ne mora bojati za svoje mjesto pod "suncem" ! Moj generalni dojam je da za cijenu od 16.000 kuna dobivate vrhunski projektor za gledanje filmova svih žanrova, prikaz 2D zapisa je nenadmašiv za ravne televizore, jer ovdje nema dodatnog procesiranja i peglanja slike (100,200 ili 400Hz-a) nego sve prolazi iznimno glatko. Naravno da je za očekivati da uz takav uređaj nužno postojanje adekvatne tehničke podrške u obliku kvalitetnijeg univerzalnog blu-ray reproduktora, boljeg HDMI kabela i naravno kvalitetnog projekcijskog platna. Držim da na tome ne treba štedjeti, jer u protivnom ništa neće biti kako treba. Za ljubitelje 3D prikaza ovdje je prisutna aktivna varijanta koje je malo napornija za gledanje u odnosu na pasivnu varijantu, ali je prikaz slike na nešto višoj razini. Testirani model možda nije savršen u pojedinim segmentima, ali zato nudi odličan omjer uloženo/dobiveno. Tko želi apsolutnu kvalitetu u svakom segmentu može obratiti pažnju na model EH-TW9200 ali to je viša financijska sfera. Model EH-TW7200 zaslužuje vašu pažnju, topla preporuka...

User Rating: 4.53 ( 4 votes)

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

PANASONIC TX-58HX830E

POVOLJAN VELIKI TELEVIZOR Autor: Darko Brlečić Početkom ove godine Panasonic je predstavio tri nove serije …