3 ožujka, 2024 10:55 pm

Dva tjedna do akcije Branka Šubića “Za branitelje od Vukovara do Petrinje u 5 etapa”

Za trening po paklenoj vrućini prehodao od Petrinje do zagrebačkog Jaruna

Manje od dva tjedna su preostala do akcije za koju se Petrinjac Branko Šubić priprema gotovo godinu dana. Akcije povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja u kojoj će u pet dana prehodati 250 km koliko iznosi udaljenost od Vukovara do Petrinje. U prosjeku je to 50 km dnevno, što uz vremenske uvjete koji će vjerojatno vladati od 1. do 5. kolovoza nije nimalo lagan zalogaj niti za vrhunski pripremljene maratonce, a kamoli za 55-godišnjaka koji se hodanjem na daljinu bavi tek nešto dulje od godinu dana.

– Izazov je veliki, ne samo zbog umora koji će se akumulirati u pet uzastopnih hodačkih ultramaratona, već i zbog ekstremne vrućine i sparine koja se očekuje u tim danima – kaže Šubić.

Proteklog vikenda odradio je posljednji dužinski trening prehodavši 49 km od Kutine do Petrinje, za što mu je trebalo 7 i pol sati.

– To je ujedno posljednja etapa u mojoj akciji, a želio sam utvrditi kojim tempom moram hodati da bih ostvario planirano vrijeme dolaska u Petrinju. U posljednja 2-3 kilometra me je oprala kiša tako da sam iskusio sve vremenske uvjete.

Vikend prije toga se zaputio iz Petrinje sve do zagrebačkog jezera Jarun prehodavši 57,4 km za 9 sati i 55 minuta. Iako mu to nije bila najduža prehodana dionica, jer početkom travnja je prešao 60,35 km za 9 sati i 17 minuta, vremenski je bila najdulja. O zahtjevnosti tog treninga govori i podatak o čak 3.180 utrošenih kalorija.

– To je bilo zbog iznimno teških vremenskih uvjeta, te je subote bilo pakleno vruće i sparno vrijeme. U jednom trenutku sam mislio i odustati, ali ipak sam smogao snage odraditi zacrtanu dionicu do kraja. S obzirom da će me takvi uvjeti vjerojatno čekati u svih pet dana hodanja od Vukovara do Petrinje, morao sam to iskušati. Trenutak kada sam uskočio u Jarun i osvježio se bio mi je jedan od ljepših u životu.

Fascinantno zvuči podatak da je od travnja prošle godine od kada bilježi svoje aktivnosti Šubić prehodao 3.670 km, odnosno prosječno je svakog dana prešao 9 km. Pri tome je potrošio ukupno 808.000 kalorija.

O vrijednosti ove akcija govori podatak da se odvija pod pokroviteljstvom predsjednice države Kolinde Grabar-Kitarović te Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu s Tomom Medvedom. No, najveću podršku pružio je gradonačelnik Petrinje i saborski zastupnik Darinko Dumbović koji se već nakon prvog razgovora sa Šubićem oduševio njegovom idejom.

Gradonačelnik je moju akciju odmah uvrstio u službeni program proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, kao i Dana oslobođenja Petrinje koji se slavi 6. kolovoza. Veseli me što su osim službenih institucija akciju podržale i brojne tvrtke poput Toyote koja mi je donirala automobil za potrebe akcije, zatim Profine Croatia, Kömmerling, Brodić promet, Golden Darts, Rotus Novosel, Uriho, Šašek A.a., Pizzeria Klobuk, Caffe bar Shpitza, FS Malović i Admiral – zaključio je Šubić.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Za ISRO Mjesec nije dovoljan.

ISRO ima još hrpu misija do 2023., a sve su uzbudljivije od sljedećih. Od lansiranja …