srpanj 15, 2020 8:04 pm

Canon razvija slikovne uređaje sljedeće generacije da bi proširio mogućnosti vizualnog izražavanja

Canon DP-V2410

Canon Europe, vodeći dobavljač slikovnih rješenja, objavio je da njegova tvrtka-vlasnik, Canon Inc., razvija 8K kameru u sustavu Cinema EOS System kao i referentni 8K monitor za profesionalnu upotrebu koji će podržavati produkciju 8K videosadržaja sljedeće generacije. Tvrtka razvija i SLR fotoaparat opremljen CMOS senzorom koji će sadržavati otprilike 120 milijuna efektivnih piksela. Kroz slikovne tehnologije u vlasništvu tvrtke, Canon nudi uređaje za bilježenje i obradu slika i videa koji će pridonijeti razvoju slikovne kulture.

Kao vodeća tvrtka na području slikovne tehnologije, Canon se bavi istraživanjem i razvojem uređaja namijenjenih filmskoj i videoprodukciji s ciljem proširivanja granica vizualnog izražavanja. Daljnjim poboljšanjima 8K kamere iz sustava Cinema EOS System i referentnih 8K monitora za profesionalnu upotrebu koji su trenutno u razvoju Canon želi pridonijeti glatkom procesu produkcije, omogućujući ne samo ulaz/izlaz 8K videosadržaja, nego i procese kao što su konverzija sadržaja iz 8K u 4K kao i 4K obrezivanje (cropping).

8K kamera iz sustava Cinema EOS System, koja je trenutno u razvoju, bit će opremljena Canonovim CMOS senzorom ekvivalentnim Super 35-milimetarskom filmu, koji ostvaruje slikovne performanse visoke razlučivosti od 8192 x 4320 točaka (otprilike 35,39 milijuna efektivnih piksela) čak i pri brzini od 60 slika po sekundi uz 13 točaka[i] dinamičkog raspona i bogato izražajni široki gamut boja. Pored toga, kamera će podržavati različite stilove snimanja i sredstva vizualnog izražavanja zahvaljujući kompaktnom kućištu koje omogućuje izuzetnu pokretljivost i dizajnu koji pruža velike operativne mogućnosti, uz EF priključak koji pruža kompatibilnost s Canonovom bogatom ponudom zamjenjivih EF objektiva[ii].

Koristeći Canonovu tehnologiju obrade slike, referentni 8K monitor ultravisoke razlučivosti koji je trenutno u razvoju nudit će visoku svjetlinu, visok kontrast (visok dinamički raspon) i širok gamut boja. Uz gustoću piksela veću od 300 točaka po inču, što je razina koja se približava granicama vidljivosti ljudskog oka, monitor će omogućiti ultrarealističan prikaz slike, uključujući reprodukciju suptilnih promjena u osvjetljenju koja do sada nije bila moguća. Kada se koristi zajedno s 8K kamerom iz sustava Cinema EOS System, monitor će moći prenijeti istinski impresivnu razinu vizualnog izražaja.

Uz razlučivost od otprilike 120 efektivnih megapiksela, SLR fotoaparat koji je trenutno u razvoju koristit će CMOS senzor visoke gustoće piksela koji je razvijen u Canonu u sklopu postojeće platforme serije EOS, što će omogućiti kompatibilnost s tvrtkinom širokom ponudom zamjenjivih EF objektiva[iii]. Slike visoke razlučivosti koje će fotoaparat moći bilježiti reproducirat će trodimenzionalnu teksturu, osjećaj i prisutnost objekata, prikazujući ih onakvima kakvi zaista i jesu. Kamera će ponuditi razlučivost koja je više nego dovoljna za tisak uvećanih dimenzija, istovremeno omogućujući da se slike režu bez žrtvovanja razlučivosti i jasnoće.

[i] Točka je jedinica mjere koja se koristi za izražavanje dinamičkog raspona, a odnosi se na razliku između najsvjetlijih i najtamnijih područja slike koja se mogu istovremeno zabilježiti.

[ii] Od 96 objektiva iz serije EF, 78 modela (60 EF objektiva i 18 objektiva EF Cinema) bit će kompatibilno s 8K kamerom koja je u razvoju.

[iii] Od 96 objektiva iz serije EF, 60 modela bit će kompatibilno sa SLR fotoaparatom koji je u razvoju.

 

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Canon predstavlja novi DSLR EOS 1300D

Canon je predstavio novi EOS DSLR s početka ponude – EOS 1300D. Ovaj je model …