24 srpnja, 2024 2:22 am

Nova generacija LUMIX GH6

Nova generacija Lumix foto aparata

Piše: Darko Brlečić

 Panasonic s ponosom predstavlja novi LUMIX  GH6 – najnoviji model s vrha ponude fotoaparata bez zrcala LUMIX utemeljenih na standardu sustava Micro Four Thirds.

Godine 2009. Panasonic je predstavio DMC-GH1 kao prvi model iz serije LUMIX GH s hibridnim konceptom fotografiranja / snimanja videozapisa. Otad se serija GH razvila dodavanjem inovativnih značajki koje su korisnici tražili, a sada je zahvaljujući svojim radnim svojstvima, prenosivosti i robusnom dizajnu postala omiljena kod tvoraca širom svijeta i njihov alat izbora. LUMIX GH6 najnoviji je dodatak toj seriji, koji ponovno ruši granice mogućnosti fotoaparatâ bez zrcala.

Novi LUMIX GH6 to nastavlja nudeći prvi put u seriji LUMIX mogućnost internog snimanja videozapisa 5,7K 30p dostupno u formatima ProRes 422 HQ i ProRes 422 kako bi ponudio nelinearno uređivanje bez transkodiranja.

Uz 4:3 načine rada 5,7K 4:2:0 10 bita 60p/50p i 5,8K 30p/25p/24p (4.4K 60p) 4:2:0 10 bita anamorfički, LUMIX GH6 nudi veće razlučivosti i veće brzine prikaza nego ikad prije i nudi najnovije dosege u visokoj kvaliteti slike, svestranosti i rasponu potrebnima za film, televiziju i sve druge vrste videoprodukcije.

LUMIX GH6 omogućuje i 4:2:2 10-bitno Cinema 4K 60p interno snimanje kao i istovremen izlaz u 4:2:2 10-bitnoj Cinema 4K 60p razlučivosti preko HDMI-ja.

Dostupno je 4:2:0 10-bitno 4K 120p (ekvivalentno 5x usporenom prikazu 4:2:2 10-bitno FHD 240p HFR (High Frame Rate) snimanje videozapisa sa zvukom kako bi se omogućili kreativni postupci poput uređivanja brzine. FHD-ovih maksimalnih 300 sličica/s (ekvivalentno 12,5x usporenom prikazu.

VFR (Variable Frame Rate) omogućuje dinamično kretanje subjekata. Pregrijavanje može biti ogroman problem u kontinuiranom snimanju videozapisa, posebno uz veće razlučivosti i broj sličica, no LUMIX GH6 postiže neograničeno vrijeme snimanja videozapisa u svim načinima rada

optimiziranjem putanje disipacije topline putem mehanizma s ventilatorom i prisilnim hlađenjem. Vrijeme snimanja ovisi o kapacitetu baterije i mediju na koji se snima.

 

Panasonicova posvećenost stalnom poboljšanju

Panasonic nastavlja sa svojom posvećenosti stalnom poboljšanju linije LUMIX kroz ažuriranja programske podrške kojima se unaprjeđuju radna svojstva. U budućnosti će biti izdano ažuriranje programske podrške za GH6 kojim će biti podržano sljedeće:

Cinema 4K ProRes 422 HQ / ProRes 422FHD ProRes 422 HQ / ProRes 422

snimanje izravno na USB-SSD

4K 120p HDMI videoizlaz tijekom rada Live View

Cinema 4K 120p HDMI RAW izlazni videopodaci prema ATOMOS

Ninja V+

Nenadmašna stabilizacija slike

Za agilno snimanje iz ruke LUMIX GH6 ima novi žiroskopski senzor u 5 osi supervisoke preciznosti s novim algoritmom kojim postiže Body I.S. u 7,5 razina

Dual I.S.2

Dual I.S. 2 glatko funkcionira i omogućuje snimanje prirodnih  videomaterijala koje je ugodno gledati. Primjenjuje odgovarajuću kompenzaciju u skladu s vrstom kretanja preciznom procjenom uzroka, bilo da se radi o pomicanju lijevo-desno, gore-dolje ili trešnji. B.I.S. kompenzira

kretanje fotoaparata čak i pri korištenju zamjenjivog objektiva bez optičke stabilizacije slike (npr. posve mehanički kinematografski objektiv).

Uz tu moćnu stabilizaciju slike moguće je snimiti čak i sliku velike razlučivosti bez tronošca u posebnom načinu rada za visoku razlučivost. Automatskim snimanjem i sintetiziranjem osam slika, jedne za drugom, dok se pomiče 25-megapikselni senzor pomoću mehanizma Body I.S.

(stabilizator slike) GH6 stvara ekvivalentnu sliku razlučivosti do 100   megapiksela (11552 x 8672 piksela).  Ona vjerno reproducira precizne detalje koji će se spremiti kao prekrasne i krajnje realistične fotografije, i to ne samo u formatu RAW, nego i kao JPEG. Svojim kompaktnim i laganim dizajnom i moćnom značajkom Body I.S. LUMIX GH6 čini mogućim snimanje kakvo je prethodno smatrano nemogućim – poput ultratelefoto snimanja iz ruke.

Nevjerojatan dinamički raspon

LUMIX GH6 nudi 12+ razina širokog dinamičkog raspona za tvornički ponuđeno mogućnost V-Log snimanja, a to se može proširiti na 13+ razina uz korištenje načina rada Dynamic Range Boost

Dynamic Range Boost visokozasićena slika koju generira niski ISO sklop i slika s niskom razinom šuma koju generira visoki ISO sklop sintetiziraju se u svakom pikselu. Složenu sliku krasi niska razina šuma i visoka zasićenost, a rezultat je jasan i gladak HDR

videozapis s bogatom gradacijom.

LUMIX GH6 prvi put nudi i puni V-Log/V-Gamut u seriji LUMIX G linije  fotoaparata Micro Four Thirds s ciljem ponude velikog dinamičkog raspona sa širokim bojama. V-Log daje vrlo plošnu sliku uz zadržavanje svih informacija o bojama na slici, što omogućuje veću razinu fleksibilnosti pri uređivanju u postupku postprodukcije. Live MOS senzor fotoaparata GH6 postiže širok raspon boja poznat kao V-Gamut. To je optimalan prostor boja modela GH6, koji je širi nego BT.2020.

LUMIX GH6 nasljeđuje čuvenu kolorimetriju Panasonicove linije filmskih kamera VariCam. Prema zadanim je postavkama rada/ISO2000 in V-Log/HLG

Mogućnost 4-kanalnog snimanja zvuka: prvi put za LUMIX!

LUMIX GH6 nudi znatno poboljšana radna svojstva snimanja zvuka: moguće je 4-kanalno 24-bitno snimanje pri 48 kHz ili 96 kHz* kad je priključen XLR mikrofonski prilagodnik. To omogućuje veću fleksibilnost pri snimanju na otvorenom, primjerice kad imamo više izvora zvuka, ili pri snimanju pričuvnog zvuka. Podržano je i 2-kanalno 24-bitno snimanje u 48 kHz ugrađenim mikrofonom kao i 2-kanalno 24-bitno snimanje u visokoj razlučivosti od 96 kHz* s vanjskim mikrofonom.

Moguće je birati i koji će se kanali pratiti preko slušalica, čak i tijekom samog snimanja, a izbornicima za zvuk moguće je izravno pristupati putem pametnog funkcijskog gumba na vrhu fotoaparata, kojim se lako mogu provjeriti razine zvuka. Priložena je stereo priključnica Φ 3,5 mm za vanjski mikrofon.

 

Praktične značajke za lakši rad

LUMIX GH6 nudi i cijeli niz praktičnih značajki. U stilu fotografiranja cijeli je niz korisnih postavki, uključujući razne postavke game iz ponude Cinelike kao što su „Cinelike D2“ i „Cinelike V2“, koji imaju slične karakteristike postavki game za filmsku produkciju.

Kao odgovor na zahtjev profesionalnih korisnika, sada su dostupne i funkcije pomoći pri snimanju videozapisa kao što su Waveform Monitor, Zebra Pattern, Luminance Spot Meter, Frame Marker, Anamorphic Desqueeze Display, Red REC Frame Indicator i Tally žaruljice sprijeda i straga.

Novost za LUMIX GH6 jest marker sigurne zone koji pokazuje vodilicu od 95 %, 90 % ili 80% područja snimanja da bi se odvojio prostor potreban za  kompoziciju, logotipe, overlayove ili titlove. Dostupan je i središnji marker koji se može izabrati među raznim vrstama. U postavci temperature boje sada se mogu na zaslonu za snimanje prikazati vrijednosti u Kelvinima.

Na fotoaparatu se mogu proizvesti videozapisi protoka vremena razlučivosti 4K 60p. Uz funkciju uravnoteživanja ekspozicije automatski se prilagođava ekspozicija tako da se spriječe velike promjene u svjetlini susjednih sličica upravo radi stvaranja ujednačenih snimki protoka vremena.

Sada je podržana pomoć pri ručnom fokusiranju tijekom snimanja videozapisa* čime se korisnicima omogućuje da do 6x povećaju zaslon i provjere fokus. Korištenjem gumba AF-ON ili dodirivanjem zaslona u načinu rada pomoći pri ručnom fokusiranju GH6 se fokusira na automatski odabrano područje, a to je moguće i tijekom snimanja.

Modul i senzorska tehnologija nove generacije

Panasonic je razvio novi 25,2-megapikselni Live MOS senzor bez LPF-a (niskoprolazni filtar, Low-pass Filter) koji omogućuje visoku razlučivost i brzo očitanje signala koje smanjuje kašnjenje zatvarača i postiže širok dinamički raspon.

Posve nov modul Venus fotoaparata GH6 omogućuje da napredne tehnologije obrade slike iscrtavaju snimke visoke razlučivosti s prirodnom teksturom šuma i bogatom reprodukcijom boja, što su karakteristike fotoaparata LUMIX.

Novi modul nudi otprilike dvostruko veću procesorsku snagu*1, omogućujući iznimno brzu obradu većeg broja piksela koje daje novi senzor i videozapise veće razlučivosti i većeg broja sličica. Ta revolucija obuhvaća tri ključne tehnologije: novu inteligentnu obradu detalja, novo smanjenje 2D šuma i krajnje precizno smanjenje 3D šuma za videozapise. Nova inteligentna obrada detalja preciznije prepoznaje plošne, detaljne i elemente s rubovima u kadru radi stvaranja realističnije slike. 2D smanjenje šuma potiskuje kromatski šum i poboljšava teksturu šuma svjetline radi postizanja jasnih i prirodnih slika ček i pri snimanju uz veliku osjetljivost. Uz krajnje precizno smanjenje 3D šuma za videozapise, unaprijeđena je sposobnost prepoznavanja nepomičnih i pokretnih dijelova, pa je moguće optimizirati smanjenje buke uz minimiziranje naknadnih slika. Rezultat je bolja kvaliteta slike videozapisa s poboljšanim dinamičkim pokretima. Uz to, krajnje precizna dvostruka 3D kontrola boja unaprjeđuje reprodukciju boja poboljšavanjem razine svjetline, zasićenosti i nijanse radi postizanja bogate i vjerne ekspresije boja.

Kombinacija novog naprednog senzora s naprednim performansama zasićenja i novim modulom omogućuje iscrtavanje jasnije slike čak i u visokoj razlučivosti od 25,2 megapiksela i manjoj minimalnoj ISO osjetljivosti uz ISO 100 [fotografije: ISO 50 (prošireno) – 25600 / videozapisi: ISO 50 (prošireno) – 12800].

Intuitivno rukovanje

LUMIX GH6 ima 3-inčni monitor s dodirnim upravljanjem koji se može naginjati i okretati pod slobodnim kutem u omjeru 3:2 i visokom razlučivosti 1840K. Taj zaslon koji se može naginjati i okretati pod slobodnim kutem omogućuje veću fleksibilnost i praktično zakretanje čak i kad je na fotoaparat priključen HDMI i USB kabel.

Da bi podržao krajnje precizno fokusiranje, LUMIX GH6 nudi praktične mogućnosti ručnog fokusiranja. Fokus se može pomicati za promjenjiv pomak u skladu s brzinom okretanja prstena za fokusiranje pri nelinearnoj postavci ili se može pomicati za točno određen pomak u skladu s rotacijskim pomakom prstena za fokusiranje pri linearnoj postavci. Moguće je odabrati osjetljivost (količina pomaka fokusa po rotacijskom pomaku) od 90 do 360 stupnjeva u inkrementima od 30 stupnjeva (maksimalna je postavka 1080 stupnjeva) radi omogućivanja namjernog rukovanja fokusom.

Tražilo s 3680K točaka i povećanjem 0,76x koristi krajnje responzivan OLED zaslon koji se lako koristi za detaljno snimanje čak i subjekata koji se brzo kreću. Uz to, zaslon s velikim kontrastom (oko 10 000:1) prikazuje subjekt s finim gradacijama i velikoj jasnoći.

S većom brzinom očitanja novog senzora i superiornom snagom obrade novog modula Venus LUMIX GH6 nudi i rafalno AFS snimanje pomoću elektroničkog zatvarača uz 75 sličica u sekundi i u razlučivosti 25,2 megapiksela. Veća brzina očitanja senzora uz to minimizira izobličenje valjkastog zatvarača i snima slike brže nego što ih je moguće obraditi golim okom.

Pouzdana kvaliteta izrade za profesionalnu upotrebu

LUMIX GH6 je dovoljno robustan za zahtjevnu terensku upotrebu jer ima prednji i stražnji okvir od lijevane magnezijeve slitine te osim što je otporan na vodu*1, otporan je i na prašinu i zamrzavanje do temperature od –10 Celzijevih stupnjeva. I jedinica zatvarača trajna je i može izdržati oko 200 000 ciklusa. Gumb Rec (Snimanje) nalazi se na vrhu prednjeg dijela fotoaparata, što znatno olakšava pokretanje i zaustavljanje snimanja čak i pri snimanju pod malim kutem ili s ramenim postoljem.

LUMIX GH6 ima dva utora za kartice. Kartica CFexpress (Type B) podržava vanjsko snimanje videozapisa visoke razlučivosti pri 800 Mb/s ili više, uključujući 5,7K 30p ProRes 422 HQ i C4K 60p ALL-I. Kartica SD Memory Card UHS II V90 podržava interno snimanje videozapisa pri 600 Mb/s ili manje uz odabir nekog od načina snimanja Relay Recording, Backup Recording, Allocation Recording pomoću obiju kartica – SD Memory Card i CFexpress Card.

Od priključaka, tu je HDMI (Type A) pune veličine. U tvornički je priloženoj opremi i držač za zaključavanje HDMI/USB kabela koji sprječava probleme poput neželjenog odspajanja na lokaciji. LUMIX GH6 podržava USB 3.2 Gen 2 za brzo pisanje i čitanje.  Baterija kapaciteta 2200 mAh može se ponovno puniti putem strujne utičnice ili USB-a, kako je već korisniku praktičnije. Usklađena je i sa standardom USB PD (Power Delivery) kad se koristi odgovarajući punjač baterije DMW-BTC15. LUMIX GH6 kompatibilan je i s tehnologijom sinkronizacije Time Code IN/OUT putem flash terminala za sinkronizaciju i priloženog BNC konverterskog kabela s BNC kabelom. To znatno olakšava nelinearno uređivanje zapisa snimljenih s više fotoaparata.

Omogućen je 5-gigahercni (IEEE802.11ac)*2, ali i 2,4-gigahercni Wi-Fi (IEEE802.11b/g/n). To omogućuje sigurnu i stabilnu vezu, i to ne samo s pametnim telefonom / tabletom, nego i drugim uređajima na lokaciji radi glatkog daljinskog upravljanja. Povećana je i brzina prijenosa podataka o fotografijama/videozapisima, zahvaljujući upotrebi 5-gigahercnog pojasa. Kompatibilnost s Bluetoothom 5.0 (poznat i kao BLE: Bluetooth Low Energy, niskoenergetski Bluetooth) omogućuje da fotoaparat bude stalno povezan s pametnim telefonom ili tabletom uz minimalnu potrošnju energije. Kad se koristi više modela GH6, postavke fotoaparata LUMIX GH6 mogu se kopirati i bežično prenijeti na druge fotoaparate GH6. Aplikacija LUMIX Sync za uređaje sa sustavom iOS/Android omogućuje daljinsko upravljanje fotoaparatom pomoću pametnog telefona ili tableta putem jednostavne bežične veze. Osim bežičnog daljinskog upravljanja putem daljinskog zatvarača DMW-RS2 (prodaje se zasebno), aplikacijski softver LUMIX Tether omogućuje snimanje uz povezivanje s računalom putem USB-a. Korisnici mogu kontrolirati fotoaparat tako da ga povežu s PC-jem putem USB-a pri čemu mogu gledati sliku na velikom zaslonu PC-ja tijekom snimanja.

Bogata ponuda dostupnih objektiva

U seriji Panasonic LUMIX G na izbor je ponuđena linija od više od 30 objektiva Micro Four Thirds za različite svrhe. Najnoviji zum objektivi LEICA DG VARIO-SUMMILUX 10-25mm F1.7 ASPH. (X-H1025) i LEICA DG VARIO-SUMMILUX 25-50mm F1.7 ASPH. (H-X2550) imaju velik otvor blende F1.7 punog raspona i posebno ih vole profesionalni snimatelji filmova, kao i druge objektive F1.2, F1.7 ili F2.8 s jednom žarišnom duljinom. Uz to, LUMIX GH6 pamti naziv i žarišnu duljinu analognih objektiva, poput anamorfičkih ili starih objektiva, kako bi mogao automatski primijeniti odgovarajuću postavku stabilizatora slike na tijelu fotoaparata kad se koriste upravo ti objektivi.

Panasonic je obnovio i ažurirao programsku podršku svojih objektiva kako bi optimizirao njihovu upotrebu s fotoaparatom LUMIX GH6. Pri upotrebi objektiva H-E08018/H-X1025/H-X2550/H-ES12060/H-ES50200/H-RS100400/H-XA025/H-ES200/H-HSA12035/H-FS12060/H-HSA35100/H-FSA45200/H-FSA100300 i kad se u načinu snimanja videozapisa uz veliku brzinu sličica koristi postavka [200.00p], moguće je kontrolirati automatsko fokusiranje pritiskom gumba zatvarača napola ili pak pritiskom gumba AF-ON. Objektivi H-NS043/H-X012/H-X015 slijedit će ta ažuriranja te će i oni imati kontrolu putem prstena za fokusiranje i poboljšane performanse automatskog fokusiranja u načinima rada 24.00p/23.98p. Ažuriranje programske podrške za H-NS043/H-X012/H-X015 zakazano je za 1. ožujka 2022.

https://www.panasonic.com/hr/

 

 

 

 

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Lumix hibridni fotoaparat

Piše: Darko Brlečić LUMIX GH5M2 fotoaparat DC-GH5M2 Hibridni fotoaparat koji jednako dobro može snimati fotografije …