17 lipnja, 2024 3:57 pm

ARTE

Piše: Darko Brlečić

ARTE

Godina 1991 je bila  po mnogočemu presudna. U Europi su se mijenjali geopolitički odnosi, ekonomska struktura je dobila novu dimenziju, neki rock glazbenici i  jazz majstori su napravili dinamički zaokret, Radio Luxembourg se gasio dok na televizijskom nebu se pojavila nova zvijezda. Ta zvijezda se zove ARTE.

Oformljen u travnju davne 1991. Godine kao plod francusko-njemačke suradnje, ARTE(Association Relative à la Télévision Européenne)– istaknut je kao uglavnom orijentiran na istraživanje kulture, te se njegov niz programa proširivao tijekom godina kao svojevrsni proizvodni proces.

Dvostruki francusko-njemački kulturni kanal istražuje razne teme o europskim pitanjima kroz brojne proizvedene programe. ARTE se bavi širim spektrom tema, a to uključuje tehnološki razvoj, razna ekološka pitanja, kreativne tematske večeri s popratnim dokumentarnim filmovima. S vremenom je ARTE dovoljno narastao da može pokrivati socijalne teme iz sasvim drugih perspektiva, podignut je obrazovni program na višu razinu, dok prikaz novih kulturnih vrijednosti izlazi van standardnih okvira.

Godinama pratim ARTE (kako mi vrijeme odnosno obveze to dopuštaju), te sam primijetio  veliki iskorak u odnosu na kulturne mainstream medije. Ono što mogu preporučiti su razne-slobodne filmske projekcije, intrigantni dokumentarci kao i glazbeni koncerti nekomercijalnih muzičara.

Kanal ARTE se može gledati online (https://www.arte.tv/en/), te preko satelita – (Astra 19.2°E, Hot Bird 13°E).

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Svjetski Dan Televizije uz odličnu edukaciju

Satelitska & Hotelska TV edukacija Jučer, 21.11.2017 u Hotelu I u Zagrebu tradicionalno je Hrvatska Udruga …

Jedan komentar

  1. Kad mi se ukaže vremenska prilika rado odgledam taj kanal..

Odgovori