18 lipnja, 2024 4:16 am

Barbara Walters

Prošla godina je odnijela dosta poznatih lica iz raznih segmenata života. Jedno od njih je Barbara Walters(1929- 2022).  Barbara Walters, pionirska TV novinarka čije su je vještine intervjuiranja učinile jednom od istaknutijih ljudi u svjetskoj televiziji, nešto poput Walter Cronkitea i Larry Kinga .

Autor. Darko Brlečić

Barabara Walters je započela svoju televizijsku karijeru 1961. kao reporterka, spisateljica i članica panela za NBC-jevu emisiju “Today” prije nego što je 1974. promaknuta u suvoditeljicu. Godine 1976. Walters se pridružila ABC Newsu kao prva voditeljica večernjih vijesti, te je   pokrenula emisjije  “The Barbara Walters Specials” i “10 Most Fascinating People”. Gđi. Walters nije bilo mrsko razgovarati s američkim predsjednicima koji su ono doba kotirali kao utjecajne ličnosti u svjetskoj politici.   Barbara Walters je bila 50 godina u informativnom programu, postavila je određene standarde u komunikaciji i pristupu prema političarima i ostalim osobama iz javnog života.   Njezina probitačnost joj je omogućila vhunske intervjue s ličnostima poput Richarda Nixona,  Christophera Reeva, Clint Eastwooda, Monicom Lewinsky. Slučaj Monice Lewinsky je podigao dosta prašine zbog njene veze s predsjednikom Billom Clintonom.  Od 1979. do 2004., Walters je bila suvoditeljica i producentica ABC-jevog časopisa „20/20”. Godine 1997. Walters je debitirala kao suvoditeljica „The Viewpoint”-a, dnevnog talk showa s isključivo ženskim panelom. Umirovila se kao suvoditeljica tog programa 2014. nakon 16 sezona, ali je nastavila raditi kao izvršna producentica.

Gledajući  iz današnje perspektive, teško da će se pojaviti tako značajna ličnost kao što je bila Barbara Walters. Naime, u današnje vrijeme prisutna je velika estradizacija tv programa što u konačnici umanjuje bilo kakvu televizijsku vrijednost, a to uključuje i klasični informativni program. Gledatelji koji preferiraju kvalitetan program, ako su posjedovali dobar satelitski sustav mogli su preko njega pratiti emisije poznatih američkih kuća, te uživati u radovima Barbare Walters.

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Svjetski Dan Televizije uz odličnu edukaciju

Satelitska & Hotelska TV edukacija Jučer, 21.11.2017 u Hotelu I u Zagrebu tradicionalno je Hrvatska Udruga …

Odgovori