17 lipnja, 2024 3:50 pm

10. svjetski sajam radio detekcije i dometa u Pekingu

U Pekingu je prošli četvrtak započeo 10. svjetski sajam radiodetekcije i određivanja udaljenosti 2023. Budući da se održava svake druge godine od 2001., događaj je postao sveobuhvatna platforma za prikaz vrhunske tehnologije, inovacije, razmjenu i komunikaciju za globalnu radarsku industriju.

Piše: Darko Brlečić

 World Radio Detection and Ranging Expo jedina je međunarodna, profesionalna izložba radarske industrije u Kini. Održava se svake dvije godine i postao je važna platforma za međunarodnu znanstvenu i tehnološku razmjenu i suradnju, kao i izlaganje proizvoda. Izložbe pokrivaju vojne radarske sustave, kao i civilne radare i prateću opremu za zrakoplovstvo, zrakoplovstvo, brodarstvo, detekciju, meteorologiju, spašavanje i još mnogo toga. Ove godine na izložbi sudjeluju izlagači iz raznih zemalja i podrijetla.  U ukrajinskoj krizi svijet je ponovno svjedočio velikom potencijalu primjene bespilotnih letjelica u modernom ratovanju, jer su bespilotne letjelice postale jedna od najvećih prijetnji u protuzračnoj obrani jer su često niskoleteće, spore i male – da ne spominjemo jeftine – i tradicionalne Radarski sustavi dizajnirani da se suprotstave tradicionalnim letjelicama obično ne uspijevaju otkriti te dronove, kažu stručnjaci.

China Electronics Technology Group Corp (CETC), jedan od glavnih organizatora događaja, po prvi je put prikazao tip sustava za nadzor i ometanje komunikacija. Ovaj sustav može pratiti, locirati i ometati signale daljinskog upravljanja neprijateljskih bespilotnih letjelica, koji bi patili od oslabljenih naredbi zapovijedanja, smanjene učinkovitosti prijenosa informacija i niske navigacijske točnosti. Zbog velike nesigurnosti u svijetu ovakav tip sajmova je dobro došao.

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Radio jedan još uvijek ne pušta pjesme Rammsteina

RBB još uvijek ne objavljuje pjesme benda, iako je istraga protiv Tilla Lindemanna prekinuta. Autor: …

Odgovori