25 lipnja, 2024 8:26 am

Znatno smanjenje talijanskih smetnji hrvatskim TV programima

Smetnje radijskim programima i dalje bez poboljšanja

HAKOM-ovi djelatnici proveli su opsežnu višemjesečnu akciju mjerenja smetnja koje dolaze iz Italije te uzrokuju probleme prijmu hrvatskih radijskih i televizijskih programa duž našeg dijela jadranske obale i na otocima. Ovom akcijom administraciji Italije upućeno je 640 prijava za uklanjanje smetnji, o čemu je istovremeno izvještena i Međunarodna telekomunikacijska zajednica (ITU).

Djelatnici HAKOM-a i ove godine proveli su opsežnu akciju mjerenja smetnja koje dolaze iz Italije te uzrokuju probleme prijmu hrvatskih radijskih i televizijskih programa. Broj smetnji i prijava ove godine manji je u odnosu na prošlu godinu prvenstveno zahvaljujući gašenju većine talijanskih dominantnih ometajućih odašiljača iz regija Friuli Venezia Giulia, Veneto,  Emilia Romagna, Marche, Abruzzo i Puglia.

Podsjetimo, Italija je kroz prethodne tri godine donijela uredbe i poseban zakon temeljem kojih je izmijenjen talijanski plan TV frekvencija te su izuzete frekvencije koje smetaju susjednim zemljama, osnovan je kompenzacijski fond i osigurana su novčana sredstva te je propisan postupak za isključivanje ometajućih odašiljača. Sve to rezultiralo je isključivanjem dominantnih ometajućih TV odašiljača, koje je započelo u rujnu 2016. i dovršeno u siječnju ove godine. Ova aktivnost rezultat je višegodišnjih nastojanja HAKOM-a, koji je, osim brojnih mjerenja i slanja prijavi smetnji, neprekidno i uporno isticao problem smetnji te ga  rješavao bilateralnim pregovorima i djelovanjem u sklopu međunarodnih institucija, ITU-a i Radne skupine o prekograničnoj koordinaciji pri savjetodavnoj Skupini za politiku upravljanja radiofrekvencijskim spektrom Europske komisije.

Ovogodišnjom mjernom akcijom HAKOM-a potvrđeno je isključivanje većine dominantnih ometajućih TV odašiljača što je doprinijelo rješavanju najvećeg dijela talijanskih TV smetnji koje datiraju unazad nekoliko desetljeća, a početkom prelaska na digitalnu televiziju u Italiji te puštanjem u rad novih međunarodno neusklađenih odašiljača od 2010. do 2012. dodatno je bila narušena kakvoća prijma digitalne televizije duž cijelog priobalnog područja i otočnog područja Republike Hrvatske. Isključivanjem talijanskih odašiljača uklonjene su smetnje i time značajno poboljšan prijam hrvatskih televizijskih programa u digitalnim regijama D5 (Istarska županija i Primorsko-goranska županija), D7 (Zadarska županija i Šibensko-kninska županija), D8 (Splitsko-dalmatinska županija) i D9 (Dubrovačko-neretvanska županija). Nažalost, rad talijanskih odašiljača na hrvatskim TV kanalima nije još u potpunosti prestao, a što je važno i za buduće replaniranje digitalne TV mreže u Republici Hrvatskoj kako bi se omogućilo uvođenje novih mreža pokretnih komunikacija u frekvencijskom pojasu 700MHz, čime će se doprinijeti daljnjem razvoju širokopojasnog pristupa internetu.

Rezultati mjerne akcije, iako je vidljivo poboljšanje situacije na televizijskim frekvencijama, i dalje potvrđuju veliki problem talijanskih smetnja hrvatskim radijskim programima, posebno izražen u ljetnim mjesecima kada su zbog povoljnijih uvjeta rasprostiranja elektromagnetskih valova smetnje iz Italije još izraženije, te znatno narušavaju mogućnost slušanja hrvatskih FM radijskih postaja. Rezultat višemjesečnih aktivnosti od lipnja do listopada rezultiralo je slanjem novih 640 prijava što u posljednjih devet godina čini ukupno više od 4500 prijava smetnji upućenih administraciji Italije sa zahtjevom za njihovim uklanjanjem, o čemu je istovremeno izvještena i Međunarodna telekomunikacijska zajednica (ITU), odgovorna za provedbu međunarodnih sporazuma iz područja elektroničkih komunikacija.
Na posljednjem multilateralnom sastanku u listopadu 2017., organiziranom pod pokroviteljstvom ITU, razmatrala se postojeća situacija talijanskih radijskih smetnji susjednim zemljama. Na sastanku su razmatrana kratkoročna rješenja za uklanjanje smetnji te dugoročno rješenje koje bi trajno riješilo problem smetnji. Na temelju prijavljenih smetnji, talijanska strana obvezala se izraditi plan njihova rješavanja te ga predočiti ITU i susjednim zemljama.

Kao i do sada, HAKOM će i dalje provoditi sve aktivnosti kako bi se i posljednje smetnje hrvatskim programima uklonile, a posebno kako bi se znatnije poboljšala situacija po pitanju smetnji radijskim programima. Međutim, HAKOM nije u mogućnosti izdati izravan nalog za isključivanje s obzirom na to da se ometajući odašiljači nalaze u drugoj državi, izvan nadležnosti HAKOM-a.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Terra TA-126 antensko pojačalo

Andrija Jovićević odličnih karakteristika Terra Electronic tvrtka konstantno izbacuje na tržište odlične proizvode. Ovom prilikom …