kolovoz 13, 2020 2:05 am

Vipnet testira 400 Gbit/s tehnologiju

vipnet logo

Vipnet sudjeluje u testiranju 400 Gbit/s tehnologije za brzi prijenos podataka u pan-europskoj mreži Telekom Austria Grupe

 

Vipnet i slovenski Si.mobil kao članice Telekom Austria Grupe od kraja veljače uspješno provode testiranje prijenosne tehnologije nove generacije, kojom se brzina prijenosa podataka na pan-europskoj mreži od Frankfurta preko Zagreba do Sofije povećava za 4 puta i iznosi 400 Gbit/s po jednoj 100 GHz valnoj duljini.

Prijenos podataka pri visokim brzinama zahtijeva sve snažnije mreže koje povezuju najvažnija čvorišta širom Europe. Visoko kvalitetna mreža je imperativ, posebice za tvrtke koje posluju na globalnoj razini. U tom smislu, mreže visokih performansi Telekom Austria Grupe imaju ključnu ulogu kao tehnološka i infrastruktura okosnica za usluge poput poslovnih aplikacija za bankovne transakcije ili CRM i SAP sisteme čija važnost do izražaja dolazi kod korisnika na veleprodajnoj razini.

„Stalno povećanje količina podataka u godinama koje slijede zahtijevat će pravovremeno planiranje novih tehnologija namijenjenih mrežama za prijenos podataka na velikim udaljenostima. Upotreba digitalnih usluga postat će sve važnija za napredak gospodarstva, a nesmetan prijenos glasovne telefonije, mobilnog i fiksnog interneta te HD kablovske televizije bit će važan preduvjet zadovoljavanja potreba rastuće baze korisnika“, rekao je Günther Ottendorfer, direktor tehnološkog odjela Telekom Austria Grupe, objašnjavajući razloge testiranja.

Sa svojim dugogodišnjim tehnološkim partnerom, tvrtkom Alcatel – Lucent, stručnjaci i tehničari iz Vipneta i Telekom Austria Grupe uspjeli su putem ovog terenskog testiranja pokazati da je između glavnih gradova Zagreba i Ljubljane moguće postići četverostruko povećanje brzine prijenosa podataka od 100 Gbit/s do 400 Gbit/s po valnoj duljini širine 100 GHz korištenjem postojeće optičke infrastrukture, uz korištenje naprednih modulacijskih rješenja i napredne obrade signala, integrirajući 400 G prijenos u postojeću mrežu

„Ovo je posljednje u nizu sve većeg broja testiranja koje pokazuje kako naš 400G Photonic Service Engine može povećati učinkovitost današnjih optičkih transportnih mreža. Nakon prošlogodišnje objave naše suradnje s Telekom Austrija Grupom na razvoju 100G tehnologije, ovo testiranje je ponovno pokazalo da smo predvodnici u prijenosu podataka putem optičkih mreža te da razumijemo potrebe Telekom Austria Grupe za inovacijama. Alcatel-Lucentovo 400G rješenje će Telekom Austria Grupi pomoći osigurati pouzdan prijenos zahtjevnih usluga za privatne i poslovne korisnike“, rekao je Luis Martinez Amago, predsjednik tvrtke Alcatel-Lucent za Europu, srednju u istočnu Afriku.

Performanse i agilnost Alcatel-Lucent 400G rješenja, koje se temelji na 1830 Photonic Service Switch (PSS) i Photonic Service Engine (PSE), na učinkovit i troškovno isplativ način donosi povećanje kapaciteta za podršku rastućim i dinamičkim paketnim uslugama.

Pod motom “Greentouch Initiative” 400G prijenos u odnosu na trenutnu 100G tehnologiju smanjuje energetske zahtjeve za 47% i potrebu za prostorom za 65%. Također, 400G rješenje učetverostručuje trenutni kapacitet valne duljine od 100 Gbit/s na 400 Gbit/s, a time povećava i ukupni kapacitet do maksimalno 15,5 Terabita/s.

U proljeće 2013. Telekom Austria Grupa pokrenula je prvu komercijalno dostupnu 100G mrežu u Europi koja se sa svojim glavnim mrežnim putovima proteže između Frankfurta u Njemačkoj i Sofije u Bugarskoj. Propusnost podatkovnog prometa od 100G iskoristila su tri velika korisnika samo tri mjeseca nakon što je 100G mreža postala komercijalno dostupna. Osnova za pružanje ove usluge je multifunkcionalna mreža koja čini tehnološku okosnicu Telekom Austria Grupe u osam kompanija članica u središnjoj i istočnoj Europi, kao i razna partnerstva s drugim telekomunikacijskim operatorima. Unaprjeđenjem 100G mreže Telekom Austria Grupa može ponuditi kvalitetne „autoceste“ super brzih podataka prema metropolama na području srednje i istočne Europe.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Twitter namerava uvesti audio tvitove

Društvena mreža Twitter je objavila da radi na uvođenju opcije snimanja audio tvitova, i uskoro …