15 lipnja, 2024 9:35 pm

Tajland (ne) želi više Uber

Autor: Nino Krstačić

uu3

Ključni pojam u proteklih nekoliko tjedana jest „Uber“, usluga taksi prijevoza građana, premda se čelnici ove tvrtke time pridjevom ne žele oslovljavati. Ovoga puta nije pitanje jeli Uber taksi prijevoznik ili nije već ono što se događa pri njegovom postojanju u pojedinim Zemljama. Sasvim samostalno smo svjedoci kako taksisti stalno i u svim Zemljama negoduju po pitanju dolaska i postanka „Ubera“ na njihovom teritoriju pa tim nekim sličnim putem ide i Tajland. Ondje „Uber“ isto tako postoji iako taksisti nisu zadovoljni njime (sasvim razumljivo jer predstavlja konkurenciju), ovoga puta nije njihovo negodovanje u prvome planu. Već izvršna vlast Tajlanda. Naime Tajlandska vlada želi ukinuti Uber jer kako tvrde isti je ostao dužan njihovom proračunu iznos plaćanja poreza iz 2013, godine pa sve do sada tj, te 2013, godine „Uber“ je počeo s radom na Tajlandu.

https://www.youtube.com/watch?v=gqsGLA7nom0

Iako se pitate kako je to uspio „izbjeći“ kažimo kako se vodio pod pojmom Internetske platforme što samim time ne podliježe porezu na promet za što ga Tajlanda vlada i optužuju. Iznos o kojemu se radi proteže se negdje pri brojci od 6,4 milijuna Američkih dolara što svakako nije zanemariva svota. Toliko je vlada Tajlanda otišla u svom naumu daleko da je započela proces izmjene zakona o prometu te plaćanju davanja na njega kako bi „Uber“ ipak prisilila da plati traženi iznos i zaostatke. No nije sve ostalo na tome već su čelnici vlade zatražili Google i Apple da maknu „Uber“ aplikaciju iz svojih trgovina za Tajland kako korisnici ne bi bili u mogućnosti koristiti „Uberove“ usluge. Ostaje svakako za vidjeti kako će se ova priča okončati, te hoće li još koja Zemlja ići ovim stopama u borbi protiv „Ubera“ odnosno „Uberalizacije“.


Vezani članci:

OnePlus 3T dolazi krajem godine, no ne manjeg značaja

Dronovi na Viasat Explore programu

Tele 2 i EvoTV u poslovnoj sinergiji

 

 

Komentari

comments

O Nino Krstacic

Autor mnogih IT članaka, svojevremeno suvlasnik IT portala. Gaji velike osjećaje prema IT sektoru te uživa u njemu (naravno koliko mu to primarni posao dopusti). Svaki članak piše na sebi svojstven način te ima poseban pristup informacijama i donošenju istih.

Pročitaj i ovo

YouTube uvodi igranje igrica preko Playables

YouTube je u zadnjih nekoliko meseci testirala opciju „Playables“, koja se koristi za igranje besplatnih …