8 kolovoza, 2022 3:27 pm

Španjolska RTVE predstavlja UltraHD preko DVB-T2

ultrahd

RTVE  u suradnji sa tvrtkama Cellnex Telecom, Hispasat, Dolby Laboratories i SAPEC na „4K“ stručnom skupu (4K Summit) koji se održava od 5. -6. studenog ove godine u španjolskom gradu Sevilla predstavlja prijenos UHDTV putem DVB-T2 odašiljača i putem drugih platformi. Cijeli projekt je rađen uz stručnu pomoć i koordinaciju Sveučilišta u Madridu (Telecommunication Engineering School of the Universidad Politécnica de Madrid)

Na skupu se održavaju 2 svjetske tehničke „premijere“ koje pokazuju prednosti UHD-a u odnosu na HD te distribuciju UHD-a putem raznih platformi sa osvrtom na pojedine prednosti svake od njih u odnosu na gledatelje: prijenos UHD sadržaja (HDR, WCG i AC-4) putem DVB-T2 odašiljača

Cellnex Telecom je postavio 500W DVB-T2 odašiljač koji signalom pokriva grad Sevillu. Pri prijenosu se koristi bit rate od 34 Mbps što je dovoljno za prijenos UltraHD sadržaja sa HDR-om (High Dynamic Range), WCG-om (Wider Color Gamut) i Dolby AC-4. Odašiljač će raditi za vrijeme održavanja tog stručnog skupa na UHF kanalu K36.

Dolby Vision je nova tehnologija koja u kombinaciji sa HDR i WCG daje nove mogućnosti videa, povećavajući svjetlinu i kontrast, vjernost pikaza boje i dr. S druge strane Dolby AC-4, novi audio standard predviđen za broadcasting i distribuciju putem interneta. Temelji Dolby AC-4 su u  ETSI standardu ETSI TS 103 190-2 V1.1.1 (2015-09) i ETSI TS 101 154 V2.2.1 (2015-06). Cijeli UHD test je napravljen u svrhu postizanja standardizacije prikladnog UHD servisa uz punu podršku organizacija EBU i DVB.

Prijenos UDH sadržaja istovremeno putem različitih platformi – DVB-T2, DVB-S2 i HbbTV

za prijenos putem tehnologije DVB-S2 , tvrtka Cellnex Telecom koristi servis Hispasata. RTVE je prijenos UDH sadržaj omogućila putem svojeg Hbb servisa i to sa rezolucijom 3840 x 2160 u formatu MP4 sa konstantnim bit rate-om (10, 15, 20 and 25 Mbps).

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Nova serija Digitalnih programibilnih pojačala

Andrija Jovićević FTE maximal predstavlja MIND Nakon brojnih brandova došlo je na red i na …