21 svibnja, 2024 12:37 am

SONY VPL-DX15

Autor: Zoran Đurović

sony-dx15

SONY VPL-DX15

Već i ptice na grani znaju da se tržište projektora dijeli na podatkovne i video (home cinema) projektore. Mnogi su proizvođači krenuli sa velikim razvojem obaju segmenata, poput tvrtki kao što su Hitachi, Infocus, BenQ. Razlike su činili robusnost samog uređaja, mogućnost podešavanja i smještaja, funkcije OSD menija, te bezbroj priključaka. Od 2-3 VGA ulaz-izlaza do raznih premosnica da bi spojili sve novotarije izvora poput laptopa ili DVB receivera.

Neki su zato shvatili da više nije stvar u tome koliko je uređaj velik, koliko stotina priključaka ima i kako ga je lako na sve spojiti. Baš zbog toga i samo toga, Sony je izbacio svoje nove modele multimedijalnih podatkovnih projektora. Makar je i dalje misao samog projektora prezentacija podatkovnog medija, mogućnosti su se promijenile implementacijom žile kucavice koju čini 3LCD sistem rada.

Prvo što li ćete primijetiti je da se unutar velikog pakiranja ipak nalazi sasvim lagan i prenosiv model projektora, sa kojim dobivate i dodatnu torbu za prijenos. Jačina lampe od 3000 Ansi lumena čini ovaj model poželjnim za svaku vrstu prezentacija: od onih u povećim halama, do dnevno osvijetljenog ureda. Mogućnosti podešavanja su udvostručene postavljanjem nožica na prednju i stražnju stranu, te time dozvoljavaju 90 stupanjski pomak prema gore, a tako i dolje. No, ako vam to nije dovoljno i želite svoj projektor dodatno osigurati i podesiti ga za stalno, uvijek postoji mogućnost stropnog montiranja i osiguravanja.

sony-dx15

Multimedijalni zaokret

Pogledom na stražnju stranu samog uređaja, neiskusni bi se lagano zabezeknuli. Da, da! Samo jedan VGA (D-sub) ulaz, sa dodatnim kompozitnim ulazom za AV signale. Hmmm, pa što će vam projektor koji ima samo jedan ulaz za spajanje laptopa i to je to, kraj multimedijalnosti. No to nije kraj, sa strane se nalaze LAN I USB ulaz, i ne, ovog puta nisu za servisiranje uređaja. Ovaj je projektor kako bi stručno rekli: Windows Vista kompatibilan Mrežno Prezentacijski Projektor. Ili u prijevodu, lagano ga spojite na vaše Vista ready računalo, te neka igre otpočnu. Mogućnost spajanja nije bilo kakvo, osim glavnog spajanja preko CAT5 kabela na vašu postojeću mrežu, uređaj ima profinjenu mogućnost bežičnog WLAN povezivanja.

Da stvar ne bi ostala na samom povezivanju, na USB ulaz možete spojiti vanjsku flash memoriju sa svojom dodatnom prezentacijom. Jedna od ugodnijih iznenađenja je remote desktop mogućnost, gdje laganim korištenjem projektora možete i surfati web stranicama. Glavni i jedni razlog ovakve salve povezanosti je nepotrebnost za nošenjem dodatnog prijenosnog računala. Sam projektor će preko USB-a prezentirati i prihvatiti sve vaše Powerpoint prezentacije, Excel tabele, te JPEG slikovne prezentacije. Dodatno iznenađenje, je mogućnost vrtnje WMV zapisa kojim se projektor može koristiti za prikaz filmova. Dodatnu pompu, čini mu i 1W zvučnik, koji ga opskrbljuje sa dovoljno snage za manju prezentaciju.

Svako svoga konja hvali

Da ne bi rekli da je model savršen. Kao što bi se dalo zaključiti, naišli smo i na velike nepremostive kritike. Baš radi same veličine projektora i nedovoljno prilagođene elektronike istom, uređaj se znatno zagrijava te je time i razina buke izrazito jasna. Pri “Standard“ načinu rada lampe, buka je očita i primjetna, dok pri “High” načinu rada, ventilator toliko zuji, da sam rad sa projektorom potražuje smještaj unutar posebne sobe sa zvučnom izolacijom od mehaničkih strojeva. Odnosno, preglasno. Ali ako sam projektor koristite za kratke prezentacije do 1h nećete imati većih problema u manjim prostorijama.

 

 

Review Overview

Ukupna ocjena

Ipak znamo da ne možemo očekivati sve iz takve srednje klase podatkovnog projektora. Daleko od toga, projektor će sa mojom sigurnošću naći mnoge korisnike zahvaljujući implementaciji novih funkcija i tehnologija.

User Rating: Be the first one !

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

PANASONIC TX-58HX830E

POVOLJAN VELIKI TELEVIZOR Autor: Darko Brlečić Početkom ove godine Panasonic je predstavio tri nove serije …